מדי פעם אנחנו שומעים על קלקול במוצר מזון כזה או אחר. הפעם, מדובר בתבלין אגוז מוסקט של חברת "גל". וזו לשון ההודעה מטעם משרד הבריאות: "בעקבות בדיקה של שירות המזון במשרד הבריאות, מודיעה חברת תבליני גל כי נתגלה חשד לרמות גבוהות מהמותר של אפלאטוקסינים (רעלנים) במוצר אגוז מוסקט טחון 'נארז ע"י תבליני גל', אזור תעשיה כרמיאל, במשקל של 50 גרם בשקיות, 50 גרם צנצנת פלסטיק, במשקל 80 גרם צנצנת פלסטיק, וב-120 גרם צנצנת פלסטיק. מתאריך אחרון לשווק 08.2020 ועד לתאריך אחרון לשווק 12.2020 (כולל). החברה פועלת לאסוף את המוצר מהמדפים. הציבור מתבקש לא לצרוך את המוצר".

אזהרת משרד הבריאות על אגוז מוסקט (צילום: צילום מסך מתוך עמוד הפייסבוק של משרד הבריאות)
צילום: צילום מסך מתוך עמוד הפייסבוק של משרד הבריאות

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"מקרה כזה עלול להיגרם מסיבות שונות לאורך שרשרת הייצור. החל משלב גידול חומר הגלם – במקרה הזה אגוז, ובהמשך בשלב האחסון והשימור", מסבירה ד"ר תמיר, טוקסיקולוגית.

לדבריה, שימוש במוצר כזה חושף את הגוף לטוקסין (רעלן), וכך הוא למעשה נאלץ לגייס את מערכת החיסון כדי להילחם בו. ההשלכות לכך יכולות להיות רבות ומגוונות, החל מתגובה אלרגית ועד לפגיעה בכבד, ובמקרים נדירים מאוד אפילו מוות.

"לא רבים מודעים לכך, אבל לעתים קרובות אנשים שנחשפים למוצרי מזון שמכילים טוקסינים סובלים יותר מתופעות או ממחלות כמו שפעת וצינון. הסיבה היא שמערכת החיסון מגויסת לטובת המלחמה בגורם הזר – הטוקסין, מה שמפחית את יכולת ההתמודדות של הגוף עם מפגעי בריאות אחרים", מסבירה ד"ר תמיר.

עוד ב-mako בריאות:

>> אוכלים חביתה לארוחת בוקר? טעות גדולה
>> הטריק המהיר שמחזק את שרירי הבטן 
>> אחת ולתמיד: האם כדאי ללבוש חזייה? 

מה עושים כדי להימנע מסיכונים?
"ראשית חשוב להבין שתבלינים הם מוצר מזון רגיש יחסית, ולכן כדאי להעדיף כאלה שמיוצרים על ידי חברות גדולות ומוכרות, שעוברות פיקוח סדיר. נוסף לכך, כדי להימנע מקלקול התבלין יש לסגור אותו היטב בתום השימוש, לאחסן במקרר ולהשתמש בכפוף לתוקף המצוין על גביו. כמו כן, כדאי להימנע ככל שניתן משימוש בתבלינים במאכלים המיועדים לפעוטות או לקשישים, מכיוון שמערכת החיסון שלהם עדיין אינה בשיאה. ולסיום, כדאי לזכור שגם שימוש בעשבי תיבול טריים יכול להוות תחליף מצוין לתבלינים, לצורך העשרת מאכלים וחיזוק טעמים", אומרת תמיר.

>> מטחינה ועד פסטה: מה קורה למזון שנשמר במזווה בימי הקיץ?

עדיף במקרר

תבלין טחון לרוב נשמר טוב יותר במקרר ובכפוף לתאריך התוקף שלו. במקרה שאתם מעדיפים לשמור אותו מחוץ למקרר, ודאו היטב שהוא אטום ואל תשאירו אותו פתוח. כמו כן, מומלץ לשמור את התבלין באריזתו המקורית שעל גביה מצוין תאריך התוקף של המוצר, ולזרוק אותו כשפג תוקפו.  

חשוב לשמור תבלינים בכלי אטום גם במקרר, בשל תנאי לחות שעלולים לגרום לקלקולם. נוסף לכך, חלק מהתבלינים, כמו פפריקה, מכילים אחוז שומן מסוים, ובמקפיא תהליכי חמצון השומנים אטיים יותר, וחלקם מעוכבים לחלוטין.