הצבעת הכנסת שנערכה אתמול הייתה מהסוערות שידעה המערכת הפוליטית בישראל. אבל אחד הרגעים שכנראה יישארו זכורים לגביו, הוא דווקא הרגע שבו חברת הכנסת אמילי מואטי ממפלגת העבודה הגיעה להצבעה בשכיבה. הסיבה לכך היא תופעת לוואי נדירה ממנה סבלה ח"כ מואטי, שנגרמה בעקבות ניקור מותני - פרוצדורה רפואית שעברה בבית החולים.

ד"ר יובל ברוך, מומחה לניתוחי עמוד שדרה במרכז הרפואי "מאיר" מקבוצת כללית, מסביר שמדובר בפרוצדורה שכיחה יחסית, הנעשית כדי לבחון בעיות נוירולוגיות שונות. "בין היתר, נוהגים לערוך ניקור מותני כדי לאבחן תאים המצויים בנוזל חוט השדרה (אותו נוזל שמזין את כל העצבים בחוט השדרה ואת תאי המוח ומשמש גם כבולם זעזועים). הבדיקה נעשית במטרה לאתר נוכחות של מחלות כמו טרשת נפוצה, או זיהום.

 עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

דליפה מחוט השדרה

תופעת הלוואי שממנה סבלה חברת הכנסת נבעה, לדבריו, מדליפה מחוט השדרה. "מבלי להיכנס יותר מידי לפרטים האישיים של ח"כ מואטי, אפשר לומר שמדובר באופן כללי בתופעה נדירה יחסית שעלולה לקרות למי שעובר כל פרוצדורה שכרוכה בדקירת הגב, לרבות ניקור מותני או זריקת אפידורל. אמנם, כשמדובר בניקור מותני הכוונה היא מראש להגיע לנוזל הזה על מנת לאסוף ממנו דגימה, אך באחוז קטן מהמקרים הוא ממשיך לדלוף ואז נוצרת הבעיה".

ד"ר ברוך מסביר שמצב כזה עלול להוביל להצטברות נוזל חוט השדרה באזור התחתון של עמוד השדרה, מה שגורם לשורה של תסמינים כמו: כאבי ראש, סחרחורת ותחושה כללית רעה. יתרה מכך, כאשר מצב זה אינו מאובחן ומטופל הוא עלול לסכן את המטופל/ת משום שהנוזל מתנקז בתחתית העמוד והמוח לא מספיק לייצר ממנו מספיק – זהו מצב מסכן חיים.

"שכיבה למעשה מפחיתה את הלחץ שנוצר ועוזרת לגוף לסגור את הפצע שנוצר ובכך להפסיק את הדליפה. לכן נהוג להורות למטופלים שסובלים מתופעת הלוואי הזאת להישאר במצב הזה במשך 3-4 ימים. הם נדרשים לבצע את כול הפעולות היומיות בשכיבה – לרבות אכילה והתפנות" מסביר ד"ר ברוך.

ניקור מותני (צילום: kris4to, shutterstock)
תופעת לוואי יחסית נדירה של ניקור מותני | צילום: kris4to, shutterstock
עוד ב-mako בריאות:
>> בבריטניה התגלו מקרים חדשים של מחלה נדירה
>> יש דבר אחד שמומלץ לא לאכול לפני השינה
>> 5 דרכים שבהן אתם הורסים לעצמכם את הכבד

איך מזהים בעיה כזאת?

"אם אחרי ניקור מותני/זריקה אפידורלית מרגישים כאב ראש בזמן ישיבה או עמידה/סחרחורת/תחושה כללית רעה - חשוב לפנות מיד לטיפול רפואי/למיון, כיוון שאלה סימנים העלולים להעיד על בעיה מהסוג הזה". 

האם טיפול בשכיבה פותר את הבעיה?

"ברוב המקרים, אם החולה מקפיד לשכב לפי ההנחיות לא נדרשת התערבות נוספת והחולה מצליח להתגבר על תופעת הלוואי הלא נעימה הזאת". מכאן נאחל בריאות והחלמה מהירה לחברת הכנסת מואטי!