הצהרתו של השר יעקב ליצמן בנוגע לייצוא קנאביס רפואי לחו"ל הפתיעה רבים. עד היום, ליצמן סירב לתמוך ברעיון מסיבות שונות, בין היתר מהחשש שייצוא יגדיל את החוות בארץ ויוביל למצב של זמינות החומר לשוק הפנאי. מעבר לכך, טען ליצמן כי "יצוא קנאביס לחו"ל הוא לא מוסרי ולא ערכי". כעת נראה שליצמן שינה את דעתו והבין את הפוטנציאל הכלכלי שבשוק הקנאביס הרפואי. כך ייצוא הקנאביס הרפואי ישפיע עלינו (ככל הנראה):

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

שיפור סל התרופות?

סל התרופות, או בשמו הרשמי "סל שירותי הבריאות", בהתאם לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, הוא מכלול התרופות והשירותים הרפואיים במימון המדינה הניתנים לכל תושב ישראל על ידי קופות החולים. בהצהרתו, ליצמן הציב תנאי ברור: אישור הייצוא יתקבל רק אם ההכנסות ייכנסו כולן לקופת משרד הבריאות. במשרד האוצר מעריכים כי פוטנציאל ייצוא קנאביס רפואי ישראלי הוא כמיליארד שקלים בשנה. אם אכן התנאי של ליצמן יתקיים וכל ההכנסות ילכו לקופת משרד הבריאות, קשה שלא לתהות האם תהיה לזה השפעה על סל הבריאות ועל שירותי הבריאות הציבוריים. אנחנו בהחלט מקווים שכן.

 עוד ב-mako בריאות
>> יש דרך קלה להיפטר מאפטות 
>> תופתעו: כמה סוכר יש בכוס מיץ תפוזים?
>> צפו: האימון המושלם לפלג הגוף העליון

לגליזציה

אמנם מדובר בהצהרה שעוסקת אך ורק בשימוש במריחואנה לצרכים רפואיים, אך ייתכן מאוד שתהיה לה השפעה עתידית על הלגליזציה. "כל ההגבלות על הגידול הרפואי ועל העישון בשעות הפנאי נובעות מאותו מקור של הרבה סטיגמות ובורות לגבי החומר, שלא עולות בקנה אחד עם הידע הממשי והמעשי", טוענת חברת הכנסת מטעם סיעת מר"צ, תמר זנדברג. "אנחנו מנסים להסיר את מסך הסטריאוטיפים, הן מבחינה רפואית והן מבחינת לגליזציה. ככל שנתייחס לזה בצורה עניינית ומחקרית והפחדים יפחתו, אולי אז נגלה שזה לא כזה נורא".

אז נכון שאין לדעת בוודאות מה צופן העתיד בכל הנושא של לגליזציה, אבל יצוא קנאביס רפואי לחו"ל עשוי להצביע על שינוי באופן שבו משרד הבריאות מתייחס למריחואנה. האם שינוי זה יוביל גם לשימוש חוקי בשעות הפנאי? ימים יגידו.

פתרון למשבר החקלאים

על פי ההערכות, אם אכן מדינת ישראל תתחיל לייצא קנאביס, הביקוש אליו יהיה גבוה והרווחים אף יותר. "מדובר בענף ייצוא עם התעניינות גדולה בעולם", אומרת חברת הכנסת זנדברג. "בישראל יש ידע וניסיון די טובים שנצברו בתחום הגידול של קנאביס למטרות רפואיות וזה יהיה פתרון לחקלאים שנמצאים במשבר ובמצוקה". מדינות כמו אוסטרליה, גרמניה וצ'כיה רק מחכות לרגע שבו ישראל תייצא מריחואנה רפואית וכשזה יקרה, פוטנציאל הרווחיות יהיה גבוה ביותר – והמשמעות היא שגשוג ענף החקלאות.

תגובתו של השר ליצמן:

"אם יוחלט על ייצוא קנאביס רפואי, הרי שיש לכך משקל כלכלי ניכר. אך העניין הכלכלי אינו מהווה שיקול יחיד בסוגיית הייצוא. עמדתי העקרונית הייתה שלא לאשר לייצא קנאביס רפואי, בשל העובדה שישראל אינה צריכה להיות אור לעולם בתחום זה. אכן יש שיקולים כלכליים לטובת הייצוא, ואפשר שאשקול מחדש עמדתי זו, אם יתברר שהתרומה הכלכלית תגיע למערכת הבריאות. לעת עתה זה לא ברור שאכן כך יהיה. אני משער שנמשיך לדון בנושא בתקופה הקרובה ונקבל החלטה סופית בשיתוף גורמי המקצוע הנוגעים בנושא". 

>> יוריד לכם: הצד הכי מבאס בעישון קנאביס