לפני כשבוע אושפז המוזיקאי צביקה פיק במחלקה הנוירולוגית בבי"ח בווינה לאחר שחש ברע במהלך טיסה מלונדון לארץ ובה הוחלט על הנחתת החירום באוסטריה.

לדברי ד"ר אודי פרישמן, רדיולוג ומומחה למדיניות בריאות וביטוח רפואי, נהוג להמליץ על הנחתת חירום שכזאת רק אם הדבר אכן הכרחי לצורך הצלת חייו של הנוסע. "באופן טבעי, החלטה דרמטית כזאת בדרך כלל מגובה בשיקול רפואי", הוא מסביר. "במקרה הטוב יש במטוס רופא שיכול לתת חוות דעת ולהחליט אם אכן מדובר במצב חירום שכזה, ובמקרה אחר רופא רשאי להתייעץ עם צוות רפואי טלפונית ולהחליט על כך בעצמו".

ד"ר פרישמן מבהיר כי טיפול מוקדם יכול להציל את חייו של הנוסע. "במקרים של שבץ מוחי, מדובר בחלון הזדמנויות קריטי שבו ניתן להציע לחולה את הטיפול הנדרש וזו בהחלט אינדיקציה מספיק טובה כדי להנחית מטוס".

גם ד"ר נירית לב, מנהלת המחלקה הנוירולוגית בביה"ח מאיר, טוענת שכשמדובר במקרים מהסוג הזה הזמן דוחק: "במקרים רבים טיפול באירועים מוחיים מחייב את פתיחת החסימה באזור הפגוע באמצעות עירוי שמכיל חומר הממיס את האזור שנסתם. מאחר שטיפול כזה נדרש לתת עד ארבע שעות וחצי לאחר פרוץ התסמינים, יש משמעות קריטית לטיפול מהיר. ככל שהחולה יגיע למיטת האשפוז מוקדם יותר, כך גדל הסיכוי להציל יותר תאי מוח שנפגעו. לעיתים טיפול מהיר יכול לגרום לכך שבן אדם שחווה אירוע כזה יוכל לתפקד באופן רגיל כבר מיד לאחר שישתחרר מבית החולים. לעומת זאת, דחיית הטיפול עלולה לגרום לפגיעה מוחית בלתי ניתנת לתיקון, ובמקרה חמור יותר אף למוות". 

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם? 

האם העובדה שהמוזיקאי מאושפז כבר למעלה משבוע בבי"ח בחו"ל עשויה להעיד על מצבו? "בהחלט כן", טוען ד"ר פרישמן. "אם אכן עבר אירוע מהסוג הזה, הוא נדרש לתקופת התאוששות והחלמה כדי להגיע למצב המאפשר את הטסתו לארץ. במקרה הגרוע יותר יכול להיות שהיה נזקק לכמות גדולה של מדללי דם דרך הווריד, שחייבו את אשפוזו ואולי אף היה צורך בהנשמתו". 

כללי הזהירות: כל מה שחשוב לדעת על אירועי מוח 

"אם יש נקודת אור במקרה של צביקה פיק, היא העובדה שכעת אנשים יותר מתעניינים בתופעה. דווקא אירוע מצער כזה עשוי להוות כלי חשוב למניעת מקרים דומים", אומרת ד"ר לב. שאלנו אותה מה בדיוק קורה בגוף במצב כזה, ומה אפשר לעשות כדי להימנע מכך מראש. "שבץ הוא למעשה מצב שבו יש הפרעה פתאומית באספקת הדם למוח. ומאחר שרקמת המוח לא מקבלת את אותה אספקת דם קבועה, תפקודה נפגע".

לדבריה, מצב כזה עלול להוביל למגוון סימפטומים: "זה מאוד תלוי באיזה חלק היתה הפגיעה במוח, מפני שכל אזור כזה משפיע על תפקוד אחר של הגוף. הביטוי הקלאסי הוא פגיעה ביד ימין ובתפקודי השפה, המקבלים באופן תדיר את אספקת הדם שלהם מהעורק המוחי האמצעי שמאלי. אזורי מוח אחרים שנפגעים עלולים לגרום לתחושת חולשה, לכובד יד או רגל, פגיעה בראייה, עיוות הפנים, הפרעה ביציבה ועוד.

עוד ב-mako בריאות:
>> האם זו המחלה שגרמה למותו של אביצ'י?
>> בדקו את עצמכם: 8 סימנים שאתם אנשים בריאים
>> האם הדיאטה הזאת היא הפשוטה ביותר בעולם?

לדבריה, גם תסמין שחולף עשוי להעיד על בעיה ולכן נדרש להגיע לבדיקה רפואית בכל מקרה. "אני מעריכה שההחלטה על הנחתת המטוס במקרה של צביקה פיק נעשתה לאחר שהיה מדובר בתסמינים משמעותיים שלא חלפו, כמו למשל שיתוק של יד או רגל או הפרעה בדיבור".

שיר פינטו, דוברו של צביקה פיק, מסר בתגובה: "מצבו של צביקה פיק הולך ומשתפר, ולפיכך הוא צפוי להגיע לארץ בקרוב".