בימים האחרונים, התקבלו במשרד הבריאות דיווחים מרופאי עיניים אודות ריבוי מטופלים שנדרשו לאשפוז עקב דלקות קשות של קרנית העין, צלקות בקרנית ואף מפגיעה בראייה, שככל הנראה נגרמו בשל נוכחות של טפיל במי הכינרת.
לפי הודעת המשרד, עד כה אושפזו 29 חולים במספר בתי חולים, עם נגעים בקרנית שאופייניים לזיהום של טפיל מסוג מיקרוספורידיום. חקירה אפידמיולוגית שעודה בעיצומה העלתה כי לפחות חלק מהחולים התרחצו בחופי הכנרת.

לנוכח הנתונים הראשוניים, שעדיין נמצאים בבדיקה, במשרד ממליצים לרוחצים במי האגם להרכיב משקפי שחיה או להשתמש במשקפת בעת הכניסה למים עד להודעה חדשה.
עוד ממליצים בהודעה מטעם המשרד לכל אדם שהתרחץ בכנרת וסובל מדלקת עיניים, אודם, כאבים, הרגשת "גוף זר" בעיניים; לפנות לאבחון וטיפול אצל רופא עיניים. מובהר כי "אין סיכון בשתיית מי הכנרת".

מבלים בכינרת, חוף סוסיתא (צילום: טלי בר,  איגוד ערים כינרת)
בכל מקרה של חשד לפגיעה בראייה יש לפנות לייעוץ רפואי | צילום: טלי בר, איגוד ערים כינרת

פרופ' יצחק אבני, מנהל תחום רפואת עיניים ב"מאוחדת": "אין אבחנה מעבדתית לגבי הטפיל שנמצא בכנרת, אולם יש חשד כי מדובר בווריאציה של פטריה (מסוג מיקרוספורידיום או סוג של וירוס), המידבקת הן בע"ח והן בני אדם. פטריה זו למעשה 'מתלבשת' על קרנית העין וגורמת לעכירות המשפיעה גם על הראייה. לפי המידע המצוי בידנו, במקרים שנבדקו, נמצא כי רוב המטופלים נדבקו בעת השהייה בכינרת - בעין אחת וחלקם בשתי העיניים. מי שנדבק בטפיל התגבר על כך יחסית במהרה, על ידי טיפול בסטרואידים ובאנטיביוטיקה. עם זאת, מובן שהמלצתי היא להישמע להנחיית משרד הבריאות ולהגן על העיניים, בעת הכניסה לכינרת על ידי שימוש במשקפי שחייה".


ד"ר מרינה תמיר, זיהומולוגית מוסיפה: "תמיד מומלץ להישטף במי מקלחת לאחר שיוצאים ממי ים או בריכה". לדבריה, המלצה זו תקפה בעיקר לגבי אנשים מבוגרים ולבעלי מחלות רקע שעשויים להיות רגישים יותר להשלכות.