אמש הודיעה לשכת ראש הממשלה כי בנימין נתניהו, ייעדר הבוקר מישיבת הממשלה בשל שפעת קלה. בעקבות מצבו, בררנו לגבי התחלואה הכללית בארץ. "כצפוי לצערנו, עונת השפעת השנה לא קלה, גם אם איחרה לבוא ביחס למדינות אחרות", מסביר פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן ומוסיף כי "נראה בשלב זה שהגענו לשיא, ונצפית ירידה קלה".

מדוח של משרד הבריאות בנושא התפשטות מחלות נשימתיות דמויות שפעת בישראל, עולה כי בבתי החולים מאושפזים כרגע כ-950 חולי שפעת. מתוך הדגימות שנבדקו – מעל 50% חולים בשפעת - ברוב המקרים מדובר בשפעת A, ובמקרים אחדים בלבד בשפעת B. לעומת זאת, התחלואה במחלות הנשימתיות האחרות נמוכה - רק 2% מהדגימות יצאו חיוביות לנגיף הקורונה, ונגיף ה-RSV לא זוהה באף דגימה.

פרופ' אמנון להד, ראש המחלקה לרפואת הקהילה של הכללית במחוז ירושלים מציין, כי לאחר שבשבועות האחרונים תועד שיא בתחלואה, כעת ניתן לראות ירידה מינורית. "השפעת צפויה להישאר אתנו עד לסוף החודש הקרוב, אנחנו בפיגור של ארבעה שבועות ממה שבדרך כלל קורה בכל שנה", הוא מציין. לדבריו, השנה מספר המאושפזים והסיבוכים בשל המחלה גדול יחסית, הן בקרב מבוגרים והן בקרב ילדים.

ד"ר קיי אלקרא, רופאת משפחה במחוז צפון במכבי שירותי בריאות , מציינת שאליה למרפאה מגיעים חולים רבים שסובלים משפעת קיצונית. "אני צופה שברגע שיהיה נעים יותר בחוץ, ונוכל לצאת ולא להיות סגורים במקומות ללא אוורור, נראה ירידה גדולה יותר בתחלואה. חשוב לזכור שהשפעת מלווה אותנו לאורך כל השנה, ולכן חשוב להתחסן", היא אומרת.

עד כמה מסוכנת התחלואה עבור בני הגיל השלישי?

באשר לסיבוכי השפעת אומרת ד"ר קיי כי "אנשים מעל גיל 65, מעשנים או חולים שסובלים ממערכת חיסון חלשה, עלולים לסבול יותר מסיבוכים המחלה. פרופ' להד מוסיף כי "גם אם המחלה קלה בימים בראשונים, הדבר לא מבטיח שהמצב לא יחמיר". לדבריו, הסיבוך השכיח ביותר בקרב האוכלוסייה המבוגרת הוא דלקת ריאות. "עוד בשנת 1918, במהלך מגפת השפעת הספרדית, נצפו סיבוכים של המחלה שהובילו לדלקת ריאות, שהייתה העיקרי לתמותה". סיכון נוסף, לטענתו קיים אצל מטופלים שסובלים ממחלות לב, לדבריו, "הסיכוי שלהם לחוות אירוע לבבי נוסף הוא פי שישה בזמן מחלת השפעת".