החוק החשוב ביותר שנחקק בישראל במאבק בעישון בעשור האחרון - החוק להגבלת הפרסום והשיווק של מוצרי טבק - מתקרב לקו הסיום. היום תתכנס ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), כדי לדון בהצעת החוק שיזמו וקידמו הח"כים כבל ויהודה גליק (הליכוד) בשיתוף עם משרד הבריאות. ההצעה צפויה לעבור בקריאה שנייה ושלישית בשבועות הקרובים כנגד כל הסיכויים והלחצים, עם כמה תוספות והפתעות של הרגע האחרון.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

צבע מכוער, בלי לוגו - ועם אזהרה גדולה

משרד הבריאות מאמץ את הצבע pantone 448c - המוגדר על ידי רבים "הצבע המכוער ביותר בעולם" - כצבע של כל חפיסות הסיגריות בישראל. לאחר שהצעת החוק תעבור, יוחלפו כל חפיסות הסיגריות בישראל בחפיסות הצבועות בצבע הדוחה, שעליהן לא מופיעים לוגו או סימני מסחר אחרים, ובצירוף אזהרה מודפסת בשטח של 65% מהחפיסה, משני צדדיה.

המשמעות היא שכל חפיסות הסיגריות של כל מותגי הטבק ייראו זהות, כששם המותג יהיה בגוֹפן קטן ואחיד לכולן. זאת, כדי לצמצם למינימום את כוח המשיכה הפרסומי של עיצוב החפיסות עצמן ושל המותגים השונים. על החפיסות לא יופיעו אזהרות מצולמות כמו בשאר המדינות שכבר מנהיגות את החפיסות האחידות, וזאת בשל התעקשותו של סגן שר הבריאות יעקב ליצמן כי התמונות המשמשות לאזהרה הן "לא אסתטיות".

הצבע לחפיסות נבחר ב-2012 באוסטרליה, על ידי 1,000 מעשנים שהשתתפו בשבעה מחקרים שונים ובחרו בו כצבע הדוחה ביותר, הנראה כשילוב בין זפת ולכלוך. אוסטרליה היא מדינה פורצת דרך בכל הקשור למלחמה בעישון: החלטתה ב-2012 לעבור לחפיסות אחידות, שכוללות גם אזהרות גרפיות גררה מאבק משפטי ממושך מצד חברות הטבק שתבעו אותה בערכאות משפטיות שונות בתוך אוסטרליה ומחוצה לה.

בסופו של דבר, אוסטרליה ניצחה בכל המאבקים המשפטיים, וחברות הטבק אף נאלצו לשלם לה פיצויים. מאז מצטרפות עוד ועוד מדינות ליוזמה - וארגון הבריאות העולמי אף הכריז על החפיסות האחידות כנושא המרכזי של "היום הבינלאומי ללא עישון" ב-2016.

View this post on Instagram

A post shared by Краснов Александр | WWPCapital (@krasnov_win) on

הסיגריות האלקטרוניות קיבלו פטור חלקי

חברות הסיגריות האלקטרוניות, שמרבות להתלונן על קיפוח ויחס קשה מצד משרד הבריאות, קיבלו ממנו מתנה ביום רביעי האחרון. המשרד פירסם את השינויים שהוא רוצה להכניס בחוק, ובהם כמה וכמה צ'ופרים ליצרניות הסיגריות האלקטרוניות בהשוואה לדרישות מחברות הטבק הרגילות, וגם בהשוואה לסיגריית אייקוס של פיליפ מוריס, המכילה טבק ופועלת בצורה של חימום ולא בעירה.

בין השאר, הוחלט כי הסיגריות האלקטרוניות יהיו פטורות מחובת החפיסות האחידות. כלומר, חפיסה של JUUL, למשל, תוכל להיות צבעונית ומושכת ולכלול לוגו בולט של המותג. הקלה שנייה נוגעת לגודל האזהרה על גבי החפיסה: בעוד שחפיסות של סיגריות רגילות יחויבו באזהרה על גבי 65% משטחן, האזהרה במקרה של סיגריות אלקטרוניות תהיה 30% משטח החפיסה בלבד. כמו כן, נוסח האזהרה יהיה שונה. איסורים אחרים, כמו איסור הפרסום וחובת הסתרת הסחורה, יחולו גם על הסיגריות האלקטרוניות.

ההקלות הללו מפתיעות למדי, במיוחד לאור העובדה שאנשי משרד הבריאות חזרו ואמרו בתקופה האחרונה כי דין הסיגריות האלקטרוניות כדין שאר מוצרי הטבק. במשרד השיבו לשאלת TheMarker כי "התיקון לחוק הגבלת הפרסומת והשיווק של מוצרי טבק מבקש להחיל לראשונה על סיגריות אלקטרוניות הגבלות שונות בנוגע לפרסום ושיווק. חלק מההגבלות יהיו זהות להגבלות לגבי מוצרי טבק וחלק יהיו שונות ומותאמות לסיגריות אלקטרוניות ומוצרי עישון נוספים. כך למשל, על המוצרים יופיעו אזהרות ייחודית המתייחסת לניקוטין ולסכנת ההתמכרות וכן יהיו מגבלות על ריכוז הניקוטין בסיגריות אכלקטרוניות. הדרישות הנוכחיות הן מענה ראשוני, שייבחן ויותאם ככל שיהיה צורך בכך. בכל המדינות בהן מונהגות אריזות אחידות החובה מתייחסת למוצרי טבק בלבד. הצעת החוק מסמיכה את שר הבריאות לקבוע תקנות ולשנות את הוראות הסימון והאזהרות".

View this post on Instagram

A post shared by Cincin Ciufo (@cincinciufo) on

לשם השוואה - בארה"ב, הסובלת ממגיפת ההתמכרות לסיגריות אלקטרוניות, מתכנן מינהל המזון והתרופות (FDA) להקשיח את עמדתו ולפי פרסומים עדכניים, צפוי לאסור מכירת מחסניות מילוי ניקוטין בטעמים. איסור דומה נכלל בהצעת החוק המקורית של כבל וגליק - אך הוסר ממנה.

שירה כסלו, מנכ"לית המיזם למיגור העישון אמרה בתגובה כי "היחס בישראל כלפי סיגריות אלקטרוניות סלחני ומקל מדי - במיוחד בכל הנוגע לשימוש המסוכן שעושים בהן בני נוער. עד היום לא פורסם בעולם כל מחקר משמעותי המוכיח כי לא נגרם נזק בריאותי למשתמש ולסביבתו בשימוש בסיגריות האלקטרוניות, ומאשר את השימוש בהן כמוצר לגמילה מעישון". 

לדבריה, "ביום שיוכיחו כי הסיגריות האלקטרוניות עוזרות בגמילה - בבקשה, שימכרו אותן בבתי מרקחת עם מרשם, עם פיקוח ורישום כנדרש. אבל בינתיים הרגולציה שלנו חייבת להתייחס לסיגריות אלקטרוניות בדיוק כמו לסיגריות רגילות ויש להחיל עליהן את כל הוראות החוק לאיסור פרסום, בלי הנחות סלב לאף חברת טבק". 

עוד ב-mako בריאות:

>> "זה התפריט שעזר לי להשיל 35 ק"ג ממשקלי"
>> הסיבה המפתיעה לכך שאתם מתעוררים באמצע הלילה
>> מומחים טוענים: מצאנו את הסוד לדיאטה מוצלחת

רש"ת מאיימת על מקדמי הרפורמה

בסוף החודש שעבר פורסם ב-TheMarker כי נציגי רשות שדות התעופה (רש"ת) הופיעו בוועדת הכלכלה של הכנסת בניסיון לטרפד את הסעיף בחוק שיחייב להזיז את מדפי הסיגריות בדיוטי פריממיקומן המרכזי כיום, ולהעבירן לאזור צדדי בחנויות. בעקבות המקרה, נמתחה ביקורת על כך שעובדי ציבור נאבקים בחוק שנועד לקדם את בריאות הציבור ונתמך על ידי הממשלה - רק מתוך אינטרס כלכלי צר.

בהמשך פורסם כאן מכתב חריף ששלח מנכ"ל העמותה לדמוקרטיה מתקדמת, שבי גטניו, ליו"ר רש"ת, אליעזר מרום (צ'ייני) - וקרא לו "להפסיק לשתף פעולה עם הגוף המסחרי-פרטי, ג'יימס ריצ'רדסון, בכל הקשור לקידום אינטרסים העולים בקנה אחד עם האינטרסים של חברות הטבק".

גטניו גם קרא קריאות ביניים כלפי נציג רש"ת שהשתתף בדיון בוועדת הכלכלה, והזכיר לו שוב ושוב כי הוא עובד ציבור ושעליו לדאוג לאינטרסים של הציבור. בתגובה קיבל בשבוע שעבר גטניו מכתב מרש"ת, שבו הואשם בהוצאת דיבה ולשון הרע ואוים בנקיטת הליכים משפטיים נגדו.

רש"ת נימקה את הופעת נציגיה בוועדת הכלכלה וטענה כי "כל פגיעה כלכלית ברשות מהווה פגיעה בכלל הציבור ובמשק הישראלי — שכן הדבר עלול לגרום לפגיעה בשירות ובבטיחות הנוסע, להעלאת אגרות נוסע, לביטול פרויקטים של הרשות ולהורדת גובה התמלוגים שמשלמת הרשות למדינה". במלים אחרות: אם הסיגריות יועברו למיקום בולט פחות, תיגרם לג'יימס ריצ'רדסון ולרש"ת פגיעה כלכלית קשה, מכיוון שאנשים ירכשו פחות סיגריות. ואולם מנקודת מבטם של מנסחי החוק - זאת בדיוק המטרה.

הכתבה פורסמה לראשונה באתר TheMarker

לעוד כתבות באתר:
>>בדיוטי פרי, בפאבים ובמועדונים: כך מעלימים את הסיגריות  
>> רשות שדות התעופה כנראה שכחה את הציבור