בשבוע שעבר התקבלה למיון ילדים בסורוקה תינוקת בת עשרה שבועות, לאחר שבמשך שלושה ימים סבלה מעצירות, חולשה כללית וסירוב לאכול. התברר שהיא נחשפה לחיידק שיכול לגרום לעתים נדירות להרעלה מסכנת חיים. החיידק לרוב נמצא באדמה, אך משערים כי התינוקת נדבקה בו בשל חשיפה לאבק. 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

התינוקת נבדקה על ידי ד"ר דנה דנינו, מומחית במחלות זיהומיות ילדים, ועל ידי ד"ר איריס נוימן, מומחית בנוירולוגיה בילדים, שהעריכו כי התינוקת סובלת מבוטוליזם הינקות, מחלה בתינוקות עד גיל שנה שנגרמת על ידי חיידק הקלוסטרידיום בוטולינום. החיידק שנמצא בסביבה באופן רגיל עשוי לשגשג במערכת העיכול של תינוקות  ומפריש את רעלן הבוטולינום.

הרעלה שיכולה להוביל למוות תוך ימים ספורים

לצורך אבחון המחלה, נוצר קשר מיידי עם המכון למחקר ביולוגי בנס ציונה. אבחון המחלה מורכב והוא התאפשר בזכות יכולות ייחודיות וחדשניות שפותחו במכון, השייך למשרד ראש הממשלה ועוסק בפעילויות מחקר ופיתוח בתחומים מגוונים לצורך הגנה על אזרחי מדינת ישראל מפני איומים כימים וביולוגיים.

"הנבגים במעי התינוקת מאפשרים לחיידק להתפתח ולייצר את הרעלן שעלול להיות קטלני", מסבירה ד"ר דנה דנינו, מומחית במחלות זיהומיות ילדים במרכז סבן לילדים בסורוקה. "הבוטולינום פוגע במערכת העצבים ובשרירים וגורם לחולשה קשה. המחלה מתחילה בדרך כלל עם הפרעה בתנועות העיניים, בכי חלש, הפסקת מציצה ויניקה ועלולה להתפתח להפסקת נשימה ומוות של החולה בתוך מספר ימים. אבחון מוקדם של המחלה הוא קריטי להצלת חיים".

התינוקת שלקתה בבוטולינום (צילום: דוברות סורוקה)
(מימין לשמאל): ד"ר דנה דנינו, התינוקת שניצלו חייה וד"ר איריס נוימן | צילום: דוברות סורוקה
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם חייבים לנסות את אתגר התזונה של ג'יי לו
>> נגיף הקורונה: האם מסוכן להזמין חבילות מסין?
>> נשים, הנה 5 דברים שאסור לכן להשתמש בהם

דגימות צואה ודם נשלחו אל המכון ואבחנה מדויקת לתסמונת הנדירה התקבלה בתוך כ-3 שעות על ידי קבוצה המתמחה בחקר המחלה והמעבדה הביולוגית הלאומית במכון. התינוקת טופלה בתכשיר נוגדן ייחודי, היחיד המאפשר הצלת חיי אדם מפני ההרעלה הקטלנית. תכשיר זה מיוצר בישראל רק במכון זה, והוא מכיל נוגדן שנקשר לרעלן ומונע ממנו להיכנס למערכת העצבים. 

ד"ר איריס נוימן, מומחית בנוירולוגית ילדים במרכז סבן לרפואת ילדים מסבירה: "האבחנה ממנה סבלה התינוקת נדירה. התסמינים איתם הגיעה התינוקת התאימו למספר מצבי חירום בתחום הנוירולוגיה כשלכל אחד מהם טיפול אחר. הצוות התגייס במיידית לבצע בירור מלא ומקיף. אין ספק כי שיתוף הפעולה של הצוות הרפואי המסירות וההתגייסות של המכון למחקר ביולוגי הצילו את חיי התינוקת הן ברמת האבחון והן ברמת הטיפול של הנוגדן שמיוצר על ידי המכון בישראל".

התינוקת אושפזה ביחידה לטיפול נמרץ ילדים בבית החולים סורוקה מצבה התייצב והשתפר והיא הועברה למחלקת אשפוז במרכז סבן לילדים בסורוקה. היא צפויה להשתחרר בימים הקרובים.