שוב זה קורה: אחרי שתועדו כבר עשרות מקרים מהשנים האחרונות של נערות שביצעו החלקות שיער והגיעו למצב של אי-ספיקת כליות, לפני כשבוע שוב אושפזה נערה כבת 16 מאזור המרכז, לאחר שעברה החלקת שיער בביתה וסבלה מאי-ספיקת כליות.

המקרה הזה מתווסף לארבעה מקרים שקרו מתחילת השנה. בחודש שעבר התאשפזה בת 18 בביה"ח שיבא עקב החלקת שיער עם אי ספיקת כליות קשה, במאי השנה, בת 17 אושפזה בטיפול נמרץ בבית החולים לניאדו בנתניה עקב אי ספיקת כליות לאחר שעברה החלקת קראטין בשיערה, במרץ אושפזה נערה נוספת בביה"ח וולפסון עם אותה בעיה, ובינואר אושפזה אישה בת 32 גם היא עם אי ספיקת כליות חמורה.

הסיפור המטריד החל ביום חמישי לפני כשבוע, כאשר הילה (שם בדוי), הגיעה לספרית שמבצעת החלקות שיער אורגנית בביתה. כיוון שכבר עברה הליך כזה מספר פעמים, תחושותיה, שהתעוררו בהמשך, לא עוררו אצלה כל חשד. "מגיל 13 אני עושה החלקות. גם אמא שלי ואחותי עשו אצלה את אותה החלקה ולא קרה להן כלום. אומנם פעם אחת הקאתי אחרי החלקה, אבל לא קישרנו את זה להחלקה עצמה. חשבתי שאולי הריח לא עשה לי טוב".

הילה מספרת שהספרית מרחה לה את החומר וכבר אחרי חצי שעה היא החלה לחוש ברע. "הרגשתי שקשה לי לנשום, רציתי להקיא, אמרתי לה שניקח רגע, שאני רוצה להירגע ואז התחלתי להקיא. עשינו הפסקות קלות אבל היא המשיכה את ההחלקה אחרי כמה שעות. הרגשתי די בסדר וחזרתי הביתה".

לדבריה, כעבור שעה היא נכנסה להתקלח כדי לשטוף את החומר, ואז החלה לחוש כאבי בטן חזקים. היא  התקשרה מיד לאביה והם נסעו למיון בספרא. "חשבנו שזה משהו קל, אבל אז עשו לי בדיקות דם ואמרו לי שאני מתאשפזת, היינו בשוק. עשו לי בדיקות דם וגילו שיש לי בעיה בכליות. קיבלתי עירוי נוזלים וכדורים. הרופאים שאלו אותי אם עברתי החלקת שיער, וכשעניתי בחיוב, הם  מיד קישרו את זה למה שקרה לי. הם אמרו שחומר בשם קראטנין שנמצא בהחלקה עלה אצלי בדם".

"עכשיו היא מרגישה יותר טוב, אבל כשזה קרה, הזדעזענו", מתארת אמה של הילה. "לא האמנו שזה יגיע לכליות, חשבנו שאולי הריח לא עושה לה טוב, אבל כשהבנו שזו פגיעה רצינית, זה היה קשה מאוד. קשה לראות ככה את הילדה שלך רק בגלל החלקה – זה ממש מיותר".

פרופ' בני דקל, מנהל יחידת נפרולוגיה ילדים בביה"ח ספרא לילדים, שטיפל בה, מציין כי מציין כי הילה הגיעה למיון לאחר שסבלה מכאבי בטן חזקים, בחילות, פריחה, הקאות. "בדיקות הדם הצביעו על כך שקיימת הפרעה בתפקודי הכליות. הצוותים כבר יודעים שאחד הדברים הראשונים שצריך לשאול נערה צעירה עם פגיעה בתפקודי הכליות זה אם ביצעה החלקת שיער. במקרה הזה ראינו הפרעה משמעותית בתפקוד הכלייתי שהלכה והחמירה ולכן הוחלט לאשפז אותה". עוד הוא מציין כי תפקוד הכליות שלה ירד ל-50% ולאחר מכן החלו להתאושש, מה שמנע את הצורך בדיאליזה.

עוד הוא מציין כי לאחרונה ניכרת עלייה במספר הנערות והנשים שמגיעות לאשפוז בשל אי-ספיקת כליות שנגרמת מהחלקת שיער. "החלקות שיער לרוב מבוססות על שימוש בקרטין. בהחלקות אלה יש חומצה גליקולית שמתפרקת בגוף ויוצרת חומר רעיל בשם אוקסלט ששוקע בכליות וסותם אותן. כאשר מגיעים לביה"ח עם חשש לפגיעה בתפקודי הכליות, יתנו מגוון טיפולים תומכים כמו מתן נוזלים כדי לעזור לכליות להתאושש חזרה ובמקרים חריפים מאוד יהיה צורך בדיאליזה".

מהם התסמינים המעידים על אי-ספיקת כליות?

"כאבי בטן, בחילות, הקאות, פריחה על הקרקפת וקילופים של העור באזור הקרקפת. ברגע שיש את התסמינים ומגיעים למיון", מפרט דקל, "מבצעים בדיקת דם ואז ניתן לראות אם אכן קיימת הפרעה בתפקודי הכליות. התסמינים הראשונים שמדליקים נורה אדומה הם בחילות והקאות לאחר טיפול שיער. גם פריחה וקילוף באזור הקרקפת מהווים גורם סיכון שמעיד על כך שהחומר עלול להיספג בדם. סוג החומר להחלקת שיער, משך זמן הטיפול, ריכוז החומרים הפוגעים, טמפרטורת החום שבו מבוצע הטיפול - כל אלה צריכים להיות בפיקוח כי אלו גורמים שיכולים לזרז את תופעת הנזקים הכלייתיים.

החלקת שיער ערוץ הבריאות (צילום: Parilov, Shutterstock)
תהליך שכיח שכרוך בנזק משמעותי לכליה | צילום: Parilov, Shutterstock

"הילה תצטרך להיות במעקב כל הזמן, זו פגיעה נקודתית אבל יש השלכות להמשך", מבהיר הפרופ'. מטופלות צריכות להיות מודעות לסכנות שיש בביצוע החלקת שיער או לכל חומר כימי אחר ששמים על השיער למשך זמן ארוך, בטמפרטורה גבוהה ובכמות גדולה, וריכוז גבוה של חומרים מזיקים אשר נספגים למחזור הדם ויכול לייצר נזקים משמעותיים לטווח הקצר והארוך. גם לאחר שהכליה מתאוששת מהנזק החריף, עדיין ניתן לראות השפעות לטווח הארוך ונזקים כרוניים".

"לא אעשה יותר החלקות לעולם, גם לא החברות שלי והמשפחה. הייתי אמורה לטוס לחו"ל בשבוע הבא אבל הרופאים אמרו לי שלא כדאי שאטוס. נכנסתי גם לדיאטה דלת אשלגן בעקבות המקרה, זה לא פשוט בכלל", אומרת הילה לסיום.