לרגל ציון היום הבין-לאומי ללא עישון שחל היום (שלישי), ובעקבות המקרים האחרונים שבהם קרסו ריאותיהם של נערים בישראל בגלל עישון סיגריה אלקטרונית, התכנסה הוועדה המיוחדת של הכנסת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול, כדי לדון בטיפול בסכנות המיידיות של הסיגריות האלקטרוניות, ובמיגור תופעת העישון המוגבר בקרב בני נוער ומבוגרים בארץ.

מהדוח, שנכתב על ידי מחלקת המחקר של הכנסת והוצג לוועדה זו וכן לוועדת הבריאות, עולה כי בניגוד לסיגריות רגילות הפועלות באמצעות בעירה של עלי טבק, סיגריות אלקטרוניות הן מכשירים לצריכה של ניקוטין וחומרים אחרים באמצעות אידוי של הנוזל המכיל את החומר הפעיל. "הטעמים המתקתקים של נוזלי האידוי, והתפיסה שמדובר במוצר פחות מזיק מסיגריית רגילות מגבירות את השימוש בסיגריות האלקטרוניות בעיקר בקרב בני נוער וילדים", כך נכתב. הנה עוד כמה ממצאים מטרידים שעלו בדוח הוועדה:

סכנת מחלת המאיידים

בשנים 2020-2019 נצפו בארה"ב לבדה כ-2,800 מקרים של מחלת המאיידים בקרב משתמשים בסיגריות אלקטרוניות, שגרמה בין השאר לבעיות כמו: קוצר נשימה, שיעול וחום, והובילה לכ-60 מקרי מוות. ממחלה זו נפטר גם הנער מידן קלר ז"ל, בן ה-16 מרחובות.

לנוכח עובדה זאת, ארגון הבריאות העולמי המליץ על בדיקות בטיחות של חומרי הטעם בנוזלי אידוי ואיסור או הגבלה על הכמות החומרים שלגביהם עולים חששות טוקסיים משמעותיים.

מתחילים לעשן כבר בכיתה ה"א

מנתונים מה-OECD של מדינות האיחוד האירופי כמו גם מנתונים מארצות הברית ומישראל, עולה בוועדה כי שיעור השימוש בסיגריות האלקטרוניות בקרב ילדים ובני נוער גבוה משיעור השימוש בקרב מבוגרים. "בקרב בני נוער בכל הגילים שיעור השימוש בסיגריות אלקטרוניות גבוה משיעור השימוש בסיגריות רגילות. מהסקרים שבוצעו בישראל עולה כי תחילת עישון סיגריות אלקטרוניות היא כבר בתחילת כיתות ה' ו-ו', ושיעור התלמידים המשתמשים בסיגריות אלקטרוניות כפול משיעור התלמידים המעשנים סיגריות רגילות".

ארגנטינה וסינגפור: המדינות שהוציאו מהחוק את הסיגריות האלקטרוניות

ארגון הבריאות העולמי קרא לאסור מכירה או חלוקה של סיגריות אלקטרוניות לקטינים מאחר שמוצרים אלה עלולים להוות "שער כניסה" לשימוש במוצרי טבק. גיל מינימום לרכישת סיגריות אלקטרוניות נקבעו בכ-68 מדינות; ברובם (כולל בישראל) הוא 18, אך במדינות אחרות - 19 או 21, כמו לדוגמה בארה"ב.

לצד מדינות שהנהיגו גיל מינימום לשיווק סיגריות אלקטרוניות יש מדינות שהטילו איסור גורף על שיווק סיגריות אלקטרוניות. לפי נתוני ארגון הבריאות העולמי, נכון לשנת 2020, מדינות אלה כוללות את: ארגנטינה, ברזיל, הודו, מקסיקו וסינגפור. כמו כן, יש מדינות שקבעו הגבלות שיווק נוספות, כך לדוגמה באוסטרליה, החל מאוקטובר 2021 מוצרי סיגריות אלקטרונית המכילים ניקוטין מחויבים במרשם רופא.

סיגריה אלקטרונית (צילום: GCShutter, Getty Images)
תופעה מטרידה בקרב בני הנוער בישראל | צילום: GCShutter, Getty Images

סיגריות אלקטרוניות פוגעות בדנ"א של תאי הפה

מהאגודה למלחמה בסרטן נמסר כי מחקר חדש קובע שסיגריות אלקטרוניות פוגעות בדנ"א של תאי הפה בדיוק כמו סיגריות רגילות. במחקר בדקו חוקרים מאוניברסיטת דרום קליפורניה את הנזק הנגרם לדנ"א בתאי האפיתל המצפים את חלל הפה בקרב מעשני סיגריות אלקטרוניות לעומת מעשני סיגריות רגילות. נזק לדנ"א גורם למגוון רחב של מחלות הקשורות לטבק, כולל סרטן. עוד נמצא כי מעשני סיגריות אלקטרוניות שנטו להשתמש בנוזל בטעמים מתוקים הייתה רמת הנזק הגבוהה ביותר לדנ"א ולאחריהם משתמשי נוזל בטעם מנטה ונוזל בטעם פירות. המחקר פורסם בכתב העת Nicotine & Tobacco Research.

בנוסף, ממאמר שנכתב במסגרת קבוצת מחקר של ארגון הבריאות העולמי, עולה כי ישנם חומרי טעם בסיגריות אלקטרוניות שעשויים לגרום נזק לגוף האדם כאשר הם נשאפים, גם אם הם מאושרים לצריכה בהקשרים אחרים, כגון אפייה; ולחלקם אף עשויה להיות אינטראקציה עם חומרים אחרים בנוזלי אידוי, מה שעלול ליצור חומרים בעלי השלכות שאינן ידועות. 

הצורך בהטלת מס

לפי ארגון הבריאות העולמי, יש להטיל מס על סיגריות אלקטרוניות כדי שבעקבות העלאת מחירן, לא תהיינה בנות השגה לקטינים וכך למנוע את תחילת השימוש במוצר בכלל, ובפרט בקרב אוכלוסייה זו. בישראל מס על סיגריות אלקטרוניות הוטל לראשונה בנובמבר 2021. המס על נוזל למילוי סיגריות אלקטרוניות (ללא קשר לריכוז הניקוטין שבו) נקבע בגובה 270% מהמחיר הסיטונאי והמס על סיגריות אלקטרוניות חד פעמיות נקבע בגובה 360% מהמחיר הסיטונאי.

נער בן 16 מרחובות בטיפול נמרץ בקפלן בגלל סיגריה אלקטרונית (צילום: ארז שרווינטר רחובות ניוז)
לאחרונה הסיגריות האלקטרוניות הובילו למספר אשפוזים וגם למוות בישראל | צילום: ארז שרווינטר רחובות ניוז

סיגריות אלקטרוניות לא תורמות לגמילה מעישון סיגריות רגילות

ארגון הבריאות העולמי מבהיר כי אחת הטענות המוטעות לגבי סיגריות אלקטרוניות היא שמוצרים אלה מסייעים לגמילה מעישון סיגריות רגילות. אולם, היעילות שלהן בגמילה מעישון לא הוכחה באופן חד משמעי, אף שנערכו מחקרים רבים בנושא, בייחוד לנוכח הסיכונים הכרוכים בשימוש בסיגריות אלה לעומת הבטיחות המוכחת של אמצעי גמילה אחרים.