אחרי הפרסום אתמול ב-mako כי ישנה עליה משמעותית בהידבקות בקורונה וכי 28% מהחולים בישראל כיום, הם חולים בתת זן האריס של הקורונה, פרופ' גליה רהב, נשיאת תחום המחלות הזיהומיות ומומחית למחלות זיהומיות במרכז הרפואי שיבא, אומרת הבוקר כי כבר צריך להיערך לקראת החורף.
"ישנה עליה משמעותית בהידבקות. אני שומעת בעיקר על הדבקות במרכזים גריאטריים, אבל לא רק. תת הזן החדש, ה-EG.5 המכונה גם אריס, מידבק מאוד".
לדבריה, מגמת ההדבקות צפויה להימשך. "לקראת החורף הקרוב מדינת ישראל צריכה להיערך עם חיסונים. ההדבקות ילכו ויגדלו והיא צריכה להיערך עם חיסונים לקורונה ולשפעת כמובן. אני ממליצה שאנשים יתחסנו לשתי המחלות. כמובן שהעדיפות צריכה להיות לאנשים מבוגרים ועם מחלות רקע מבחינת החיסונים".
בתוך כך, חברת פייזר הגישה לאחרונה לארגון הבריאות האמריקאי (ה-FDA), בקשה לאישור חיסון המותאם לתת הזן הקודם, ה-XBB.1.16 המכונה גם ארקטורוס, שאמור לתת מענה גם לווריאנט החדש, בעיקר לקראת החורף המתקרב. כל זאת היות ויעילות החיסונים הקיימים היא חלקית בהקשר של שני תתי הווריאנטים.
מתוך נייר העמדה של חברת פייזר עולה כי שתי מדינות - גרמניה ומדינת ניו יורק בארה"ב, מיהרו והגישו כבר בקשות רגולטוריות ל-FDA לרכוש חיסונים המותאמים לבני 6 ומעלה.
תסמיני ההדבקה בזן ה-EG.5, "אריס", דומים לאלה מהזנים האחרים והם כוללים, נזלת, עיטוש, שיעול יבש, חום, צמרמורות, קוצר נשימה, עייפות, כאבי שרירים, איבוד חוש ריח או טעם וכאבי ראש. בשלב זה, ככל הידוע זן ה"אריס
, אינו גורם למחלה חמורה יותר מזנים קודמים.
במידה וחליתם ההמלצה של ארגוני הבריאות היא לבצע בדיקה ביתית, להישאר בבית ולהתרחק מאחרים, לוודא שיש אוורור טוב בבית, לדווח לרופא המטפל וכמובן לשמור על היגיינה. בכל מקרה של חום ממושך מעל שלושה ימים, הקאות מרובות של יותר משלוש פעמים ביממה, קוצר נשימה שאינו מאפשר להשלים משפט או לבצע פעולות פשוטות, חולשה קיצונית, אי מתן שתן יותר מ-10 שעות, מומלץ לפנות לקבלת עזרה רפואית.
תגובת משרד הבריאות: נכון להיום, אין שינוי במדיניות משרד הבריאות בנוגע לקורונה. המשרד עוקב כל העת אחר מגמות התחלואה ווריאנטים של הקורונה, ונכון לרגע זה, ניכרת בישראל עליה מתונה במספר המאושפזים במצב קל, כאשר מספר החולים הקשים נותר יציב ונמוך. חשוב לציין כי לזן האומיקרון (XBB) קיימים מספר תתי-וריאנטים ומוקדם בשלב זה לקבוע מי מהם אחראי על התחלואה בישראל ובעולם.
משרד הבריאות מזכיר כי מומלץ לחולה עם תסמינים לשמור על בידוד ולמנוע הדבקה של אחרים. כמו כן, מומלץ להתחסן כנגד קורונה, בייחוד אנשים בקבוצות סיכון. בנוסף, המשרד נערך למתן חיסונים ייעודיים בחורף הקרוב כנגד תתי הזנים החדשים. ניתן לעשות בדיקות קורונה בקופות החולים ובבתי החולים וכמו כן לבצע בדיקות ביתיות לגילוי מוקדם. משרד הבריאות ממשיך לנטר את מצב התחלואה ויעדכן את הנחיותיו לפי הצורך.