פיילוט ארצי חדש החל אתמול (שני) בכל רחבי הארץ: בני משפחה של הבוחרים למות בביתם לאחר הוספיס ביתי, לא יצטרכו עוד לחכות לשוטרים או להישאל על ידם. במקומם, הוכשרו נציגי מד"א שמגיעים בכל מקרה לבית, שיוודאו שלא קיים חשד לעבירה פלילית.

נצ"מ זיו שגיב, ראש מחלקת חקירות במשטרה שהיה בצוות הפיילוט, מסביר שעד כה, בכל פעם שאדם היה נפטר בביתו, צוות מד"א הגיע למקום, קבע את המוות, ולאחר מכן הגיע שוטר כדי לוודא שהמוות אינו קשור בעבירה פלילית. "ברגע שהשוטר השתכנע, הוא פנה לראש לשכת חקירות במרחב שנתן לו אישור לשחרר את הגופה. השוטרים נתנו טופס הסכמה לרישיון קבורה, ובאותו הרגע פנו ללשכת הבריאות ומשם לחברה קדישא".

לדבריו, השינוי שיחול בעקבות הפיילוט החדש, יחייב את נציגי מד"א בלבד לקבוע את המוות ולוודא שאין עבירה פלילית. הוא מספר שהרעיון נולד לפני כשנתיים בעקבות בג"צ שהוגש על ידי אדם פרטי בגלל שוטרים שהגיעו לבית משפחתו. "נציגים ממשרד הבריאות, משטרת ישראל, מד"א והמשרד לביטחון לאומי התכנסו וחשבו איך אפשר להקל על בני משפחה של קרוב שמת בביתו. עבדנו עם מד"א והכשרנו את הפארמדיקים בהתאם", הוא מספר.

הוספיס בית (צילום: צבר רפואה)
"מדובר באנשים שנמצאים ברגעים הכי קשים שלהם בחיים" | צילום: צבר רפואה

הרב מיכאל פועה, מיוזמי השינוי: "כשאבי נפטר, גיליתי שהמדינה מתייחסת למשפחה כחשודים באירוע פלילי - זה הזוי. מדובר באנשים שנמצאים ברגעים הכי קשים שלהם בחיים ומתייחסים אליהם כאילו הם פושעים, זה מצב בלתי נתפס". גם רחל ממרכז הארץ שאיבדה את אמה לאחר שהייתה מטופלת בהוספיס ביתי, בעקבות דמנציה מספרת על התחושות הקשות: "כשאמי נפטרה בביתה הגיעו מד"א ואז המשטרה. הם אומנם היו רגישים, אבל לקח כמה שעות עד שהגיעו, זה לא נעים לחכות כשקרוב המשפחה מוטל מת. כשהגיעו השוטרים, היה קשה לשמוע את השאלות הקשות בחקירה. אני שמחה שהנוהל השתנה".

"זו סיטואציה איומה"

ד"ר רוני צבר, מייסד ומנהל רפואי בצבר רפואה, שנמנה אף הוא עם צוות הפיילוט החדש: "חשבנו שזה מיותר ולא נכון ששוטרים יגיעו לבית המשפחה ויחקרו אותה, משום שהיא גם כך נמצאת במצב רגיש סביב רגע הפטירה, זו סיטואציה איומה. גם הקצינים לא רוצים להיות שם. אגב, לפי הנוהל הקודם, השוטר צריך להפוך את הגופה של הנפטר, לבדוק אותה ולראות שאין סימני דקירה או אלימות, ואז חוקרים את בי המשפחה ואת הצוות הרפואי, לפעמים צוות מוזמן לתחנת משטרה לחקירה ולפעמים זה רק בטלפון. זה מיותר ונוראי".

_OBJ

ד"ר צבר מציין שהפיילוט החדש חשוב בייחוד לנוכח העובדה שכיום יותר ויותר אנשים בוחרים באופציה של מוות בבית. לדבריו, ישנם 1200 אנשים בהוספיס ביתי רק בישראל. "אנשים מפחדים להגיע לבתי חולים ומעדיפים להישאר באזור הנוח והמוכר. הם רוצים את המיטה שלהם, את הריח, הפרטיות. שלא יגידו להם מתי לאכול או לישון".