מקרה נדיר מאוד אירע בשבוע שעבר במרכז רפואי צפון (פוריה):: שמואל הרוש בן ה-62 הגיע ישירות למחלקת טיפול נמרץ לב, במצב של מוות קליני אחרי שעבר התקף לב. הוא היה חסר הכרה, כמעט ללא דופק וללא נשימה. הרופא שניהל את הטיפול בו, פרופ' עידו בירתי, מנהל המערך הקרדיו-וסקולרי במרכז הרפואי, מציין כי 95% מהאנשים כלל לא שורדים במצב כזה. 

לדבריו, הרוש הגיע למחלקה בעקבות התקף לב בקיר התחתון של חדר שמאל בלב, שגרם להפרעה במערכת החשמל של הלב. "הוא הגיע אלינו כשעה לאחר שהופיעו התסמינים. זה זמן שנחשב מהיר אך התקף הלב שלו היה קשה במיוחד. אנשים שמגיעים עם תסמינים כאלה בד"כ מתים בבית החולים. כשראינו שלמעשה אין לו כמעט דופק ואין נשימה, 6 רופאים עזבו את עיסוקיהם ומיהרו לנסות להצילו. זו פעם ראשונה שהחולה חווה דבר כזה. היה לו מזל שהוא הגיע באמצע היום, כשהיו פה הרבה רופאים וכולם יחד ביצעו מבצע מורכב להצלתו", מספר הפרופ'. "הייתה פה מלחמה של ממש - ולשמחתי ניצחנו בה".

התקף לב (צילום: shutterstock | Lisa-S)
במקרה של כאבים בחזה יש להגיע ללא דיחוי לבית החולים | צילום: shutterstock | Lisa-S

עוד הוא מציין כי בבית החולים ביצעו מספר פעולות מיידיות להצלת חייו של הרוש: "הובלנו את החולה מהר לחדר הצנתורים, וביצענו החייאה מלאה כולל עיסויי לב. שם חיברנו אותו למכשיר אקמו (מכונת לב – ריאה שמדמה את פעולת הלב) במשך 3 ימים, מה שאפשר ללב לעבוד יותר טוב. כשראינו שאין בכלל פעילות חשמלית של הלב, ביצענו צנתור ופתחנו את החסימה בעורקים. השתלנו לו קוצב לב זמני ואח"כ קבוע, ובמקביל התחלנו טיפול תרופתי אגרסיבי של תרופות אינוטרופיות שגורמות ללב להתכווץ יותר חזק, שלמעשה סייעו לעלייה בתפוקת הלב".

"לא מאמין שאני על הרגליים"

הרוש עצמו עדיין מאוד נרגש והוא מספר שגם המשפחה שלו לא האמינה שייצא מזה. "בהתחלה הרופאים אמרו שהסיכוי קלוש ביותר. היום אני מתרגש כל כך ולא מאמין שאני על הרגליים. אני מודה לרופאים בפוריה שלא ויתרו עליי ונלחמו, ארבעת הילדים שלנו חיכו לי, כולם התפללו ולא האמינו שאשאר בחיים, זו תחושה שאי אפשר להסביר במילים".

פרופ' בירתי שוב חוזר ומדגיש עד כמה מקרה כזה הוא נדיר. "אחרי שלושה ימים, אבי חזר לחיים רגילים, נראה מעולה ובתפקוד מלא. הלב התאושש לגמרי – זה בהחלט מדהים". לסיום, יש לו מסר חשוב ומציל חיים: "אם מתחילים לחוש כאבים בחזה, יש להגיע כמה שיותר מהר לבית החולים. כיום ישנן טכנולוגיות מתקדמות לטיפול, אבל זמן ההגעה הוא קריטי".