שנת הלימודים הנוכחית נפתחה לצלילי אקורדים צורמים: במרכזי הבדיקות מדווחים על תורי ענק ועומסים חריגים; כמאה אלף ילדים הוכנסו לבידוד ביחד עם משפחות רבות שגם השנה נאלצו לבלות את החג בין כתלי ביתן ובמערכת החינוך שוב נאלצים להתמודד עם כיתות שלמות שמתכנסות ללמידה בזום.

כשמרכז תשומת הלב מתמקד בקורונה, מה הפלא שכבר שכחנו מהעובדה שזו בדיוק העונה שבה מתחילים לדבר על השפעת.  אז אמנם בשנה שעברה התחלואה בנגיף המוכר הייתה מינימלית ביותר, אך האם זו התחזית גם לשנה הנוכחית?

 "אם אפשר לומר משהו חיובי לזכותה של תקופת הקורונה, זה שאמצעי הבידוד שבהם השתמשנו עזרו למזער את התחלואה בשפעת", מסביר ד"ר ענר אוטולנגי, דוקטורנט לאימונולוגיה בבן גוריון וחבר עמותת "מדעת". "כידוע, בשנה שעברה כמעט לא דווח על מקרים של שפעת ואחוז האשפוזים היה מזערי. בין היתר, אפשר לייחס את זה לעובדה שנעשה יותר שימוש במסכות, הטיסות פחתו באופן משמעותי ואנשים פחות התקהלו".

אולם כידוע, מאז החיסונים נכנסו לתמונה, הגבולות החלו להיפתח וגם השימוש במסכות פחת. כל אלה עשויים, לדבריו, להחזיר את השפעת למרכז הבמה. "אני מניח שיהיו לכך השלכות בפועל. בדומה לקורונה, השפעת היא וירוס שמועבר באופן טיפתי, ולכן מספיק שיעול קל כדי להעביר את הנגיף בין אדם לאדם. ככל שאמצעי הבידוד יוחמרו כך נצליח לשלוט בו יותר".

ד"ר אוטולנגי מציין שבניגוד לשנים קודמות שבהן היה פשוט יותר להחליט על תרכיב החיסון המומלץ, בהתאם לתחלואה המתרחשת בחצי הכדור המערבי, השנה ניצבים המדענים בפני בעיה שעלולה להשפיע מעט על יעילותו. "אם בוחנים כעת את נתוני השפעת במדינות כמו אוסטרליה או ניו זילנד, רואים שגם השנה ישנה תחלואה מצומצמת למדי בשפעת, וסביר להניח ששוב מדובר באמצעי הריחוק המיועדים לצמצום התחלואה בקורונה. מצד אחד, מדובר בחדשות מעודדות, אך מאידך הדבר משפיע במידה מסוימת על היכולת להבין מהם הזנים השולטים ובהתאם לכך – להתאים את תרכיב החיסון הרלוונטי".

 מבצע חיסוני השפעת בישראל יחל כבר החודש

 ד"ר אוטולנגי מעריך שמאחר והשנה לא נוכל ליהנות מאותם יתרונות הריחוק מהם נהנינו אשתקד, סביר להניח שכן נראה תחלואה בשפעת, אולי אף קשה יותר. "כבר עכשיו אנחנו מתחילים לראות עלייה בשכיחותם של נגיפים אחרים כמו RSV – וירוס שכיח מאוד בקרב ילדים וייתכן שיש בכך רמז לבאות. אני חושש שיש סיכוי שנראה גם עלייה בשכיחות מקרי התחלואה בשפעת. לצערי, כנראה שזה עומד להיות מבצע חיסונים מורכב, משום שאנשים כבר עייפים מחיסוני הקורונה, אבל אני מאוד מקווה שלמרות זאת תהיה היענות. חשוב להבהיר שגם אם החיסונים לא יהיו מושלמים בהרכבם, וגם אם הם לא ימנעו לחלוטין תחלואה, הם עדיין צפויים למנוע תחלואה קשה ולכן חשוב מאוד לגשת להתחסן, וודאי כאשר מדובר באוכלוסייה מבוגרת או מדוכאי מערכת חיסון".

 "אחת הדאגות במערכת הבריאות נובעת מכך שכבר למעלה משנה לא נחשפנו כמעט לנגיף השפעת, שבאופן טבעי מסתובב באזורנו מידי שנה. לעניין זה יש השלכות על רמת החסינות הכללית באוכלוסייה, שהולכת ויורדת, מה שבפועל עלול לגרום לכך שהשפעת השנה תהיה קשה במיוחד", מפרט ד"ר יואב אלקן, מומחה לרפואת ילדים ולמחלות זיהומיות בקופת חולים כללית, מחוז שרון. "לפיכך, ישנה חשיבות רבה אף יותר להתחסנות בפני המחלה ברגע שיחל מבצע החיסונים".

אולם, ד"ר אלקן מציין שזהו רק תרחיש אפשרי אחד מבין מספר תרחישים אפשריים: "יכול להיות שהודות לאמצעי הבידוד שעדיין נשמרים במידה מסוימת, גם השנה נראה פחות שפעת באזור, ויכול להיות שנגלה שהחיסון יעיל יותר או לחלופין – יעיל פחות. כך או כך, חשוב להבין שחרף המאמצים הרבים שנעשים כדי למצוא את תרכיב החיסון האידאלי, אין לנו דרך להבטיח את מניעת התחלואה ואין שום פתרון אידאלי. לכן, לצד החשיבות שבהתחסנות חשוב להמשיך לנהוג באחריות אישית וחברתית: לא לשלוח ילד חולה לגן, להקפיד על היגיינת ידיים ולהתמיד בשימוש במסכה. אני מקווה שכל אלה יעזרו לנו להפחית את הסיכוי לתחלואה קשה בשפעת, שעשויה להתפשט במקביל לקורונה ולגרום לעומסים משמעותיים בבתי החולים".

"אנו מגיעים לתקופת החורף בעיצומו של גל רביעי בצל וריאנט הדלתא שמדבק הרבה יותר. מספר המאומתים היומי גבוה, המשק פועל, מערכת החינוך נפתחה כסדרה וענף התיירות שב לפעול  – כל אלה תנאים סבירים להפצת שפעת בארץ ובעולם", מוסיפה ד"ר בת שבע גוטסמן, מומחית למחלות זיהומיות ויועצת למחלות זיהומית בכללית.  "לנוכח תמונת מצב זו ההמלצה היא להתחסן לשפעת כדי למנוע תחלואה צולבת של שפעת וקורונה וגם למנוע עומסים על מערכת הבריאות״.
ד"ר גוטסמן מציינת כי משרד הבריאות בישראל, כמו גם המרכז לבקרת מחלות בארה"ב (CDC)   מאשר לתת את חיסון השפעת יחד עם החיסון נגד קורונה בו זמנית ("רצוי בשתי גפיים נפרדות"), ואין צורך בהמתנה של פרק זמן כלשהו בין שני החיסונים.

3.8 מיליון מנות חיסון

בינתיים במשרד הבריאות מדווחים שהשנה נרכשו סה"כ כ 3.8 מיליון מנות חיסון שפעת מסוגים שונים מחברות שונות. צפי ההגעה של החיסונים הוא לקראת סוף ספטמבר ותחילת אוקטובר2021.

בתוך כך, בקופות כבר החלו להיערך למבצע החיסונים: בכללית מדווחים על רכישת 1.3 מיליון חיסוני שפעת; במאוחדת רכשו 350,000 חיסוני שפעת, ביניהם, חיסון מוגבר הכולל 4 זנים, אשר מיועד בשלב זה לאוכלוסיית הקשישים ואוכלוסייות נוספות בסיכון, כמו חולים כרוניים ונשים הרות.

בלאומית מדווחים על רכישת 150,000 מנות חיסון ובנוסף על עוד 5,000 חיסוני שפעת בתרסיס אף המיועדים בעיקר לילדים.

ואילו מכבי רכשה 700,000 חיסוני שפעת. בקופה מוסרים כי רכש החיסונים מתבסס על היקפי התחסנות בשנים קודמות ובחישוב תוספת בהתאם לצפי משוער של הביקושים ורמת התחלואה.