בשבועות האחרונים הגיעו למיון בבית החולים הדסה עין כרם 4 צעירים בני 20-17 שנכוו באופן קשה מהשמש. הכוויות הוגדרו בדרגה 2 והן כללו אודם, נפיחות ושלפוחיות נרחבות. לדברי מומחי הדסה, "הצעירים הגיעו עם עור אדום ונפוח שנראה כמו עור מטוגן".

ד"ר סתיו סרנה כאהן, אחראי על תחום הכוויות במחלקה לכירורגיה פלסטית בהדסה, מציין כי לאחרונה ניכרת עלייה במספר המקרים שמגיעים אליהם בשל כוויות שמש. "אנחנו רגילים לראות עלייה בקיץ, אבל לאחרונה התקבלו  במקביל מספר מקרים קשים. כל ארבעת הצעירים המדוברים שבהם טיפלתי, סבלו מכוויות שמש בדרגות שונות לאחר שהייה ממושכת בשמש. מדובר בשלוש נערות שבילו בים ובנער שהיה בטיול".

לדבריו, מדובר בכויות חמורות מהרגיל, שיצרו על גופם של הצעירים שלפוחיות, אודם ונפיחות וגרמו לסבל רב. הם טופלו גם בנוזלים, במשחות אנטיביוטיות ובשטיפת העור. "כיוון שמדובר בצעירים בעלי עור בהיר, התוצאות עגומות במיוחד. מעבר לכאבי התופת מדובר בטראומה של ממש". לדבריו, חלק מהנערות נזקקו להטריה – הליך לסילוק רקמה לא חיונית. "במקרה שלהן אומנם השתמשנו רק בפתיחת השלפוחיות באמצעות שפשוף, אבל במקרים אחרים עלולים להגיע לניתוח המצריך אשפוז".

הסכנה הגדולה שבחשיפה לשמש

כאהן מתריע מפני חשיפה לשמש, בייחוד בימים שבהם ניכר עומס חום קיצוני. "חשוב להבין שבימים שבהם הקרינה חזקה, מספיקה חשיפה קצרה לשמש כדי לגרום לנזק משמעותי. עוד חשוב לציין שהנזק המצטבר לטווח הארוך הוא עצום, לרבות הסיכון להתפתחות סרטן עור מסוגים שונים".

כמו כן, הוא מזהיר כי אין לטפל בכוויות בבית. "יש נטייה, בעיקר להורים, לחבוש את הכוויות בבית, אבל זה לא מומלץ. ברגע שיש כווייה - לא משנה באיזו דרגה, יש להגיע להגיע לרופא או לגשת למיון. מובן שמניעה היא שם המשחק – יש ללבוש ביגוד מתאים, לחבוש כובע, למרוח מריחת קרם הגנה ולחדשו בהתאם להוראות והכי חשוב – להימנע מחשיפה לשמש בשעות השיא".