7 באוקטובר ייחרת לעד בזיכרון הלאומי. התמונות, הסרטונים והמראות הקשים מהעוטף הגיעו כמעט לכל בית בישראל. יש אנשים שהיו שם וראו את זה במו עיניהם, יש כאלה שקרוביהם היו שם והיו רבים שנצמדו למסך ונחשפו לתיעוד המחריד של זירות הטבח. מה יעלה בגורל נפגעי ה״מעגל השני״, אלו שנחשפו לזוועות מקרוב - אבל לא היו שם בגופם? לדברי גורמים בביטוח הלאומי – לא הרבה.

סוגיית הטראומה המשנית הפכה לאחד הנושאים הכי מדוברים בתחום בריאות הנפש מאז 7 באוקטובר. הכוונה היא למקרים של חשיפה לאירוע טראומטי של אדם קרוב או משמעותי, או לחשיפה דרך סוגי המדיה השונים. בריאיון למוסף כלכליסט אמרה פרופ' רבקה תובל־משיח, הפסיכולוגית הראשית של עמותת נט"ל (נפגעי טראומה על רקע לאומי) כי ״הזוועות שחמאס חולל ייחרטו לעד כטראומה לאומית״, ואכן, בביטוח הלאומי מתארים מצבים קשים מנשוא: הורים שמתקשרים לבקש הכרה כנפגעי פעולות איבה, אחרי שליוו את ילדיהם טלפונית בזמן שברחו ממחבלי החמאס. אולם לכל אותם נפגעים משניים אין למדינת ישראל פתרון, שכן החוק מבהיר בצורה מאוד ברורה כי מי שלא נכח בגופו במוקד האירוע - לא יוכר כנפגע טרור.

"הסיפורים קורעי לב, אבל החוק מאוד ברור", אומרים לנו גורמים בביטוח הלאומי. "הגיעו למעלה מ-30 אלף פניות של פגועי נפש, וכרגע מרבית הסיוע מופנה לנפגעים ממעגל ראשון, שזקוקים לסיוע מיידי. לפי הגורמים, מעבר לשיחות הטלפוניות, בני משפחה העידו על צפיות בסרטוני וידאו קשים, ובהם תיעוד של התעללות ופגיעות מוחשיות ביקיריהם. "זהו מצב שמדינת ישראל לא הכירה קודם, ויש צורך מהותי בהעלאת המודעות לנושא".

התערוכה "בארי" (צילום: מיכה בריקמן)
התערוכה "בארי" | צילום: מיכה בריקמן

בביטוח הלאומי מפנים את האצבע בחזרה אל הממשלה, שלא נענתה לבקשותיו החוזרות והנשנות של המוסד לקדם חוק לפיצוי באסון לאומי. לדברי גורמים במוסד, לאחר אסון הר מירון בשנת 2021, שבו נספו 45 בני אדם ו-102 נוספים נפצעו, ניסו לקדם בביטוח הלאומי חוק פיצוי באסון לאומי, אך זה עדיין מונח על שולחן הכנסת. "הביטוח הלאומי משלם על בסיס חוק תגמולים לנפגעי טרור", מסבירים הגורמים. "נכון להיום, הכרה, סיוע ותשלום קצבה לנפגעי פעולות איבה צריכים להיות מאושרים במשרד הביטחון, שיקבע שמדובר באירוע טרור, ושהאדם שפנה אכן נכח בו. עם זאת, משרד הרווחה מוביל צוות בין-משרדי יחד עם הביטוח הלאומי, שכבר החל לעבוד עם כלל מעגלי הנפגעים של המסיבה, משפחתם וחבריהם".

כעת מותחים בביטוח הלאומי ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה ועל חוקיה הנוקשים בעיקר בימים אלה, ומבהירים: "במקרים קשים שבהם המחבלים יצרו קשר עם בני משפחת הנפגעים בזמן אירועי הטרור למשל, נכון יהיה להגיש בקשה להכרה באיבה. הבדיקה תועבר לרשות המאשרת במשרד הביטחון, לטובת בדיקה לסיוע".