קטיעת אצבע (צילום: ספרא)
קטיעת אצבע | צילום: ספרא

 יוני (שם בדוי), נער כבן 15 ממרכז הארץ, פונה בתחילת השבוע לבית החולים ספרא לילדים כשהוא סובל מפציעה חמורה בעקבות זיקוק שהתפוצץ בידו. לאחר שקיבל טיפול ראשוני על ידי צוותי טרם רפואה דחופה, אושפז הנער במחלקה הכירורגית לילדים בבית החולים. ד״ר מתן שרף מומחה בכירורגיה פלסטית וכירורגיית כף יד במרכז הרפואי שיבא, מסביר כי האצבע המורה בידו הימנית נקטעה, וכן נגרם לו שבר באגודל ונזק כבד לרקמה שמסביבו. לדבריו, בעקבות עוצמת הפיצוץ, נפגעה האצבע בצורה שלא אפשרה את חיבורה בחזרה לכף היד של הנער. 

לדבריו, כבר בתחילת השבוע עבר יוני ניתוח הטריה לסילוק הרקמה שניזוקה. "כתוצאה מהפיצוץ נגרם נזק כבד לשרירי האגודל שהפכו קרועים ומרוטשים, וכן לרקמות הרכות שמסביבו. במצב כזה עלול להיווצר נמק וזיהום באזור, כיוון שהוא לא מקבל אספקת דם. לכן, בניתוח הוצאנו את הרקמת שריר עם הנמק שבידו. בנוסף, קיבענו את שבר האגודל וסגרנו את הפצע הפתוח באזור הקטיעה". עוד הוסיף הד"ר כי על מנת למנוע כאבים שלאחר הקטיעה, טיפלו הרופאים גם בעצבים החשופים שבאזור. בימים הקרובים צפוי יוני לעבור ניתוח נוסף בידו, לאיתור רקמות שריר נוספות שבהן קיים נמק.

ניתוח כף יד (צילום: שיבא)
ניתוח כף יד | צילום: שיבא

תופעה שכיחה ומסוכנת

לטענת ד"ר שרף, זוהי אינה הפעם הראשונה שבה הוא נתקל במקרים כאלה. "לצערנו, פציעות מן הסוג הזה נפוצות מאוד. אנחנו נתקלים בהן לא רק במהלך חג הפורים, אלא לאורך כל השנה. זה מאוד מצער כי מדובר בנזק בלתי הפיך. הנער הצעיר הזה איבד אצבע ביד הדומיננטית שלו, וגם התפקוד של האגודל נפגע משמעותית". עוד הוא מציין כי יוני ייאלץ לעבור טיפולי אינטנסיביים נוספים לצורך שיקום, לרבות ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה. יתרה מכך, הוא מציין שהנער ככל הנראה יסבול בעתיד גם מקושי בביצוע פעולות פשוטות כמו החזקת עיפרון או מזלג. "התפקוד שלו לא ישוב להיות כפי שהיה לפני כן", הוא אומר.

על פי נתוני ארגון בטרם לבטיחות ילדים, ב-5 השנים האחרונות הגיעו למיון 206 ילדים שנפגעו מצעצועים מסוכנים. עוד עולה מהנתונים כי 73% מהמקרים אירעו עקב שימוש בזיקוק, נפץ או חזיז. 25% היו משימוש באקדחי צעצוע. ב-47% מדובר בילדים בני 14-10 בלבד.