מכת חולדות ועכברים בעיר בני ברק. המכרסמים המזיקים מסתובבים ללא מפרע בבתים, בגני הילדים וברחובות. "זה כבר לא הגיוני", אומר דוד קשת, תושב העיר ומנהל קבוצת "ידיעות בני ברק" שפרסם ברשתות החברתיות מספר סרטונים המתעדים את הנעשה בעיר, וזכה לעשרות סרטוני תגובה. "אנשים שלחו לי  המון תגובות בנושא. תושבים סיפרו על עכברים וחולדות בביתם, בעבודה, עכברים שרודפים אחרי עכברים אחרים. מישהו אפילו שלח סרטון שבו רואים משפחה שלמה של עכברים שתפס בתוך הבית. הם עולים ונכנסים חופשי חופשי לבתים".

באחת מקבוצות הוואטצאפ שפתח קשת יחד עם תושב העיר והפעיל החברתי יענקלה פרידמן, ציינה אחת התושבות שבגן של בתה נמצאה בשירותים חולדה ענקית. "היא סיפרה לנו שכשהגננת התקשרה להתלונן בעירייה, אמרו לה לסגור את הדלת של השירותים ולהמתין עד יום ראשון. זו בדיחה. אנחנו מאמינים שזה בגלל תנאי תברואה ירודים, לכלוך, חוסר היגיינה, אחרת אין הסבר הגיוני".

"רבע מיליון תושבי בני ברק סובלים מחולדות המתרבות בקצב מדאיג. אני מתריע בפני הנהלת העיר ומרגיש שישנה אטימות בנושא", כתב חבר מועצת העיר, יעקב וידר, במכתב ששלח לשר הבריאות. עוד ציין במכתבו כי "בימים האחרונים ננשכו מספר ילדים ופעוטות ע"י חולדות, ואדם מבוגר שצעד בכביש אף נזקק לטיפול רפואי ואושפז בעקבות נשיכה. לאחר התייעצות עם מומחה, נראה כי הבעיה לא קיימת בערים צמודות לבני ברק, ולכן אין ספק שזה קשור לתנאי התברואה בעיר. בני ברק היא אחת הערים המלוכלכות והמוזנחות בישראל. מדובר בסכנה ברורה לציבור שמסכנת חיי אדם ממש".

 

"ישנם 50 סוגי חיידקים שהחולדות מעבירות בנשיכה או מגע"

מרינה תמיר, ד"ר לפרמקולוגיה קלינית ומומחית לזיהומים במכללה האקדמית רמת גן טוענת כי עכברים ועכברושים נמצאים בכל הארץ, אך בבני ברק קיים ריכוז גבוה במיוחד שלהם. הסיבות לתופעה, לדבריה, הן בעיקר בעיות של ביוב ומזון שנזרק ברחובות. "התשתיות בבני ברק ממש על סף קריסה. החיות האלה מחפשות בעיקר אוכל ומים. הן עלולות לנשוך, וכך להעביר את חיידק האי-קולי הקשה. החולדות מעבירות גם פרזיטים וחיידקים אלימים הקשורים בצואה. מה שבעייתי זה בעיקר המגע שלהן עם מזון. אם הן נוגעות באוכל והוא נאכל ע"י בני אדם, הן עלולות להעביר גם סלמונלה שלרוב מגיעה מצואת החולדות, גורמת לשלשולים דמיים ופוגעת בקיבה".

יתרה מכך, ד"ר תמיד מציינת שנשיכה מחולדה עלולה להיות מסוכנת במיוחד. "היא עלולה להעביר כלבת, אי-קולי, צהבת זיהומית מסוג E ואת מחלת הטיפוס. ישנם 50 סוגי חיידקים שהחולדות מעבירות בעת נשיכה או מגע. אחרי נשיכה של חולדה או עכבר חייבים לעשות חיסון טטנוס תוך כמה דקות, אחרת זה עלול לגרום לשיתוק. אני מציעה לתושבי בני ברק ולכל אחד בעצם, לוודא שהוא מחוסן ושהחיסון בתוקף".

בנוסף, היא מציעה לנקוט אמצעי זהירות שעשויים לצמצם את התופעה. "יש לבצע סגירת פתחי ביוב, סידור צנרת, הרחקת מקורות מים, אטימת חורים בקירות ובתקרה בבתים, הימנעות מזריקת שאריות מזון ברחובות ושמירה כללית על ניקיון והיגיינה".

חולדות בבני ברק (צילום: טוויטר)
עשרות תושבים מודאגים הגיבו לסרטונים המתעדים את התופעה המטרידה | צילום: טוויטר

 

עיריית בני ברק: "מכת העכברים בעיר היא תופעה קשה ומטרד מדאיג. לצערנו, התופעה מוכרת וקיימת במספר ערים ברחבי הארץ, אך בני ברק סובלת ממנה באופן קשה מאז שהתחילו בחפירות הרכבת הקלה לאורך כל תוואי ציר ז'בוטינסקי. הנושא נמצא על מרכז סדר יומה של עיריית בני ברק מזה תקופה ארוכה. בני ברק היא העיר הצפופה ביותר בישראל, וככזאת, החולדות מוצאות כאן מקום.

"העירייה ערכה פיילוט ייחודי וחדשני שכלל מתווה ניקיון מוגבר, הדברה מסיבית ועידוד פינוי פסולת פרטית בחצרות הבתים. אנחנו לומדים את הנושא, אין כאן נוסחת קסם. זו עיר צפופה עם 230 אלף נפשות על שטח של 7,000 דונם. בהתאם לבקשת ראש העיר, החליטה מועצת העיר בישיבתה האחרונה על מגוון צעדים ובכללם השקעה של כ-8 מיליון שקלים להחלפת כלל פחי האשפה הפתוחים ("צפרדעים"), בתוספת של 100 פחים טמונים שיותקנו ברחבי העיר בנוסף על למעלה מ-80 פחים שהתקנתם הושלמה בימים אלו, דבר שלדעת כלל המומחים יביא בהדרגה להפחתה בהיקפי תופעת העכברים. יחד עם זאת, פעילות הדברה מסיבית תבוצע בכל העיר בהתאם למחויבות ליסודות ההגנה על הסביבה, שמירה על בריאות תושבי העיר ושמירה על החי בהתאם לחוק. צעדים נוספים הם: פיזור מלכודות, פיזור מזון נגוע והגברת המודעות של התושבים לפינוי אשפה. אנו נחושים לעשות הכל, ובכל דרך להביא למיגור התופעה באופן מוחלט". 

משרד הבריאות: "הטיפול במכרסמים הוא באחריות הרשות המקומית. בעקבות התלונות שהתקבלו בלשכת הבריאות תל אביב על מפגע מכרסמים הועבר הנושא לטיפול הרשות המקומית האמונה על כך".