בשבוע שעבר פורסם במגזין סוף השבוע של mako, תחקיר הכולל שורה של עדויות מנשים שעברו פגיעה מינית ובשל מצבן הנפשי הגיעו לאשפוז במחלקות פסיכיאטריות סגורות ברחבי הארץ. מהעדויות השונות עלה כי הטיפול בנפגעות טראומה מינית במחלקות הסגורות אינו מותאם למצבן. קים אייזנשטיין שהתראיינה לכתבה, סיפרה על הטראומה הכפולה שחוותה במהלך האשפוז במחלקה סגורה: "מי שהיה רואה אותי שם היה חושב שאני משוגעת, אבל זו המחלקה שהפכה אותי לכזאת".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד 

בעקבות פרסום הראיון, השתתפה הבוקר קים אייזנשטיין יחד עם כתבת mako, ליאור שלו, לדיון בוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, בראשות חברת הכנסת עאידה תומא סלימאן. קים הוזמנה לספר את סיפורה האישי, כנפגעת טראומה מינית שאושפזה בכפייה במחלקה סגורה, כחלק מדיוני הוועדה על התמודדות מערכת בריאות הנפש עם סוגיות מגדריות.

קים אייזנשטיין בדיון בוועדה לקידום מעמד האישה (צילום: פרטי)
קים יחד עם אורית סוליציאנו | צילום: פרטי

סיוטים ופלאשבקים כבר שלוש שנים

אייזנשטיין נבחרה לפתוח את הוועדה ולספר את סיפורה. בין היתר ציינה כי היא אומנם מספרת את סיפורה האישי, אך מבחינתה היא מייצגת מאות נשים נוספות שהיו והינן במצבה וזועקות לשינוי. "כבר שלוש שנים שיש לי סיוטים ופלאשבקים מהאשפוז הפסיכיאטרי", פתחה ואמרה בדיון, "פלאשבקים מהקשירות, מהגברים, מחדרי הבידוד ומהזריקות. והשאלות ממשיכות לבוא, איך לא קיבלתי טיפול? איך לא דיברו איתי אפילו דקה? איך מקום שהיה אמור לטפל גרם גם לי לטראומה".

קים אייזנשטיין בדיון בוועדה לקידום מעמד האישה (צילום: פרטי)
צילום: פרטי


העדות של קים התקבלה בהכרה ורגישות על ידי חברות הוועדה. "כולנו פה ביחד נשנה את זה", אמרה בדמעות חברת הכנסת וולדיגר לאחר דבריה של קים. "אני חושבת שלמערכת בריאות הנפש במצב הנוכחי שלה, יש מגבלה של הטמעה של הרבה מאוד תהליכים, בגלל המצוקה הגדולה שנמצאת בתוכה בעקבות מצוקת כח אדם", ציינה ד"ר טל ברגמן לוי, ראש האגף לבריאות הנפש במשרד הבריאות. "אני לא חושבת שהאשפוז הפסיכיאטרי הוא הפתרון לנפגעות טראומה מינית ולנשים המאושפזות עם פוסט טראומה מורכבת". 

במסגרת התחקיר שפורסם במגזין התראיין פרופ' בלוך, מנהל המחלקה הפסיכיאטרית בבית החולים "איכילוב" ומומחה לפסיכיאטריה של האישה, שטען כי הפוקוס במחלקות הסגורות הוא על הפרעות פסיכיאטריות שדורשות התייחסות שהיא ברובה תרופתית, בעוד שההתערבות הכי משמעותית עבור נפגעות טראומה מינית היא התערבות אנושית. "יש הרבה מקרים של נשים שהגיעו למחלקות סגורות וחזרו עם טראומה משנית מהאשפוזים שם, בגלל החוויה שעברו והמפגש עם המטופלים האחרים".