פקאנים, אגוזי מלך ושאר אגוזים הם מאכל פופולרי שנהוג לאכול לא רק בפסח. אלא שהסכנות והסיבוכים הטמונות בו, בייחוד עבור בני הגיל הרך, הם רבים ולעיתים אף עלולים להוביל לחנק ולמוות.

שרה לואיס, מנהלת האחיות ביחידה לטיפול נמרץ במרכז שניידר לרפואת ילדים, מציינת כי ביחידה מטפלים מדי שנה בילדים קטנים שמצבם הידרדר לאחר ששאפו אגוזים. "רק לאחרונה טופלה אצלנו פעוטה כבת שנתיים ששאפה אגוז. היא הגיעה במצב קשה מאוד, הזדקקה להנשמה ואושפזה לתקופה ממושכת. במקרה אחר, ילד אכל אגוזים, הם התפוררו בריאות, ולא ניתן היה להוציאם מהריאות. הגוף הזר גרם לתגובה דלקתית בריאות קשה שהצריכה הנשמה ותמיכה נשימתית. באופן כללי, גוף זר בריאות עלול לגרום למחלה ריאתית קשה שמצריכה הנשמה, תמיכה ושיקום נשימתי. המקרים מדגישים את הסכנה הנשקפת לילדים בעת אכילת אגוזים ופיצוחים, בייחוד לבני פחות מ-5".

ד"ר מאיר מי-זהב, מנהל יחידת האסתמה במכון לרפואת הריאות במרכז שניידר לרפואת ילדים, מסביר כי "מערכת הבליעה של ילדים צעירים אינה מפותחת דיה. אגוזים ופיצוחים אחרים נוטים לתפוח בשל מרקמם המאפשר להם לספוח נוזלים, ובמקרה שהם נשאפים לדרכי האוויר הם עלולים לגרום לחסימתן. אם החסימה מתרחשת בדרכי האוויר הגדולות, הילד עלול להיחנק בתוך שניות ספורות. אם האגוז נשאף עמוק יותר לריאות הוא עלול לגרום לשיעול, קוצר נשימה, זיהום ריאתי ואם הוא נותר במקום – גם לנזק בלתי הפיך לריאות".

תינוק בן 7 חודשים משחק עם צעצועי גומי (צילום: DS Tkachuk, shutterstock)
הקפידו על סביבה בטוחה - תינוק עלול להיחנק בתוך שניות! | צילום: DS Tkachuk, shutterstock

הד"ר שב ומדגיש את כללי הבטיחות הנדרשים כדי למנוע אסון: "אנחנו מזכירים להורים – לא רק שאין להגיש פיצוחים  לילדים עד גיל 5 - יש להרחיקם לחלוטין מהישג ידם. די בהסטת מבט, ותינוק זוחל או פעוט סקרן עלול להרים אגוז ולתחוב אותו לפיו. סכנת החנק במקרה כזה היא ממשית. הימנעו מהשארת שאריות אגוזים על הרצפה או שולחנות נמוכים – ילדים קטנים מגלים את העולם דרך הפה, וגם חתיכה קטנה עלולה להיות מסוכנת. במקרה של חשד לשאיפת גוף זר, יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי דחוף”.

בתוך שנה - שני ילדים מתו מחנק

על פי נתוני ארגון בטרם, בשנת 2024 שני ילדים איבדו את חייהם כתוצאה מחנק, ובחמש השנים האחרונות (2024-2020), איבדו את חייהם כתוצאה מחנק 41 ילדים. 359 פונו לקבלת טיפול במיון, 13 מקרים של פניות למיון לפחות אירעו בעקבות חנק מאגוזים.

אורלי סילבינגר, מנכ"לית ארגון בטרם: "חנק הוא גורם מרכזי בתמותת ילדים. מרבית מקרי החנק נגרמים ממזון. לילדים מתחת לגיל 5, אין לתת אגוזים, פופקורן, חטיפים קשים, סוכריות קשות וממתקים דביקים. התאמת המזון למיומנויות האכילה של הילד והשגחה צמודה בעת האוכל, יכולות להציל חיים".

מה עושים במקרה של חנק או חשד לשאיפת אגוז?

אם חלילה נתקלתם בתינוק או פעוט ששאף אגוזים, ד"ר מאיר מי-זהב מסביר מה צריך לעשות:

עודדו את הילד להשתעל: אם הילד משתעל שיעול חזק אך הוא מסוגל לנשום ולבכות – עודדו אותו להמשיך להשתעל. אם אתם מבחינים בגוף הזר בפה או בלוע, הוציאו אותו אך אל תנסו להוציאו בכוח או בצורה עיוורת, משום שהדבר רק עלול לגרום לחפץ להידחק עמוק יותר בגרון.

הילד משתנק? כך תפעלו: כשמדובר בתינוק עד גיל שנה, החזיקו אותו כשפניו כלפי מטה וטיפחו מספר טפיחות  חזקות ומהירות בגב – בין השכמות. אם מדובר בילד מעל גיל שנה – יש לבצע פעולת היימליך - הפעלת לחץ על רום הבטן לכוון בית החזה.

הזעיקו עזרה: בכל חשד לשאיפת גוף זר יש להזעיק מיידית צוות רפואי ולהתחיל בפעולות הצלה בהתאם להנחיות ההחייאה לילדים. במקרה של חשד לשאיפת גוף זר, גם אם הילד לא חווה תסמינים, חשוב לפנות לרופא לצורך בדיקה, כיוון שחלקיקי האגוז עלולים לגרום לסיבוכים נשימתיים בהמשך.