מחסור בוונטולין בשיא החורף: אף שמאושפזים רבים בישראל סובלים ממחלות בדרכי הנשימה, מאיגוד הרוקחים בישראל עולה כי קיים מחסור חמור בחומר הוונטולין המשמש לאינהלציה עבור ילדים ומבוגרים הסובלים ממחלות נשימה שונות. המחסור ניכר בשלושת החודשים האחרונים בתי המרקחת, בחלק מקופות החולים ובבתי החולים.

"ונטולין משמש לאינהלציה עבור ילדים ומבוגרים עם מחלות נשימה שונות", מאשר דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחים. "הוא מרחיב את כלי הנשימה וכך מאפשר למטופל להירפא. זה חומר קריטי בעיקר אצל ילדים". לדבריו, כבר שנים לא היה מחסור בתמיסה, וכעת חולים שבאים לבתי המרקחת עם מרשם נדהמים לגלות שהחומר פשוט לא קיים. "במקרה כזה הם צריכים לחזר לרופא והוא רושם להם תחליף. זהו מוצר שכיח מאוד - בבתי המרקחת נמכרים כאלף בקבוקוני ונטולין ביום. בימים האחרונים המחסור הכי מורגש, כי המלאי מתחיל להיגמר לחלוטין. אנשים מגיעים לבתי המרקחת הפרטיים, כי יש מחסור אדיר בקופות החולים".

אלא שמבדיקה שערכנו ב-mako בריאות, מסתבר שגם בבתי המרקחת הפרטיים קיים מחסור בתרופה. אחת מרשתות בתי המרקחת הפרטיים הגדולה בישראל מדווחת כי "כרגע יש עדיין מלאי מועט בבתי המרקחת הפרטיים, אבל גם הוא ייגמר בקרוב וניתן להעריך כי ייווצר מחסור חריף".

 ומה לגבי התחליף – האם הוא ראוי?

"יש תמיסות אחרות כמו  ארוונט וטרבולין, אבל הן לא מחליפות את הוונטולין. עובדה שלא נותנים אותן כאופציה ראשונה, אלא את הוונטולין", אומר פפו.

"אני רושם את הטרבולין שהוא תחליף ראוי בסה"כ. לפעמים יש ילדים שטרבולין גורם להם לדפיקות לב מהירות, ובמצב רגיל הייתי רושם להם ונטולין, אבל כרגע זו בעיה כי חסרה לי למעשה אופציה טיפולית", מציין ד"ר אסף צביון, מומחה לרפואת ילדים ומנהל רפואי במחוז מרכז, מאוחדת.

משאף ונטולין (צילום: SHUTTERSTOCK)
דווקא מצב של מחסור בוונטולין הוא הזדמנות לעבור לשימוש במשאף פשוט | צילום: SHUTTERSTOCK

 לידי מערכת mako בריאות הגיע מכתב מ-18 בינואר מהיבואן הבלעדי של התרופה - חברת GSK, בו היא מתריאה על הפסקת שיווק החומר בישראל כבר לפני חודשים ארוכים.
"עקב בעיית ייצור, המוצר Ventolin Resp. Sol נמצא במחסור במספר מדינות באירופה וגם בישראל. בסוף שנת 2022 עם היוודע בעיית הייצור, GSK ישראל דיווחה על המחסור הצפוי למשרד הבריאות ולקופות החולים. בימים אלו אנו פועלים מול אתר הייצור על מנת להשיב את מלאי המוצר בישראל, שצפוי להתחדש בחודשים הקרובים".

לדברי פפו, משרד הבריאות אינו מודע לחוסרים האלה. "זה אנחנו מול היבואן. בחלק גדול מהמקרים היבואן מודיע על הפסקת שיווק חודשיים אחרי שזה חסר כי לא רוצים להראות למשרד הבריאות שהם לא מצליחים לייבא את החומר. משרד הבריאות לא יודע כמה בקבוקים של חומר נשארו בכל קופה, אי אפשר להיות על הקשקש בדברים האלה". בנוסף, גילינו כי גם חלק מבתי החולים לא היו מודעים למחסור וגילו זאת לאחר פניית mako בריאות.

אגב, יש מי שסבור כי החלופה של הונטולין עונה על צרכי המטופלים. פרופ' דריו פרייס, מנהל מכון הריאות במרכז שניידר לרפואת ילדים מקבוצת כללית, מאשר כי אכן קיים מחסור כזה, אך לדבריו "במקום הוונטולין אפשר להשתמש במשאף פשוט באמצעות ספייסר (מתווך). הטיפול בו יעיל, קצר יותר וכרוך בפחות תופעות לוואי. אמנם, מסיבה כלשהי רבים מעדיפים להשתמש באינהלציה, אבל בפועל שימוש במשאפים דווקא מתאים לרובם המכריע של החולים ולכן הוא בהחלט מהווה אופציה טובה ואף רצויה יותר".
עם זאת הוא מבהיר: "חשוב להתייעץ עם רופא לפני השימוש במשאף, כדי לקבל הסבר מדוייק על טכניקת השימוש".


ומה אומרים בקופות ובבתי החולים?

מאוחדת: "אכן קיים מחסור ארצי בוונטולין. לכן, אנחנו פועלים במקביל בשתי דרכים: אחת היא לרכוש מספקים חלופיים שמייבאים ונטולין, השנייה בהיוועצות עם הרופאים, ממליצים להחליף את הטיפול לטרבולין, שזו חלופה טיפולית לוונטולין שמביאה לתוצאות דומות".

כללית: "מדובר במחסור עולמי בוונטולין נוזלי אשר משפיע על כל מערכת הבריאות. כללית התארגנה במהרה והצטיידה בתכשיר חלופי (טרבולין נוזלי). כדי להבטיח רצף טיפולי עבור אלה הנוטלים בקביעות ונטולין נוזלי הנחנו את הרופאים להנפיק עבורם מרשם לתכשיר החלופי".

לאומית: ״אכן קיים מחסור ארצי בוונטולין ואנחנו רושמים תחליפים. היבואן של המוצר הודיע מראש לכלל הגורמים כי המחסור בוונטולין קיים בכל הארץ, אי לכך נערכה לאומית למתן תחליפים ללקוחותיה בהתאם להתוויות הרפואיות״.

מקופת חולים מכבי נמסר כי לא נרשם אצלם מחסור.

בית החולים שניידר: "קיים מחסור גם אצלנו, אולם רק בתמיסה ולא במשאפים. אנחנו מתמודדים כיוון שיש מוצר חלופי שעושה את אותה הפעולה".

המרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית: "מדובר במחסור עולמי בוונטולין נוזלי אשר משפיע על כל מערכת הבריאות. כללית התארגנה במהירה והצטיידה בתכשיר חלופי (טרבולין נוזלי). כדי להבטיח רצף טיפולי עבור כל אלה הנוטלים בקביעות ונטולין נוזלי הנחנו את הרופאים להנפיק עבורם מרשם לתכשיר החלופי. כרגע יש מלאי בבית החולים וכל מקרה מאושר קלינית".

בית החולים בלינסון: "אצלנו אין מחסור כרגע אבל הצטיידנו בתכשיר החלופי טרבולין נוזלי כדי להבטיח רצף טיפולי.

בית החולים זיו: "יש אצלינו מלאי קטן של ונטולין לעת עתה. המרכז הרפואי בוחן חלופות להמשך".

בית החולים ברזילי: "יש מחסור. משתמשים בתרופת הבריקלין".

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לכתבה כי "תפיסת המדיניות שנהוגה בישראל זהה לזו של מדינות ה-oecd, כלומר ניהול ורכש התרופות נמצא באחריות הארגונים הרפואיים והחברות המשווקות. התערבות המדינה נעשית במקרים בהם השוק לא מסדיר את עצמו וישנו חשש לסכנה לבריאות המטופלים. יש לציין שמשרד הבריאות מאשר יבוא חלופות תחת תקנה 29 בהתאם לבקשת קופות החולים וככל הנדרש. משרד הבריאות מעדכן כל העת באתר המשרד על הפסקות שיווק של תרופות במטרה שבתי החולים וקופות החולים יערכו בהתאם".