אם אנשים בסביבתכם חולים בקורונה – זה לא מקרי. הנתונים בארץ ובעולם מעידים על מגמת עלייה בתחלואה. גם במד"א פרסמו לאחרונה קריאה לתרומת נוזל פלסמה שאמור לסייע להצלת חיי חולים במקרה הצורך, לפיה: "בעקבות עלייה במספר חולי הקורונה בישראל בשבועות האחרונים ולנוכח העובדה כי אין בנמצא היום טיפול יעיל לחולים מדוכאי חיסון הסובלים ממחלת קורונה ממושכת, גברה באופן משמעותי הדרישה לאספקת מנות פלסמה ממחלימים לצורך טיפול והצלת חייהם של חולי קורונה במצבים מורכבים. של המחסור ברכיב הפלסמה והעלייה בכמות החולים, בשירותי הדם של מד״א קוראים לגברים ונשים שלא היו בהריון, שחלו בקורונה ב-3 החודשים האחרונים, וחלפו לפחות שבועיים מאז החלמתם המלאה לפנות לשירותי הדם של מד"א על מנת לתאם תרומת פלסמה".

האם אנחנו עומדים בפתחו של גל קורונה מאיים? פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר-אילן, מציין כי אף שחלה עלייה במספר החולים במחלה בארץ ובעולם, יש להתייחס לאזהרות בערבון מוגבל. "למרות העלייה באירופה ובארה"ב, וחרף העובדה שתועדה עלייה די משמעותית של כ-50% בתחלואה בין נובמבר לדצמבר, אנחנו עדיין מדברים על מספרים קטנים יחסים, ובהחלט לא נמצאים במצב דומה למה שהיינו בתחילת גל האומיקרון למשל".

עירוי דם, תרומת דם (צילום: Azami Adiputera, shutterstock)
במד"א נערכים עם איסוף פלסמה | צילום: Azami Adiputera, shutterstock

יתרה מכך, הוא מציין כי מרבית האוכלוסייה כבר נחשפה לנגיף וחוסנה מספר פעמים, ולכן לא צפויה השפעה דרמטית על מספר החולים הקשים. "למרות הזנים החדשים שמופיעים באופן טבעי מדי פעם, ב-4 השנים האחרונות למדנו להתייחס אליהם בזהירות. אף שאנחנו רואים מספר וריאנטים שמתגברים בשבועות האחרונים, כגון זן JN1, כרגע אין זן ספציפי השונה באופן משמעותי מזני האומיקרון שאותם אנו מכירים בשנתיים האחרונות, כזה שיהיה בעל כושר הדבקה או אלימות יוצאת דופן ושעלול לעורר תחלואה רחבה. מעבר לכך, מרבית האוכלוסייה כבר חלתה או חוסנה כך שזה בהחלט מעודד".

"חשוב לרכז מאגר עדכני"

פרופ' אילת שנער, סמנכ"לית שרותי הדם במד"א, מסבירה כי צעד איסוף הפלסמה ממחלימים אינו נובע מחשש לגל חדש, אלא מתוך צורך רלוונטי שנוצר בעת הנוכחית השל תחלואה בזנים חדשים. "אנחנו בהחלט ערים לעלייה בתחלואה כרגע, וכיוון שיש יותר חולים, חשוב לרכז עבור מדוכאי החיסון שביניהם מאגר עדכני של תרומות פלסמה עם נוגדנים ממחלימים שחלו לאחרונה". לדבריה, יש לחדש את המלאי בהתאם לזנים הרלוונטיים. "כיוון שהזנים מתעדכנים, חשוב לאסוף פלסמה מחולים שזה עתה החלימו. כך נוכל לסייע למדוכאי חיסון שחולים כעת בקורונה. הפלסמה היא הטיפול הטוב והמיידי ביותר שאפשר לספק להם".

"אני חושב שתמיד טוב להיערך לכל תרחיש, וטוב שאוספים פלסמה שתוכל להציל חיי אדם במקרה הצורך", אומר פרופ' כהן."עם זאת, חשוב שאוכלוסיות בסיכון, אנשים מבוגרים ומדוכאי חיסון, צריכים להביא בחשבון שניתן להתחסן בחיסון מעודכן וכן לקבל טיפולים של חיסון פסיבי שיוכל לתרום למניעת התפתחות של מחלה קשה כתוצאה מהידבקות בקורונה".

לתרומת פלסמה:

03-5300473 בימים א-ה 15.00-08.00
02-5611852 בימי א' 16.00-09.00