בדומה למורפין וקודאין, גם התרופה פנטניל, היא משכך כאבים ממשפחת האופיאטים, הניתן בארץ בעיקר לחולי סרטן או לחולים כרוניים קשים. מחקר חדש של מחלקת המחקר של הכנסת, שיזם חבר הכנסת בועז ביסמוט, , שופך אור אודות שימוש במדבקות פנטניל בקרב בני נוער.

הדוח, שמטרתו להילחם בתופעה המסוכנת, נכתב לבקשת הוועדה המיוחדת של הכנסת למאבק בשימוש בסמים ובאלכוהול, במסגרתו ביקשה לבחון את היקף השימוש לרעה בפנטניל בישראל ואת הצעדים הננקטים על מנת להתמודד עמו, בייחוד בקרב צעירים.

המסקנות המדאיגות

פנטניל היא תרופה ממשפחת האופיואטים, שנועדה לשיכוך כאבים בעוצמה בינונית עד חזקה, ומעל 80% מהצריכה נעשית באמצעות מדבקות המודבקות על הגוף, כך שהחומרים הפעילים מועברים דרך העור במינון קבוע. לצד השימוש הרפואי במדבקות, ישנם דיווחים ממספר מדינות, וגם מישראל, אודות שימוש במדבקות אלה שלא לצורך רפואי. ממסקנות הדוח עולה כי בני הנוער רבים מחממים את המדבקה על מנת לשאוף אותה אל הריאות. ד"ר רוני ברקוביץ, מנהל אגף אכיפה במשרד הבריאות, מציין בדוח כי "מדבקת הפנטניל חזקה פי 100 ממורפיום". לדבריו, המדבקות זמינות בין השאר באפליקציית המסרונים טלגרם, ולפי הרשות הלאומית לביטחון קהילתי עלותן ברחוב היא כ-200 ₪..

עוד עולה מהדוח כי לפי הספרות המחקרית, שימוש חוזר בפנטניל עלול להביא לסבילות ולתלות, ואף להתמכרות. ד"ר דורית פורת, מנהלת המרפאה לטיפול בהתמכרויות נוער במרכז הרפואי לב השרון, מסבירה כי "מדובר בהתמכרות מהירה וקשה המצריכה תהליך גמילה קשה". גם במשרד לביטחון קהילתי מציינים כי "השימוש לרעה במדבקת פנטניל, הדבקתה על נייר כסף, חימומה ושאיפת האדים, מסכן את חיי המשתמשים בשל מנת יתר, שכן מדובר בצריכה חד פעמית של חומר פעיל בריכוז גבוה מאד, שכאמור מיועד לספיגה דרך העור על פני שלושה ימים".

בועז ביסמוט (צילום: N12)
ח"כ בועז ביסמוט | צילום: N12

הצריכה הממוצעת בישראל – מהגבוהות בעולם

על היקף צריכת הפנטניל בישראל ניתן ללמוד מדוח של ועד הפיקוח הבין-לאומי לענייני סמים נרקוטיים המוזכר בדוח. "הצריכה הממוצעת של מנות פנטניל בישראל עמדה בשנים 2018 – 2020 על 14,427 מנות למיליון איש ביום. לפי פרסום זה, סך הפנטניל שנצרך בישראל בשנת 2020 הוא 8.3% מכלל צריכת הפנטניל העולמית – מקום שישי בקרב מדינות העולם. למרות זאת, אין בידי משרד הבריאות נתונים אודות מספר אריזות הפנטניל המונפקות בישראל, חרף העובדה שלפי תקנות ביטוח בריאות ממלכתי, על קופות החולים להעביר למשרד דוח תקופתי על כמות התרופות שנופקו. משרד הבריאות מסר למרכז המחקר והמידע של הכנסת כי: "לא קיימים נתונים מוסדרים על מספר הסובלים מהתמכרות לפנטניל וגם לא על אלה שמגיעים למיון עקב שימוש בפנטניל". יתרה מכך, מצוין בדוח כי משרד הבריאות אינו יודע מהו מספר המכורים לפנטניל מבין המטופלים במסגרות הגמילה והטיפול שהוא מפעיל, וגם למשרד הרווחה אין נתונים כאלה.

עם זאת, במשרד הבריאות מאשרים כי "קיימת תופעה של שימוש לרעה בפנטניל". גם הרשות לביטחון קהילתי העריכה כי "מדובר בתופעה שצומחת במהירות וגובה מחירים כבדים מאוד". גם ממשרד החינוך נמסר כי "קיים מידע מצטבר על עלייה בשימוש בתרופות מרשם בקרב בני נוער".

אגב, מחקר שנעשה במרפאת אדלסון לטיפול ומחקר בנפגעי סמים בבית החולים איכילוב, מצביע על כך שאוכלוסיית המכורים לפנטניל בישראל כוללת לא רק מכורים לחומרים פסיכואקטיבים שונים, אלא גם מטופלים שקיבלו את התרופה להקלה על כאב בעקבות נסיבות רפואיות כגון פציעה או מחלה.

ילדים (צילום: Amir Hosseini, unsplash)
תופעה חמורה ומסוכנת בקרב בני נוער | צילום: Amir Hosseini, unsplash

מה בחו"ל?

הדוח מציין דיווחים ממספר מדינות, ביניהן אוסטרליה, גרמניה וארה"ב לגבי שימוש בפנטניל לרעה ואף מצביע על מקרי מוות כתוצאה מכך. בארה"ב המנהל לאכיפת הסמים, הגדיר את הפנטניל כ"איום הסמים הגדול ביותר" בתולדות המדינה.

לגבי הצעדים הנדרשים על מנת לעצור את התופעה, מציין הדוח כי "לצד איתור וטיפול במכורים, נדרשות פעולות למניעת השימוש בפנטניל באמצעות הסברה והעלאת המודעות בכלל ובקרב ילדים ובני נוער בפרט. משרד החינוך מפעיל שתי תוכניות לתלמידים העוסקות בין השאר במניעת השימוש בסמים". כמו כן, מצוין כי משרד הבריאות הקים ועדה לבחינת רישום מכורים לפנטניל בישראל.

ח"כ ביסמוט אומר כי "לאחרונה הובא לידיעתי תופעה שהולכת ונהיית שכיחה יותר ויותר בקרב בני נוער בארץ ובעולם. מדבקות פנטניל ניתנות ע"י מרשם לשיכוך כאבים כרוניים חזקים, אך יש מי שעושים בהם שימוש לרעה כסם ממכר. היות שאין נתונים רשמיים ומדויקים אודות היקף התופעה בישראל, כיו"ר ועדת המאבק לשימוש בסמים ואלכוהול דרשתי לכנס דיון בוועדה בהשתתפות כלל גורמי המקצוע הרלוונטיים, על מנת ללמוד ולהכיר לעומק את התופעה המזיקה, לגבש מסקנות ולבחון את הצעדים שעלינו לנקוט כדי למגר את התופעה ביעילות ובמהירות".