תביעת ענק שהוגשה בשבוע שעבר נגד קופת חולים מאוחדת, מתארת איך איבד זוג את ילדיהם התאומים, שנולדו פגים ולא הצליחו לשרוד, בעקבות דלקת פשוטה, בה ניתן היה לטפל ככל הנראה באמצעות אנטיביוטיקה - אך לא טופלה.

אורנה (השם האמיתי שמור במערכת), 35, התבשרה על הריונה לפני כשנתיים. "נכנסתי להריון באופן טבעי וכשגילינו שאלה תאומים, שמחנו בטירוף. זה היה הריון ראשון, חיכינו לו כל-כך", היא מספרת. מהלך ההיריון עבר באופן תקין לחלוטין עד שבוע 24 בו ארע המקרה הטרגי. "הלכתי לכל הבדיקות השגרתיות וכבר בתחילת ההיריון גילו שיש לי דלקת בדרכי השתן, חיידק ה-GBS הופיע בבדיקת התרבית, הדלקת הייתה א-סימפטומטית", משחזרת אורנה. "הגעתי לרופאת הנשים של במאוחדת עם התוצאה החיובית, אך היא לא ייחסה לזה חשיבות גדולה, נתנה לי אנטיביוטיקה מסוג מוקסיפן וביקשה שאחזור בפעם הבאה על בדיקת השתן, מה שעשיתי. בבדיקה השנייה החיידק עדיין הופיע, ושאלתי את הרופאה אם כך אוכל להעביר את ההיריון. היא אמרה שכן, רשמה לי אנטיביוטיקה אחרת ל-3 ימים ושחררה אותי. זה היה היריון ראשון ולא ידעתי מה אני אמורה לעשות עם המידע הזה. היא הסבירה לי שיש נשים שיש להם דלקת בדרכי השתן וזה מאוד שכיח בהריון".

אולם, גם האנטיביוטיקה השנייה שרשמה לה הרופאה לא עזרה לאורנה והיא החלה להרגיש לא טוב לקראת שבוע 22. "בשלב הזה הגעתי לבי"ח אסותא באשדוד עם כאבי גב ותחושה כללית לא טובה. גילו שצוואר הרחם שלי התקצר ב-22 ס"מ, אשפזו אותי במחלקה להיריון בסיכון ולבסוף נאלצתי ללדת בשבוע 24. כשהגעתי לבית החולים שק מי השפיר כבר היה מזוהם. הכניסו אותי לטיפול נמרץ לניתוח חירום קיסרי. הרגשתי כמו בחלום רע", היא מספרת בצער.

לבסוף אחרי ניתוח קשה, כשהיא בשבוע 24, ילדה אורנה בן ובת - תאומים פגים, והמראה הקשה שלהם לא עוזב אותה. "הלכתי לראות את התאומים. זה פשוט מחזה שלא יוצא לי מהראש. היה להם דימום מוחי בדרגה הכי קשה, והכל הידרדר במהירות. כשנולדים בשבוע כזה האיברים עוד לא בשלים. הם היו בריאים במאה אחוז. הבת נפטרה בגיל חודשיים והבן בגיל 3 חודשים".  

"הרופאים לא התייחסו לתרבית החיובית ולא דיברו עם אורנה על הסיכונים"

עו"ד ענת גוטמן ממשרד גוטמן אמיר ושות' המייצגים את א' בתביעה שהוגשה לאחרונה בבית המשפט המחוזי בחיפה, אומרת כי "כשהגיעה בפעם הרביעית לרופא, היא כבר התלוננה על חולשה וכאבי בטן. הרופא כתב שמדובר בתסמין שיכול להתאים למקרה של דלקת בדרכי השתן, ושוב רשם לה אנטיביוטיקה מסוג מוקסיפן לשבוע. לא ברור איך הוא לא ראה שהחיידק לא הגיב לטיפול כבר בפעם הראשונה".

לדבריה, כשהדלקת מתרחשת לפני שבוע 20 היא מעלה פי 7.2 סיכוי לזיהום של השליה, וללידה מוקדמת שנגרמת כתוצאה מזיהום. "ראו שהשליה והקרומים של הרחם היו מזוהמים וכבר התחיל תהליך דלקתי. כולם ידעו וזה רשום בכל מקום – הם ראו הכל לאורך ההיריון ולא עדכנו את אורנה. כשהגיעה לבית החולים כבר לא היה מה לעשות".  

כעת היא תובעת את קופת חולים מאוחדת בסכום של 2.5 מיליון ₪ על אובדן ילדיה. בכתב התביעה נכתב כי "הנתבעת אחראית אחריות ישירה בכך שלא דאגה לפקח באופן הולם על התנהגות או על דרך הטיפול של מוסדותיה והצוות הפועל בהם, וכי היא בין היתר העסיקה צוות רפואי בלתי מיומן או בלתי כשיר או ללא ניסיון מתאים לטיפול בתובעת בנסיבות העניין. כמו כן, לא ציוותה רופא או צוות רפואי מנוסים דיים ובעלי כישורים מתאימים לשם ביצוע נאות של מעקב ההיריון בנסיבות דלעיל והתרשלה במעקב אחר הצוות הרפואי או בפיקוח על מעשיהם או מחדליהם או אחר רמתם המקצועית".

עו"ד גוטמן טוענת כי האנטיביוטיקה שנתנו לה ניתנת בעיקר לזיהומים בדרכי הנשימה והיא כלל לא התאימה למצב שלה. "לא עשו בדיקת רגישות בכל ההיריון הזה, וזו הבעיה. הרופאה תיעדה בדיקת שתן חיובית, אך שום דבר לא קרה. היא לא הפנתה אותה לבדיקת רגישות כדי להתאים אנטיביוטיקה לחיידק הספציפי שהיה לה. בשבוע 13 אורך צוואר הרחם היה תקין הזיהום עוד לא עלה לרחם, והייתה הזדמנות לטפל במצב בקלות. הרופאים לא התייחסו לתרבית החיובית ולא דיברו עם אורנה על הסיכונים".

מתאפקת לפיפי (צילום: Shutterstock/GongTo)
"הרבה נשים לא הולכות להשתין בזמן, וזה מחמיר כי החיידקים מתרבים, אסור להתאפק" | צילום: Shutterstock/GongTo

"החיים שלי השתנו"

אורנה שהתאשפזה במחלקה להריון בסיכון בבה"ח אסותא באשדוד למשך 3 חודשים, כועסת שלא שיתפו אותה במצבה הרפואי הקשה. "אני לא מבינה וזה מקומם אותי שבבית החולים לא שיתף אותי בחששות שלהם ובמה שקרה. בדיעבד הסתבר שהרופאים התייעצו עם זיהומולוג , רק אחרי שנתתי לעורכי הדין את התיק, גיליתי את המסמך. למה הסתירו את זה ממני? לא ידעתי שזה קשור בכלל, חשבתי שיש לי קיצור צוואר רחם בגלל משהו אחר. אלה רגעים שבעקבותיהם כל החיים שלנו השתנו, לא מגיע לי לדעת?".

בעקבות המקרה, מסבירה ד"ר חגית דוייטש, מומחית ברפואת נשים, מנהלת במחוז מרכז בקופ"ח: "דלקת בדרכי השתן בהיריון עלולה להיות מסוכנת יותר כיוון שבמהלכו עלולה להתרחש הצטברות של חיידקים, וכך זיהום פשוט שמתחיל כזיהום יכול לעלות יחסית מהר לכליות ולגרום לזיהום בכליות האישה".

לדבריה, אם הדלקת לא מטופלת, הזיהום הנקודתי יכול להפוך לזיהום כללי בגוף ולהתפשט למערכת הדם ומשם להגיע לכל איבר בגוף, לרבות הרחם ולגרום לזיהום שיכול להוביל להפלה ולאובדן ההיריון. ד"ר דוייטש מסבירה כי כדי לצמצם את הסיכוי לדלקת, חשוב לשתות הרבה, ולא להתאפק לשירותים. "הרבה נשים לא הולכות להשתין בזמן, וזה מחמיר כי החיידקים מתרבים, אסור להתאפק. כמו כן חשוב להיות במעקב של רופא מטפל, ואם יש תרבית חיובית בבדיקת שתן, צריך לטפל בה. חשוב גם לשים לב שהרופא רושם אנטיביוטיקה ואם הבדיקה ממשיכה לצאת חיובית, יש לוודא שנעשות בדיקת רגישות. יש לחזור על התרבית בכל שבוע כדי לוודא שהבדיקה תקינה".

לסיום, אורנה מבקשת להעביר מסר: "אנחנו החמצנו את הילדים האלה והם פספסו את העולם – אין מילים שיוכלו להסביר את זה, זה פצע מדמם בנשמה. אני רוצה להגיד לנשים ולזוגות: תמיד תבדקו, תשאלו, תבררו. אם יש לכם חשש - אל תוותרו עד שתדעו הכל".

 

תגובת מאוחדת: "טרם קיבלנו את כתב התביעה. כשיתקבל נגיב בדרכים המקובלות".