מיכל, אמא לארבעה ילדים מאזור השרון, נאלצה לטפל בשלושה מילדיה שהקיאו במשך לילה שלם. "זה התחיל מהגדולה שהקיאה בכל רבע שעה ועבר לקטן שגם קם לשירותים. הם הקיאו ושלשלו לסירוגין – פשוט סיוט". גם נעמה (שם בדוי) מתל אביב מספרת שהילד שלה נאלץ לבלות את הטיול בתנועה בהקאות ממושכות. "במקום ליהנות מהטיול הוא פשוט היה מחובר לשקית", היא מספרת.

לנוכח דיווח של הורים על מקרים דומים, בדקנו עם בתי החולים אם אכן קיימת עלייה בתחלואת מחלות העיכול. מבה"ח שניידר לילדים נמסר, כי ישנם מספר אשפוזים בגין סיבוכי וירוס הקאות, אך מספרים דומים נרשמים בכל תחילת קיץ. גם מבה"ח דנה לילדים נמסר כי מספר מקרי האשפוז הנוכחיים תואמים את הדיווחים משנים קודמות.

ד"ר שמוליק צור רופא ילדים במחוז מרכז כללית, מסביר שבכל שנה רואים עלייה של וירוסים הגורמים להקאות. "אם החורף מאופיין לרוב במחלות וירליות הקשורות לדרכי הנשימה, בקיץ מרבית המחלות הוירליות קשורות למערכת העיכול, והן לרוב מלוות בתסמינים של חום, הקאות, שלשולים וכאבי בטן". לדבריו, כבר רואים עכשיו את העלייה בכמות הווירוסים הגורמים להקאות, אם כי המספרים מגיעים לשיא בחודשי הקיץ, ולכן נראה שעוד צפויה עלייה בתחלואה.

ד"ר צור מציין כי ישנם 2 סוגים עיקריים של וירוסים שמטרידים ילדים בעונת הקיץ: נגיך רוטה שתוקף בעיקר בגילים צעירים מאוד וכן אדנו וירוס, שעלול לתקוף בכל גיל. "ברוטה נראה יותר שלשולים דמיים, ובאדנו וירוס חום גבוה יותר שכיח. אגב, לווירוס הרוטה יש חיסון הניתן במסגרת חיסוני השגרה, שמעניק הגנה מפני סיבוכי הווירוס בשנתיים הראשונות לחיים".

ילד שותה כוס מים (צילום: shutterstock)
הכי חשוב - לשתות הרבה | צילום: shutterstock

מהו הטיפול המקובל?

ד"ר צור מבהיר שמאחר שמדובר במחלה וירלית, אין טיפול ספציפי שמסייע להילחם בה. עם זאת, הוא מסביר שניתן לצמצם את הסיכוי להידבק. "אחד הכללים החשובים הוא לא לשלוח ילדים חולים למסגרת הלימודית. כמו כן, חשוב להקפיד על היגיינה וללמד את הילדים לשטוף ידיים לפני האכילה ובסיום השימוש בשירותים. כמו כן, אני מציע להפריד כלים ולא לעשות שימוש משותף בהם – הווירוסים וברים דרך מגע ידיים ורוק".

מה יכול לעזור כשחולים?

"אחד הסיבוכים השכיחים והמסוכנים שיכולים להיגרם בעקבות וירוס כזה, הוא התייבשות. ילדים שמקיאים ומשלשלים מאבדים הרבה נוזלים וגם מלחים חיוניים, ולכן חשוב שישתו הרבה. במקרה הצורך, ניתן להיעזר בתרופה שעוזרת לעצור את ההקאות אך חשוב להתייעץ עם רופא לפני הנטילה".

מהם סימני האזהרה שמצריכים לגשת לטיפול?

"חשוב לשים לב שכשהילד בוכה זולגות לו דמעות - כי אם לא זה עשוי להעיד על התייבשות. כמו כן, צריך לוודא שהילד משתין בכל 5-3 שעות. אם הוא מקיא יותר מ-8-6 הקאות ב-8-6 שעות – רצוי לגשת למיון. אם מדובר במספר נמוך מזה – אפשר להסתפק בייעוץ רופא בקופה ובמעקב.