28 אנשים נפטרו בשבוע האחרון מקורונה. כ-500 מאושפזים בבתי החולים ברחבי הארץ, חלקם במצב קשה וקריטי. נכון להיום (שלישי) ישנם בישראל כ-10,000 חולי קורונה פעילים, והמספרים ממשיכים לטפס. גם פה ב-mako בריאות פרסמנו כי הזן החדש של הקורונה ה-XBB 1.5 הוא "המידבק ביותר עד כה".

אף שאין ראיה לכך שהזן הזה מסוכן יותר מקודמיו, חולי קורונה מדווחים על מחלה קשה וסוערת במיוחד. "לפני שבועיים התעוררתי באמצע הלילה עם שריפה בגרון וצמרמורת מטורפת - תחושה שלא הרגשתי אף פעם", מתארת שרי שיין. "בתוך זמן קצר החום עלה והתחילה חולשה גדולה. לא יכולתי לזוז כמעט. ביום השלישי החל שיעול מלחיץ ששום דבר לא הצליח לעצור אותו. הוא גרם לי ממש לחנק. זה היה ממש מפחיד. בעקבות השיעול התחילו אצלי גם כאבי גב, שגרמו לחוסר תפקוד טוטלי".

"בזן החדש נראה בעיקר כאבי גרון חזקים מאוד, תחושות שריפה בגרון, נזלת וכאבי שרירים"

פרופ' נדב דוידוביץ', אפידמיולוג ומנהל בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מזהיר כי התסמינים של תת-הזן החדש שונים לגמרי מהאומיקרון. לדבריו, הם חמורים יותר והשפעתם נמשכת לזמן רב יותר. "הקורונה עברה שינוי וכך גם התסמינים. כל נושא הטעם והריח כמעט נעלם בתת-זן החדש, והגיעו תסמינים חדשים וקשים. בתת-הזן החדש התסמינים קשורים בעיקר לדרכי הנשימה העליונות בניגוד לאומיקרון שפגע בעיקר בדרכי הנשימה התחתונות. ההמלצה שלי חד משמעית לעשות בדיקות, להיכנס לבידוד כדי לא להדביק אחרים, הנגיף הזה מאוד מידבק, קצב ההדבקה שלו גבוה מאוד ובהחלט רצוי לעטות מסכה במקומות הומי אדם".

בזן זה נראה בעיקר כאבי גרון חזקים מאוד, תחושות שריפה בגרון, נזלת וכאבי שרירים שמאוד מאפיינים את התת-זן הזה, ובדרך כלל ממשיכים גם לאחר סיום המחלה. יש לציין כי הם דורשים המשך מעקב צמוד.
לדבריו, השינוי שמדווחים עליו בארה"ב, שם הזן אחראי ל 40% מההדבקות הוא תסמין של כאבי שרירים מאוד חזקים ודרמטיים. "כאבי שרירים שמאוד מאפיינים את התת-זן הזה, ובדרך כלל ממשיכים לאחר סיום המחלה, דורשים המשך מעקב צמוד". גם ללונג קוביד של התת-זן הזה יש השפעות ארוכות טווח אף יותר מהזנים הקודמים. ההשפעה היא על הלב וכלי הדם ומערכת העצבים והתסמינים נמשכים זמן רב גם אחרי סיום המחלה יותר ממקרים של הזנים הקודמים", מוסיף פרופ' דוידוביץ'.

"לקח לי כמעט שבועיים לצאת מזה"

גם את עידן יוסף ימין, בן  34, הקורונה תפסה קשה: "לפני כשבועיים התחלתי להרגיש חולשה, עלה ל-40, אובדן חוש ריח וטעם וכאבי ראש חזקים מאוד. אני כבר שבועיים אחרי ועדיין סוחב את העייפות. מעבר לכך, חוויתי קוצר נשימה - זה משהו שעדיין לא עבר לי, גם עכשיו כשאני מדבר איתך ואני הולך ברגל אני חייב לעצור, קשה לי. היו לי גם צמרמורות, כאבי שרירים וכאבי ראש עזים".

יפעת גרף, בת 43, נאלצה לעצור הכל ולהיכנס לבידוד מלא כדי לא להדביק את שלוש בנותיה בקורונה הקשה שבה נדבקה. "הייתי עם חום ארבעה ימים. כאבים מטורפים בכל הגוף, כאבי שרירים, חוסר תיאבון, חולשה. בשלב כלשהו התחיל גם צינון ושיעול ואיבדתי טעם וריח לגמרי. אין תסמין שדילג עליי. אני בד"כ אדם מאוד אנרגטי - הייתי גמורה לגמרי".

גם מיכל ברונר, בת 45 מתל אביב, שחלתה בקורונה לפני כשבועיים, נאלצה לעצור את חייה עקב תסמינים קשים מאוד: "לא היה לי חום גבוה אבל הייתי עם כאבי גרון חזקים מאוד חלשה ועייפה מאוד. גם אחרי שהחלמתי, העייפות הייתה קשה אפילו יותר. לקח לי כמעט שבועיים לצאת מזה. בימים של הקורונה הייתי מושבתת, לא הצלחתי לתפקד בכלל. סבלתי בעבר מסוג של ורטיגו שחזר לי בקורונה. הפיזיותרפיסט שאני הולכת אליו הסביר לי שמחלות ויראליות כמו קורונה יכולות להחזיר את זה כי זה משפיע על מערכת האוזניים".

שרי שיין (צילום: עצמי)
"שריפה בגרון וצמרמורת מטורפת". שרי שיין | צילום: עצמי

מהי ההמלצה לנוכח התחלואה הקשה?

פרופ' דורון מנחמי, מנהל המחלקה הפנימית בבית החולים וולפסון מחזק את הדברים ותומך בהמלצה לעטות מסכות: "התסמינים של הזן הזה דומים מאוד לאומיקרון. אלה תסמינים נשימתיים: קוצר נשימה, שיעול שגורם לחנק, עייפות, חולשה, כאבי ראש, חום, חולשה, עייפות, שיעול טורדני, דפיקות לב ותחושת מחנק. אצלנו מאושפזים בבית החולים וולפסון כ-20 חולי קורונה בכל מיני מצבים וגילים. אני בהחלט חושב שצריך לחזור ללכת עם מסכות, בוודאי במקומות הומי אדם. זה מה שאני ומשפחתי מקפידים לעשות".