בין הידיעות העצובות הרבות שמגיעות אלינו בימים האחרונים, אפשר למצוא גם כמה רגעי נחמה, ממש כמו בסיפור הבא. סמ״ר אשל ואן סטרטן, לוחם בחטיבת הנח״ל שלחם באזור סופה ב-7 באוקטובר, נפצע ופונה לבית חולים באזור. מספר ימים לאחר מכן, הוא שוחרר בידיעה שבעינו נותר רסיס והוא אינו רואה. לאחר שחבר המשפחה, רופא בפנסיה, הפנה אותו לאיכילוב, הוא אושפז במחלקת עיניים בבית החולים בניסיון להוציא את הרסיס. להפתעתו של הצוות הרפואי, בסריקת ה-CT שבוצעה, לא תועדו רסיסים, כי אם קליע אחד בארובת העין שלו, וקליע נוסף בבית הבליעה, סמוך לעמוד השדרה באזור הצוואר.

לנוכח הפגיעה המורכבת המצריכה טיפול בשתי מחלקות שונות של בית החולים, אשל עבר ניתוחים שונים על ידי צוות מומחים - הן ממערך העיניים והן ממערך אף אוזן וגרון. פרופ' יגאל ליבוביץ׳, מנהל מערך עיניים ומנהל מכון אוקולופלסטיקה באיכילוב, מפרט לגבי התהליך הרפואי שעבר הלוחם: ״בצילום CT ראינו גוף זר גדול בארובת העין עם פציעה חמורה בגלגל העין עצמו. במהלך ניתוח מורכב, צוות אוקולופלסטיקה ורשתית שלף את קליע הרובה מארובת העין, ובהמשך ביצע תיקון של גלגל העין הפגוע". לדבריו, למרות כל הניסיונות, לא ניתן היה להשיב את הראיה בעין הפגועה.

ניתוח אנדוסקופי להוצאת הקליע  (צילום: איכילוב)
הניתוח האנדוסקופי להוצאת הקליע | צילום: איכילוב

הטכנולוגיה ששימשה להוצאת הקליע - משמשת בשגרה להוצאת גידולים

בהמשך, נפגש סמ"ר אשל עם ד"ר אנטון וורשבסקי, רופא בכיר במערך אף אוזן גרון ומחלות ראש צוואר באיכילוב. ״כאשר אשל הגיע למרפאתנו, ראינו בעיה רפואית יוצאת דופן. הקליע פגע בלסת התחתונה, הוסט לכיוון עמוד השדרה, ונעצר קדמית לחוליות בצוואר", מסביר ד"ר וורשבסקי. לדבריו, הוא אומנם הצליח להתנהל עם קליע בבית הבליעה, אבל מדובר באזור אסטרטגי ומצב מסוכן, כיוון שבמקרה כזה לא ניתן לדעת לאן הכדור ינדוד, וייתכן שעם הזמן יכול היה, למשל, להגיע לאזור שחוסם את הנשימה.

על מנת למצוא את הדרך הרפואית הנכונה ביותר להוצאת הקליע מאזור בית הבליעה, נערכה בבית החולים התייעצות עם מספר רופאים בכירים נוספים ממערך אף אוזן וגרון, ובסיומה הוחלט להוציא את הקליע באמצעות שימוש בגישה אנדוסקופית באמצעות מערכת רובוטית - דה וינצ'י מבית אינטואיטיב, שאפשרה דיוק וגם תוצאה אסתטית מיטבית. "בספרות העולמית כלל לא תועדו מקרים של ניתוח כזה", מסביר ד"ר וורשבסקי. "מדובר במערכת שבד"כ משמשת לטובת ניתוחים אונקולוגיים. למרות זאת, חשבתי שזה יכול להיות רעיון טוב שמאפשר לשלוף את הכדור באופן מדויק, ולשמחתי הצלחנו".

הקליע שהוצא (צילום: איכילוב)
הקליע שהוצא | צילום: איכילוב

לסיום, מודה אשל: ״בהתחלה הופתעתי כשהבנתי שיש לי בגוף שני קליעים ששניהם נמצאים במקומות מסובכים לטיפול. קצת חששתי מהניתוח, אבל סמכתי על הרופאים ועכשיו כשהשתקמתי כמעט לגמרי, אני מבין שהייתי בן מזל".