"השבוע קרה עוד מקרה מזעזע של תקיפת רופאה על ידי מטופל במכות בראשה ע"י מוט ברזל. לצערי, אין זה האירוע הראשון. כרופאת משפחה, חוויתי לא פעם אלימות של מטופלים ובני משפחותיהם.

במהלך שנות עבודתי הותקפתי מספר פעמים, בין אם זה באלימות מילולית (לכך כבר התרגלנו) ובין אם באלימות פיזית. במקרה הראשון מטופל נכנס לחדרי, סגר את הדלת, ובזמן שאני והוא לבד שלף סכין ואמר לי, 'את לא יוצאת מפה עד שאת לא מאשרת לי'. הגוף משתתק, הראש נכנס לאוטומט - מה אני עושה עכשיו כדי לצאת מפה חיה? התחלתי לדבר אליו ולשכנעו שהטיפול שיעבור בבית חולים זה או אחר יהיה זהה, החשיבות הוא הטיפול ופחות מקום הטיפול. משלא השתכנע, חידד את המסר: "את לא תצאי מפה חיה אם את לא מאשרת לי".

הצעתי להתקשר למומחה שהמטופל טופל אצלו באופן פרטי, אולי הוא יצליח להעביר לו את המסר. אותו מומחה ככל הנראה למשמע הרעד בקול והאיטיות בדיבור, הבין את הסיטואציה וביקש לשוחח עם המטופל. ברגע שהעברתי את השפופרת למטופל, ברחתי מהחדר והתחבאתי בבית המרקחת. המקרה דווח למשטרה. למשטרה הייתה בקשה - שאסלח לו. ניסתה לעשות סולחה בינינו. אני לא הסכמתי לטפל בו לאחר מקרה זה והוא הועבר לטיפולו של רופא אחר.

המקרה השני היה כשמטופל הגיע בשעת סגירת המרפאה. מטופל חדש שמעולם לא פגשתי. הוא טען שהעביר את התיק אליי וביקש שאחתום לו על טופס רישיון נהיגה. נכנסתי לתיק האישי שלו וראיתי עבר עתיר אבחנות פסיכיאטריות ושימוש בסמים. הסברתי למטופל כי על פי חוק, אני מחויבת לדווח ולצרף את הרשומה. הוא הסתכל עלי ואמר: "את חתמתי על הטופס בלי לצרף את הרשומה". ניסיתי להסביר שוב, וכשהבין שאני לא מתכוונת לרצות אותו, העיף עליי את השולחן כולל התכולה, מסך המחשב והמקלדת. המקרה דווח למשטרה והפעם לפחות הוא נעצר.

ד"ר זהבה אלון (צילום: אלבום פרטי)
יש צורך בשינוי אמיתי. ד"ר זהבה אלון | צילום: אלבום פרטי

השבוע זה כבר הגיע לניסיון רצח. דווקא אנו שעובדים ומשקיעים את כל זמננו בטיפול בחולים יום ולילה, ששמים את המטופלים לפנינו, לא צריכים להיחשף לחוויות הקשות האלה, לחוות אלימות כלשהי או לחוש כל סכנה לחיינו. נכון, רוב המטופלים אינם כאלו. מרבית מטופלינו יודעים להוקיר תודה, בזמן אמת, ולהכיר בתרומתנו לבריאותם.

מערכת הבריאות עושה מאמץ גדול לתת תחושת ביטחון לצוותים הרפואיים. אני גם ערה למאמצים של קופות החולים להצדיק, לגבות ולעודד הגשת תלונות במשטרה ולתת גב אחד לשני בתוך הצוות. אך אין הדבר פוטר את מערכת אכיפת החוק מלדאוג לנו. על מנת שלא להגיע למקרה האלימות הבא, ולמנוע תקיפה של איש בריאות, כפי שקרה השבוע, יש צורך בשינוי אמיתי - תקציבים נוספים ייעודיים למערכת הבריאות, אבטחה במרפאות, צורך בשינוי חקיקה ובהחמרת העונשים. כולנו אומרים - די לאלימות!