סיוע רפואי מוגבר לאזור הדרום (צילום: רויטרס)
מצב הבריאות של רבים טוב | צילום: רויטרס

מרגישים בריאים יותר, אבל גם מוציאים יותר כסף על בריאות: נתונים שמפרסם היום משרד הבריאות המשווים את ישראל למדינות ה-OECD, מעלים תמונה מעודדת למדי בכל האמור למצב הבריאות בארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מהנתונים, הנכונים לשנת 2011, עולה כי תוחלת החיים בישראל נחשבת לגבוהה יחסית למדינות המערב. ישראל ממוקמת במקום ה-9 מבין 34 המדינות שנבדקו, כאשר גברים ישראלים חיים בממוצע 79.9 שנים ונשים חיות 83.6 שנים בממוצע. הגברים הישראליים ממוקמים במקום הרביעי הכללי והנשים במקום ה-13.

תוחלת החיים בישראל אמנם נמוכה משוויץ, יפן ואיטליה - שם חיים הכי הרבה בעולם המערבי, אך היא גבוהה במעט ממשך החיים בנורווגיה, הולנד או ניו זילנד הפסטורליות, וגם מארצות הברית. המדינות בהן תוחלת החיים היא הנמוכה ביותר מקרב מדינות ה-OECD הן הונגריה, טורקיה ומקסיקו - שדורגה אחרונה.

מצב הבריאות בישראל לעומת ה-OECD
מצב הבריאות בישראל לעומת ה-OECD | צילום:

ובאילו מדינות הכי הרבה אנשים מאבדים את חייהם בנסיבות בלתי טבעיות? קוריאה הדרומית היא המדינה שבה אחוז ההתאבדויות הוא הגבוה ביותר - ובפער משמעותי מיתר המדינות שנבדקו. 35 אנשים מתוך 100 אלף שמו שם קץ לחייהם בשנת 2011. אחריה מדורגות הונגריה, יפן וסלובניה.

שיעור ההתאבדויות בישראל, העומד בממוצע על 7-8 אנשים מתוך כ-100 אלף, גבוה יותר רק מזה של בריטניה, ספרד, איטליה, מקסיקו ויוון - בה הכי פחות אנשים שמים קץ לחייהם. בישראל נרשמה גם ירידה קלה בשיעור התמותה מתאונות דרכים, אך לא מהתאבדויות.

שיעור ההישרדות של חולות בסרטן צוואר הרחם וסרטן השד בישראל נחשב לגבוה למדי. בנוסף - שיעור הסיבוכים בישראל לאחר ניתוח נחשב לנמוך בהשוואה למדינות ה-OECD. גם אחוז המתחסנים משפעת בקרב בני ה-65 ומעלה נחשב גבוה ועומד על 61% לעומת 50% בממוצע במערב.

שותים ומעשנים הרבה פחות

בשוויץ חיים הכי הרבה
בשוויץ חיים הכי הרבה | צילום:

אם בוחנים את מצב הבריאות הכולל עליו דיווחו הישראלים, מצבה של ישראל נחשב טוב למדי אף הוא. אחוז האזרחים בגיל 15 ומעלה שדיווחו על מצב בריאות טוב עומד על 82% - זאת בהשוואה לממוצע ה-OECD העומד על 68% בלבד. ישראל ממוקמת במקום ה-6 הגבוה מתוך 34 מדינות שנבדקו.

למרות הצריכה המוגברת של אלכוהול בקרב בני הנוער בישראל, היא ממוקמת במקום הלפני-אחרון בכמות צריכת האלכוהול על פי הנתונים. טורקיה היא המדינה בה בני ה-15 ומעלה צורכים הכי פחות אלכוהול במערב - פחות מ-2 ליטרים לנפש, זאת ככל הנראה עקב היותה מדינה מוסלמית. בלוקסמבורג, צרפת ואוסטריה צורכים למעלה מ-14 ליטר אלכוהול לנפש - והן דורגו ראשונות במדד.

והיכן ממוקמת ישראל במדד העישון? שיעור המעשנים בארץ נמוך יחסית לממוצע מדינות ה-OECD, כאשר פחות מ-20% מבני ה-15 ומעלה מעשנים מדי יום. יוון, צ'ילה ואירלנד הן המדינות בהן אחוז המעשנים באופן יומיומי הוא הגבוה במערב. ארצות הברית, איסלנד ושוודיה הן המדינות בהן מעשנים הכי פחות.

משמינים יותר - וגם צפופים יותר בבתי החולים

הכי הרבה מתאבדים בקוריאה
הכי הרבה מתאבדים בקוריאה | צילום:

עם זאת, ישנם גם נתונים לא מאוד מעודדים: אחוז ההשמנה בישראל בקרב ילדים נחשב לגבוה יחסית - אם כי הוא גבוה רק במעט מממוצע ה-OECD. כ-20% מהבנים ו-24% מהבנות בישראל סובלים מהשמנה. לעומת הילדים, אחוז ההשמנה בקרב מבוגרים נחשב לנמוך: ישראל מוקמה במקום ה-17 מתוך 34 במדד. בסך הכל נרשמה עלייה של 3% בשיעור ההשמנה בארץ - זאת בדומה למרבית המדינות במערב.

גם מצב הצפיפות בבתי החולים בארץ לא מעודד כלל: אחוז תפוסת המיטות באשפוז הכללי בישראל הינו גבוה ביותר ועומד על 98% בשנת 2011 בהשוואה ל-78% - ממוצע ה-OECD. עם זאת, משך השהייה בבתי החולים נחשבת לאחת הנמוכות מבין המדינות שנבדקו.

האזרחים בישראל גם מוציאים יותר על בריאות: בישראל - כמו גם ביפן - ישנה האצה בהוצאה לבריאות שהחלה בשנת 2009 ועלתה בשיעור ממוצע של 3.4% בשנתיים. שיעור ההוצאות הישירות של משקי בית כאחוז מההוצאה הלאומית גבוה מממוצע מדינות ה-OECD ומהווה כ-25% מההוצאה הלאומית לבריאות.

אחוז הרופאים בישראל מעל גיל 50 הוא אמנם הגבוה ביותר במדינות ה-OECD, אך שיעור מסיימי בתי הספר לרפואה בארץ נחשב לנמוך ביותר: 4.9 ל-100 אלף נפש לעומת 10.6 בממוצע במערב.