האביב כבר בפתח, וזה הסימן לתחילת עונת היתושים. בימים האחרונים אזרחים רבים משתפים ברשתות החברתיות על יתושים מטרידים ועוקצים שמונעים מהם להסתובב בחוץ, או אפילו סתם לשבת במרפסת. בחלק מהעיריות במרכז הארץ כבר עדכנו כי החלו לפעול בצורה אקטיבית לטיפול במצב.

"הופעת היתושים מוכתבת בעיקר מתנאי הסביבה" אומר ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מניעת מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה. לדבריו, ימי גשם שלאחריהם מופיע מזג אוויר חמים, הם הגורם להופעת היתושים עליהם מתלוננים התושבים. העונה ה"רשמית" של הופעת יתושים, הוא מסביר, מוגדרת החל מחודש אפריל ועד נובמבר.  

לפי המשרד להגנת הסביבה, בישראל קיימים סוגים ומינים שונים של יתושים, כאשר זכרי היתושים הבוגרים משיגים את הסוכרים הדרושים לקיומם ממציצת נוזלי צמחים, בעוד נקבות היתושים הן האחראיות לעקיצות שמופיעות על גופנו, בדרכן להשיג חומרי הזנה הדרושים לצורך התפתחות הביצים. 

מכת יתושים (צילום: facebook)
צילום: facebook

אחד המינים הנפוצים ביותר בארץ הוא יתוש הטיגריס האסייתי "יתוש זה קל מאוד לזיהוי הודות לסימן ההיכר האופייני לו – פסים בצבע שחור ולבן" אומר ד"ר רייכר. עוד הוא מציין כי יתושים אלה פעילים הן בשעות האור והן בשעות החשכה, ועלולים לגרום לעקיצות מטרידות במיוחד. נקבת יתוש אחת עלולה לגרום למספר רב של עקיצות בתוך זמן קצר, ואלה עלולות לגרום להופעת גרד עורי, לאדמומיות ולנפיחות. "ליתושים אלה מרחק תעופה קצר מאוד, 100-150 מטרים לכל היותר ממקום הגידול, כך שאם נתקלתם באחד כזה בביתכם, המשמעות היא שקרוב אליכם, ככל הנראה בחצר, במרפסת או בגינה קרובה יש איזשהו מיכל שבו מים עומדים".

מלבד התחושה המגרדת והלא נעימה של העקיצות על גופנו, יתושים עלולים גם להעביר מחלות. לטענתו של הד"ר יתושים עלולים להעביר לבני האדם מגוון רחב של מחלות, ביניהן מחלת קדחת מערב הנילוס. עוד הוא מוסיף כי על הרשויות המקומיות מוטלת החובה לתת מענה להופעת מזיקים תברואיים בשטחן. עם זאת, הוא ממליץ כי גם התושבים יזמו בעצמם בדיקה באזור מגוריהם לאיתור מיכלים עם מים עומדים "אפילו קערה קטנה המכילה מעט מים עומדים, יכולה להספק ליתושים האלה להשלים מחזור רבייה".    

בחודשים האחרונים, עוד לפני תחילתה של העונה הרשמית ומאז החלה המלחמה, אזרחים רבים התלוננו על יתושים שהטרידו את מנוחתם. לטענתו של ד"ר רייכר, למלחמה אכן הייתה השפעה על מספר המזיקים התברואתיים. "בשלבים הראשונים של המלחמה נמצא כי עומס תושבים שפונו ליישובי המרכז, יצרו עומס על מערכות תשתית ותברואה" הוא אומר. לדבריו, עומס המפונים יחד עם הזנחה של אתרי בנייה ברחבי הארץ עקב היעדר של פועלים, הביא לעליה מסוימת במספר המזיקים התברואתיים גם בישובים במרכז הארץ". אלא שד"ר רייכר מרגיע ואומר כי ביחס לשנים קודמות, אין צפי לריבוי יתר של יתושים ומזיקים אחרים השנה בעקבות המלחמה.  

פעולות שכדאי לעשות כדי להימנע מעקיצות

כדי למנוע התפשטות של המזיקים, ובעיקר של היתושים, הד"ר מציין כמה פעולות פשוטות שניתן לבצע: "לא להשאיר מים עומדים, אלא לייבש ולנקז אותם, לתקן נזילות ולמנוע הזרמות מים מיותרות, להקפיד על לבוש ארוך (רצוי בצבע בהיר), להשתמש בתכשירים דוחי יתושים על חלקי גוף חשופים (בעיקר פנים, צוואר וידיים) ועל הבגדים. מומלץ למרוח תכשירים אלה מספר פעמים ביממה מאחר שיעילותם דועכת עם הזמן. ככל שישנים מחוץ למבנה, מומלץ לישון עם ביגוד ארוך ועם גרביים. כדאי להתקין רשתות על חלונות ועל דלתות של מבנים, ובעת שהייה בשטח פתוח מומלץ להשתמש בכילות".

מכת יתושים (צילום: facebook)
צילום: facebook

מלבד היתושים האלה, אזרחים רבים נוטים להתבלבל פעמים רבות ולהפנות את האצבע המאשימה דווקא ליתושי הענק, אותם יתושים גדולים עם רגליים דקות וארוכות, אך ד"ר רייכר מדגיש כי יתושים אלה כלל לא מוגדרים כמזיקים "מדובר ביתושים השייכים לסוג טיפולתיים, ומכונים 'יתושי ענק'. יתושים אלה כלל אינם מזיקים, הם לא עוקצים, ואפילו לא מהווים מטרד, שכן הם לא מסתובבים סביב בני אדם או מחפשים את קרבתו בחיפוש אחר מזון". עוד הוא מוסיף כי "הטיפולתיים נפוצים מאוד באזורים אורבניים ואינם נחשבים מזיקים תברואיים, כך שאסור להדבירם".