בשבוע האחרון הודיע משרד הבריאות על מספר מטיילים שחלו בעכברת עקב שחייה בנחלים מזוהמים בצפון הארץ. מדובר במחלה זיהומית שבהיעדר טיפול עלולה לפגוע בריאות, בכבד ובכליות ובמקרים נדירים אף להוביל למוות. מהם התסמינים הנפוצים ואיך להימנע מהדבקה?

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

מהי עכברת?

מחלת העכברת, או בשמה הלועזי "לפטוספירוזיס", היא מחלה זיהומית חיידקית הפוגעת בבעלי חיים ובבני אדם. המחלה נגרמת עקב מגע ישיר עם שתן והפרשות של בעלי חיים נגועים, בעיקר מכרסמים כמו עכברים וחולדות, ועל כן שמה. במדינות המתפתחות - גם חיות בר ומשק יכולות להיות מקור הדבקה. חיידק העכברת יכול לעבור במים ואדמה מזוהמים, שבאים במגע עם חתך או פצע פתוח בעור, וכן דרך רקמות ריריות בלחמית העין ובחלל הפה. לעיתים רחוקות הזיהום יכול לעבור גם דרך מזון מזוהם. בארץ דווח לאחרונה על מספר מקרים של מטיילים, שנדבקו בחיידק לאחר רחצה במקורות מים, בהם התגלה הזיהום.

מהם התסמינים הנפוצים?

מחלת העכברת מתאפיינת בטווח רחב של תסמינים כמו חום גבוה, כאבי ראש, בטן, שרירים, הקאות, שלשולים, פריחה ועוד. תסמינים לא ספציפיים אלה יכולים להתאים למגוון מחלות כמו שפעת ווירוסים עונתיים ועל כן יש קושי באבחון המחלה. הזמן שעובר בין החשיפה לגורם המזהם לבין הופעת תסמיני נע בין 5 ימים ועד חודש, דבר שגם עשוי להקשות על האבחון. מחלת העכברת יכולה להימשך מספר ימים ובמקרים נדירים יגם שבועות ואף יותר. במרבית המקרים היא חולפת מעצמה, אולם, ישנם מצבים נדירים בהם חלים סיבוכים בעקבות המחלה - בריאות, בכבד ובכליות, בלב ובמח, שעלולים אף להסתיים במוות. גם הפגיעה בנשים בהריון עלולה להיות קשה ולעיתים להוביל להפלה. על כן, חשוב מאד לאבחן את המחלה בזמן על מנת לקבל טיפול מתאים.

מטיילים בעין תינה (צילום: עינב לנדאו)
צילום: עינב לנדאו

איך מזהים עכברת?

מכיוון שתסמיני העכברת דומים לתסמינים של מחלות אחרות, חשוב לעדכן את הרופא המטפל בכל הקשור לחשיפה לגורמי סיכון. בעיקר אם טיילתם במהלך החודש האחרון או שחיתם בנחל או בריכה טבעית. הקביעה אם נדבקתם בעכברת תעשה באמצעות בדיקת דם שמטרתה להעריך נזק לתפקודים השונים (כליות, כבד ועוד) והטיפול הינו באמצעות מתן אנטיביוטיקה.

איך נמנעים?

אם אתם יוצאים לטייל בטבע מומלץ להשתמש בציוד מגן ובעיקר בנעליים גבוהות. יש להימנע מרחצה בנחלים שידועים כמזוהמים או נראים כך, או במקומות עם מים עומדים, וכן להימנע ממגע עם חיות בר וההפרשות שלהם. ואם אתם סובלים מתסמינים כלשהם – במיוחד אם ידוע ששהיתם במקומות שהתגלו כמזוהמים בעכברת -  חשוב מאוד ליידע את הרופא המטפל ולהתייעץ איתו בהקדם. בדיקה פשוטה וטיפול אנטיביוטי מתאים יכולה להתגלות כמצילת חיים.

ד"ר נעמה שדות רופאת משפחה במכבי שירותי בריאות במחוז ירושלים והשפלה