בימים האחרונים נרשמה במספר בתי החולים ברחבי הארץ עלייה במספר המטופלים המדווחים על כאבים בשל אבנים בדרכי השתן, ביניהם איכילוב וקפלן. הנתונים המשמעותיים ביותר תועדו במרכז הרפואי צפון (פוריה) – שם תועדו פי שלושה מקרים מהממוצע.

מבית החולים נמסר כי אם בימים רגילים מגיעים אל מיון המרכז הרפואי שניים או שלושה מטופלים הסובלים מאבנים בכליות, בימי החום האחרונים הגיעו כעשרה מטופלים בכל לילה. את העלייה מייחסים לגל החום הכבד הפוקד את ישראל בימים אלה.

ד"ר אלכס קונסטנטינובסקי, מנהל היחידה לאורולוגיה במרכז הרפואי, מסביר כי הגידול בפניות נובע, כנראה, משילוב של גל החום ואי-הקפדה על שתייה מספקת. "ההתייבשות גורמת לריכוז גבוה של השתן, מה שגורם להחרפה במצב האבנים בדרכי השתן. כששותים מעט, האבנים גדלות מהר יותר ואז הנדידה שלהן גורמת לכאבים".

כאב בטן (צילום: antoniodiaz, shutterstock)
צילום: antoniodiaz, shutterstock

לדבריו, אבנים בשתן לרוב נוצרות עקב שיבוש ביחסי המלחים המומסים בו. "כאשר ריכוז המלחים עולה, מתחיל תהליך התגבשות. נדידתן של האבנים ממקום למקום גורמת להפרעה חסימתית באזורים צרים בדרכי השתן וכך גם לכאבים". החדשות הטובות, לדבריו, הן שמרבית הפונים משתחררים לאחר קבלת נוזלים ומשככי כאבים, ובעזרת טיפול מעודד פליטה ספונטנית של אבנים קטנות והנחיה לשתייה מרובה והוספת מיץ לימון טבעי למי השתייה, פעולות המעכבות את גדילת האבנים. עם זאת הוא מבהיר כי יש מי שנזקקים לאשפוז ונאלצים לעבור ניקוז דחוף של הכליה או ריסוק אבנים בלייזר.

פרופ' מריו סופר, מנהל היחידה לאורולוגיה אנדוסקופית, במרכז הרפואי תל אביב: "חשיפת יתר לשמש גורמת גם כשהיא לעצמה לעלייה ביצירת ויטמין D, הגורם לכך שספיגת הסידן תעלה. ברגע שיש הפרשת יתר של סידן בשתן, זה סיכון נוסף ליצירת אבנים. אחד הפתרונות הוא כמובן לשתות יותר אך גם לצרוך לימונים ותפוזים ולא להיחשף לשמש. עלייה בהימצאות של חומצת לימון מאטה את התגבשות הסידן בשתן ויכולה למנוע אבנים בכליות".

‎במרכז הרפואי מזכירים לציבור לשתות הרבה, לא רק כדי למנוע התייבשות, אלא כדי למנוע גם מצבים של החמרה בתפקוד הכליה הנובע מאבנים בדרכי השתן.