מלחמת חרבות הברזל הביאה איתה לא רק שכול, כאב ותחושות קשות; אלא גם אלפי אנשים שנפצעו וזקוקים לשיקום. מצב מחלקות השיקום בבתי החולים היה בעייתי, וכעת – פי כמה. פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי והמנהל רפואי של ביה"ח בחירום, המרכז הרפואי איכילוב, אומר כי האתגר הגדול ביותר של מערכת הבריאות בשנה הקרובה הוא שיקום של אלפי הפצועים. "כיוון שאין מספיק מיטות ואמצעים, המערכת תיאלץ להקצות את המשאבים הראויים. גם אצלנו באיכילוב פותחים מרכז שיקום עם 120 מיטות וזה בעדיפות על פני כל תהליך אחר בתחום הבריאות כעת".

ד"ר אורלי ברק, מנהלת בית החולים השיקומי באיכילוב מסבירה שהיא ופרופ' רוני גמזו, מנכ"ל בית החולים, הבינו כבר בימים הראשונים למלחמה, שיהיו לה השלכות שמצריכות מערך שיקומי גדול. לדבריה, כעת מאושפזים אצלם 34 פצועי מלחמה. "אנחנו רואים הרבה פגיעות אורתופדיות, פגיעות גפיים וגם כאלה שנפצעו בראש או בבטן", היא מציינת, ומסבירה כי השיקום קריטי עבור הפצועים. "מחקרים מראים שככל שאתה מתחיל את השיקום מוקדם יותר, כך עולים סיכויי החזרה לתפקוד. רוב המטופלים הם צעירים ובעזרת טיפול שיקומי טוב, הם יוכלו לחזור לחיים, אבל צריך להבין שלעתים נדרש זמן רב וגם דורש מעקב שממשיך לפעמים חיים שלמים. כרגע הכפלנו את מספר מיטות האשפוז ואנחנו פועלים במרץ לטובת העניין, לרבות שינוע כוח אדם ממקומות שבהם ירדה הפעילות עד שנצליח לגייס מספיק כוח אדם". לגבי תקציב מציינת ד"ר ברק שבית החולים היה אמור לקבל תוספת של 400 מיטות לשיקום, אך זה עדיין לא קרה בפועל, וכרגע הציוד למחלקה מתבסס בעיקר על תרומות.

מחלקת השיקום החדשה בשיבא (צילום: שיבא)
מחלקת השיקום החדשה בשיבא | צילום: שיבא

גם במרכז הרפואי שיבא הקימו בתחילת המלחמה מחלקת שיקום חדשה - ״שיקום חוזרים לחיים״, שבו מאושפזים כיום מרבית מפצועי המלחמה. פרופ' ישראל דודקביץ', מנהל האגף לרפואה שיקומית ומנהל המרכז לשיקום נפגעי מלחמה בבית החולים, מציין שלנוכח מספר חולים הגדול שהגיע אליהם בימים הראשונים של המלחמה, הבינו בשיבא את הצורך בהקמת מחלקת שיקום חדשה. "הגדלנו את מספר המיטות כמעט בלי משאבים, הורדנו את המחלקות הגריאטריות לבית חולים תת-קרקעי כדי שלא יצטרכו לרוץ לממ"ד והקמנו את המחלקה במקומן".

עוד מציין הפרופ' כי במחלקה החדשה מטפלים בעיקר בשיקום אורתופדי ונוירולוגי. "מגיעים אלינו הרבה נפגעי ראש הזקוקים לשיקום נשימתי. תוך יומיים הרמנו מחלקה ראשונה עם 18 פצועים, אחרי כמה ימים נוספים, הגדלנו אותה והיום במרכז הרפואי שיבא מאושפזים כ-160 פצועים ממלחמת חרבות הברזל, 115 מתוכם מאושפזים במחלקות השיקום השונות, רובם חיילים אך גם אזרחים עם פציעות מכל הסוגים".

"נאלצים להגדיל מיטות על חשבון חולים סיעודיים"

ד"ר גלית קאופמן, מנכ"לית בית בלב מקבוצת מכבי, המחזיק 4 מרכזים גריאטריים ושיקומיים, טוענת שמספר כה משמעותי של פצועים, דורש קפיצת מדרגה משמעותית בהקצאות לטיפול השיקומי. "קיבלנו לא מעט מטופלים מבתי חולים בדרום והמרכז. הבעיה היא שאין מספיק מיטות שיקום, לא לצעירים ולא למבוגרים, ולצערי אנחנו נאלצים להגדיל מיטות על חשבון חולים סיעודיים. כבר שנים זועקים שמערכת הבריאות מורעבת, ועכשיו מרגישים את זה היטב. אם נקבל תקציב ותהיה בירוקרטיה מקוצרת, נוכל להקים עוד מחלקות, אבל כרגע לא קיבלנו שום דבר. יש לנו אלף מיטות, ועדיין, יש מחסור משמעותי במיטות שיקום ובכוח אדם". לדבריה, יהיה צורך בתקציב משמעותי על מנת לסייע לחולים. "בלי תקציב - נקרוס. לא יהיה שיקום ואנשים יאבדו את היכולת המינימלית לתפקד".

 

משרד הבריאות: "מדינת ישראל נמצאת בעיצומו של אירוע אר״ן נפשי ושיקומי שלא היה כדוגמתו בעשרות השנים האחרונות במדינה מערבית. מערכת הבריאות פעלה כדי להבטיח שהטיפול הראשוני יהיה מיטבי וכך גם הטיפול השיקומי. בתי החולים הוסיפו וממשיכים להוסיף מיטות שיקום על מנת שהמענה לפצועים יהיה מיטבי. אנו רואים בכך ביטוי למחויבות העליונה שלנו כלפי הפצועים ונפעל לממש מחויבות זו באופן מלא".

משרד האוצר: "מיטות השיקום שמעניקות מענה לפצועי המלחמה בבתי החולים מתוקצבות באופן מלא"