בכל תחילת שנה מנסים מדענים ברחבי העולם לנבא מה תהיה רמת תחלואת השפעת בקרב אוכלוסייה. באופן כללי, רמת התחלואה נקבעת לפי מדדים המתועדים במדינות השוכנות בחצי הכדור המערבי.

יוליה בנימינוב, מנהלת מבצע חיסוני שפעת במכבי, אומרת כי לפי הנתונים שתועדו, נראה שתחלואת השפעת בארץ צפויה להיות ממוצעת. עם זאת, היא מבהירה כי מדובר בהערכות בלבד. "צריך להבין שנגיף השפעת משתנה ולכן אי אפשר לחזות באופן מדויק את אופי התחלואה. אומנם לפי התחזיות צפויה לנו עונה רגילה, אך חשוב לזכור כי שפעת היא מחלה שעלולה להיות קטלנית".

לדבריה, החיסון השנה צפוי לכלול 4 זנים עדכניים של שפעת, והוא יהיה נגיש בימים הקרובים לאוכלוסייה הכללית. "חשוב לכולם להתחסן, אבל בייחוד לאנשים בסיכון – בני 50 ומעלה, בעלי מחלות רקע, נשים בהיריון וילדים. גם השנה יעמוד לרשות מבוטחי הקופות חיסון הניתן בזריקה או בתרסיס. החיסון בתרסיס מיועד לילדים ולמבוגרים עד גיל 49.

חיסון (צילום: Komsan Loonprom, Shutterstock)
"החיסון חשוב גם כדי להגן על עצמנו, וגם כדי לשמור על אנשים שנמצאים בסיכון גדול" | צילום: Komsan Loonprom, Shutterstock

לדברי רות ברוך, ראש אגף סיעוד בחטיבת קהילה כללית ומנהלת מבצע חיסוני שפעת, "מבצע ההתחסנות נגד שפעת הוא חלק משמעותי בהיערכות מערכת הבריאות לקראת החורף הקרב. חיסון נגד שפעת הוא אמצעי יעיל ומוכח למניעת תחלואת השפעת, סיבוכיה ולהפחתת אשפוזים. האתגר שלנו הוא לחסן בשלושה חודשים את מירב אוכלוסיות היעד ואת הציבור הרחב".

ואיך תשפיע הקורונה על רמת התחלואה הכללית?

ד"ר קרן לנדסמן, רופאה מומחית באפידמיולוגיה ובריאות הציבור, מכון דוידסון לחינוך מדעי, אומרת כי "לנוכח העלייה בתחלואת הקורונה, קשה לחזות מה תהיה רמת התחלואה הכללית באוכלוסייה, אך ידוע שאפשר לחלות בשתי המחלות, ולכן חשוב להקפיד על כללי המניעה המוכרים: היגיינה, אוורור וכמובן – להתחסן לשפעת. החיסון חשוב גם כדי להגן על עצמנו, וגם כדי לשמור על סבא, סבתא ועל אנשים שנמצאים בסיכון גדול להיפגע מהמחלה".