אירועי 7 באוקטובר השפיעו באופן קשה לא רק על תושבי העוטף, אלא גם על כלל תושבי ישראל. אחת ההשפעות הפחות מדוברות קשורה דווקא להיבט אורתופדי. מומחים ששוחחו עם mako בריאות מדווחים כי מאז פרוץ המלחמה ניכרת עלייה בפניות מטופלים למיון עקב כאבי גב.

"הקשר בין סטרס לכאבי גב מוכר בספרות המקצועית", מסביר ד"ר אייל הנדלר, מומחה לאורתופדיה במחוז מרכז של הכללית ומומחה עמוד שדרה בבילינסון. "למעשה הסטרס גורם לשחרור של הורמונים שיכולים לגרום לסוגים שונים של דלקות. אלה עלולות לגרום, בין היתר, לכאבי גב. גם המערכת העצבית המופעלת בעת סטרס עלולה לעודד כאבי גב. ייתכן שזו הסיבה לכך שבתקופת המלחמה הנוכחית אנחנו רואים עלייה בתלונות לגבי כאבי גב, ובפניות למיון בגינן". בנוסף, הוא מציין כי הבעיות האורתופדיות השכיחות עקב מצבי לחץ ומתח מתמשך הן בעיקר: כאבי גב תחתון, כאבים בחגורת הכתפיים המשפיעים גם על הראש, חגורת הכתפיים וכאבים בעמוד השדרה בחלק שבצוואר.

כאבי גב תחתון (צילום: Syda Productions, shutterstock)
ישיבה ממושכת היא אחד מגורמי הסיכון | צילום: Syda Productions, shutterstock

אגב, לא רק הסטרס שמשפיע על כולנו יכול לגרום לכאבי גב. ד"ר יצחק אנגל, מנהל היחידה לניתוחי עמוד שדרה במרכז רפואי מאיר מקבוצת כללית, מסביר שגם הישיבה הממושכת בבית וחוסר התנועתיות המאפיינים מצב של מלחמה, יכולים לעלות לנו ביוקר. "בתקופת המלחמה אנשים נמצאים יותר זמן בבית. הם פחות פעילים, ובמקרה כזה תנועה או מאמץ פתאומי עלולים לעורר כאב חד בגב". לעומת זאת, הוא מבהיר כי פריצת דיסק (מצב שבו חלק מהדיסק בעמוד השדרה ניתק או בולט בתעלת השדרה ולוחץ על אלמנטים עצביים), לרוב אינה קשורה בהכרח למצבי סטרס או מלחמה, אלא לגורמים כגון פעילות גופנית מאומצת או גנטיקה.

כאבי גב - אחת התלונות השכיחות ביותר

לדבריו, גם כשלא מדובר במצב מלחמה, אחת התלונות השכיחות ביותר שבגינה אנשים פונים לרופא הם כאבי גב. "בין 70%-90% מהאנשים בכל הגילים יחוו לפחות אירוע אחד של כאבי גב במהלך חייהם. אולם, כאבי גב שמתרחשים בתגובה למתח נפשי לרוב מופיעים באזור השכמות, הגב העליון או התחתון. הכאב לרוב מושפע משינויי תנוחה ומקרין לאורך הגב. יתרה מכך, מצבי מתח נפשי עלולים לגרום להחמרה בכאב גב קיים, ולעיתים להתבטא גם בהקרנת הכאב לאורך הרגל".

ד"ר הנדלר מציין שהטיפול בכאבי גב הנובעים מסטרס הוא לרוב טיפול נגד לחץ וחרדה. "מובן שראשית חשוב לשלול סיבות אחרות לכאב. בנוסף, חשוב לאמץ הרגלי אורח חיים שיכולים לתרום במניעת הכאב: הימנעות מישיבה ממושכת, שילוב קבוע של פעילות גופנית, חיזוק השרירים ושיטות שתורמות לרוגע. במקרים ספציפיים יומלץ אף על שימוש בתרופות הרגעה במרשם או בתרופות מרפות שריר".