ילדה בת חצי שנה שסבלה מתסמונת גנטית נדירה, עברה ניתוח נדיר להסרת גידול ממאיר בלבלב. התינוקת סבלה לאחר הלידה מ"בקע טבורי" שעורר את חשדם של המומחים. בעקבות כך, היא הופנתה לבדיקות דם גנטיות מיד לאחר הלידה, שם אובחנה עם התסמונת הנדירה.

"כשהתברר שהיא אכן סובלת מהתסמונת, נדרשנו לבצע בדיקת מעקב של אולטרסאונד אחת לחודש", מספרת אמה של התינוקת. "כך, במהלך המעקבים כבר בגיל 3 חודשים אותר ממצא חשוד, והדמיית ה-MRI שביצענו אישרה כי אכן מדובר בנגע סרטני".

לאחר האבחנה המטרידה, התינוקת הועברה למרפאה לאיתור מוקדם של סרטן בגיל הילדות במרפאה האונקוגנטית במרכז שניידר, שם התקבלה לטיפול על ידי ד"ר אורלי מיכאלי מנהלת המרפאה, שהמליצה על ביצוע ביופסיה באופן מיידי. תוצאות הביופסיה אישרו כי אכן מדובר בממצא ממאיר ומאוד נדיר לגילה. מיד לאחר קבלת תוצאות הפתולוגיה, התינוקת קיבלה טיפול כימותרפי שמטרתו הייתה לצמצם את הגידול, כדי שבשלב הבא ניתן יהיה לכרות אותו.

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מקרים בודדים בכל העולם

הניתוח הייחודי נערך לפני כחודש על ידי ד"ר מיכאל גורביץ, מנהל יחידת השתלות כבד במרכז שניידר לרפואת ילדים, בשיתוף ד"ר אושר כהן, מרכז תחום אונקולוגיה כירורגית בשניידר ופרופ' ערן שדות מנהל יחידת ניתוחי כבד ולבלב בבילינסון.

מדובר במקרה נדיר ביותר של גידול הנגרם כתוצאה מתסמונת גנטית נדירה בשם Beckwith-Wiedemann syndrome. לדברי ד"ר גורביץ, בעולם מתוארים מקרים בודדים בלבד של תינוקות וילדים שסבלו מתסמונת כזאת ועברו פרוצדורה ניתוחית דומה. "התסמונת למעשה משנה את הרכב התאים, וזה מה שגרם לנגע הסרטני", מסביר ד"ר גורביץ.

תינוקת בת חצי שנה עברה ניתוח להסרת גידול בלבלב (צילום: באדיבות שניידר)
ד"ר מיכאל גורביץ | צילום: באדיבות שניידר

ניתוח כזה מבוצע בקרב אנשים מבוגרים, וכאמור בעולם מתוארים רק מספר מקרים בודדים של תינוקות שעברו אותו. לנוכח עובדה זו, המשפחה התלבטה אם לבצע את הניתוח המורכב בארץ או בארה"ב  - שם הוצע להם ניתוח במימון מלא. אולם בשל העובדה שגם בארה"ב ובכלל בעולם, לא קיים ניסיון רב בביצוע ניתוחים מעין אלה, בסופו של דבר החליטו ההורים, לאחר המלצת המומחים, שהניתוח יתקיים בבית החולים שניידר שבו לצוות ניסיון רב בביצוע ניתוחים מורכבים מאוד גם לתינוקות בגילים קטנים מאוד.

הניתוח עצמו נמשך כשבע שעות וחצי. "בנוסף להסרת הגידול מהלבלב, הניתוח חייב גם כריתה של התריסריון, חיתוך של צינור המרה וגם הסרת חלק מהקיבה", מספר ד"ר גורביץ. מכיוון שמדובר בתינוקת, היינו צריכים להתעסק עם כלי דם זעירים ולדאוג לשחזר את החיבורים בין האברים שנכרתו. לשמחתי, הפרוצדורה עברה בהצלחה ותוך ימים בודדים בטיפול נמרץ, הילדה הועברה להמשך טיפול במחלקה".

לגבי סיכויי ההישרדות אומר ד"ר גורביץ כי "ברגע שמוציאים את כל הגידול כולל השוליים, כפי שנעשה בניתוח הנוכחי, וגם משלימים את הטיפול באמצעות טיפול כימותרפי משלים שמקטין את הסיכוי לשאריות, סיכויי ההישרדות טובים מאוד - מעל 90 אחוז".

"יתרון עצום לישראל"

"בדיעבד אני שמחה שהחלטנו לנתח בארץ", אומרת בהתרגשות אימה של התינוקת. "צוות המומחים היה מקצועי ואנושי. המסר שחשוב לי להעביר להורים שימצאו עצמם בסיטואציה קשה ומורכבת כמו שלנו, הוא שגם אם פעמים רבות נדמה לנו הישראלים שבחו"ל הכול טוב יותר, זה לא נכון. המקרה שלנו מוכיח מעבר לכל ספק שהרפואה בארץ היא מעולה ופורצת דרך. הרגשנו בטוחים וסמכנו על הרופאים לאורך כל הדרך, אפילו שידענו שמדובר בניתוח נדיר. בשום מקום אחר, לא יכלה להיות לנו תקשורת מהסוג הזה עם הצוות הרפואי וזה בעיניי, יתרון עצום לישראל".