מדינת ישראל שמתגאה בהיותה אומת הייטק לא מצליחה במשך שנים ליישם פתרון מאוד פשוט שיכול לעזור לאלפי ילדים בישראל. כאשר אדם נדרש לבצע בדיקת MRI, הוא מחויב לצום במשך שש שעות. במקרה של ילדים ותינוקות מדובר בסיפור לא פשוט, בטח כאשר הם מתבקשים לצום בשעות המאוחרות של היום, ולאור העובדה שבדרך כלל הצום הנדרש נמשך הרבה מעבר לשש שעות בשל תורים שמתעכבים. "זה מחדל שחייבים לפתור אותו וגם אפשר לפתור את זה", אמרה עדי מן, פעילה חברתית וחברת מועצת העיר מודיעין שהחליטה לצאת למאבק במטרה לשנות את המצב.

עדי פרסמה לאחרונה פוסט בנושא, בעקבות המקרה האישי שלה. בנה (כיום בן ארבע וחצי) חלה בסרטן ומאז הוא מגיע בתדירות גבוהה לבדיקות MRI. לפני כל בדיקה הוא נאלץ לצום במשך שש שעות, לרוב גם מעבר לזה משום שהתור שנקבע מתעכב. "מעולם לא היה לי פוסט שהתפוצץ ככה", עדי מספרת. תוך זמן קצר הפוסט שלה זכה ליותר מ-3,000 לייקים "והמון תגובות של הורים ששיתפו על הקושי שלהם", לדבריה.

 עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

הבקשה של עדי, כמו גם של שאר ההורים לילדים שחולים במחלות קשות או שנדרשים לבדיקות MRI, שבמקרה שלהם, בניגוד למבוגרים, הבדיקות לילדים לא יתבצעו מעבר לשעה תשע בבוקר. אגב, כפי שקורה כיום בארה"ב וחלק ממדינות אירופה. כך רוב שעות היום יהיו על זמן שינה של הילדים. "בארה"ב אין דבר כזה שילדים נכנסים לבדיקה שדורשת צום אחרי השעה תשע בבוקר", אמרה עדי. "זאת מלחמה שהיא עקרונית עבור הרבה מאוד משפחות ולא רק המקרה הפרטי של הבן שלי. דרכו אני חווה את החוויה הבלתי נסבלת הזאת. הבן שלי נדרש מגיל שנתיים לצום בשעות לא סבירות ועובר את זה יחסית בסדר".

"תחשוב שהורים לילדים שמתמודדים עם סרטן עושים את הבדיקות האלה במשך כל תקופת הטיפולים ולאחר מכן עוד חמש שנים של תקופת החלמה, כל חודש-שלושה חודשים לעבור בדיקות עם צום בשעות לא שגרתיות", מוסיפה עדי. "באחת התגובות, אמא לתינוקת יונקת בת שנה מספרת שהבת שלה צורחת, ממש צורחת בהמתנה לבדיקת MRI והיא לא יכולה להניק אותה בגלל הצום. עכשיו, מה שהכי נורא זה שלא מדובר בשש שעות באמת. זה תמיד יותר כי פתאום יש תור חירום, או רופא מרדים מוקפץ לניתוח חירום ועוד אלף ואחת סיבות. לאדם מבוגר, כשאומרים לו תעבור מצום של שש שעות ל-12 שעות בגלל מצב חירום זה בסדר. במקרה של ילד זה סיוט".

דרך המצב שלה היא משתפת מה עובר על ההורים גם בסיטואציה הסביבתית איתה נאלצים להתמודד הילדים שצמים. "בתקופת הקורונה הילדים הגדולים שלי היו בבית. ולחשוב שאני צריכה שהילד יצום לפני בדיקה בשלוש בצהריים, אסור לו לאכול משמונה בבוקר וזה כשהוא קם בזמן ורוצה בכלל לאכול בשמונה בבוקר, כי בגיל חמש לא מבינים את המשמעות. וגם כל הבית צם איתו כי לא אתן לגדולים שלי לאכול כשהילד הקטן שלי בן ארבע וחצי צריך לצום. זה הזיה".

מכשיר MRI (צילום:  Ezz Mika Elya, shutterstock)
ילדים רבים נאלצים לעבור בדיקות MRI בתדירות גבוהה ולצום במשך שעות ארוכות | צילום: Ezz Mika Elya, shutterstock

פתרון פשוט שלא מצריך תקציב מיוחד

עדי החליטה לשים לתופעה סוף ולהניע מאבק חברתי שכל מטרתו אחת, לשנות את אופן ההתנהלות של המערכת מול הילדים. וזה הרבה פחות פשוט ממה שניתן לחשוב. דבר ראשון, היא מסבירה שבתי החולים שמבצעים את הבדיקות יקבעו את התור כך שהילדים יבדקו בשעות הבוקר המוקדמות והמבוגרים בהמשך היום. לזה אפילו לא צריך תקציב מיוחד. "אני חייבת לציין לטובה את הנהלת בית החולים ספרא לילדים, כי הם לא אשמים וזה בית חולים מדהים. אין שם MRI ואת הבדיקות ילדים ומבוגרים עושים יחד בבית החולים תל השומר".

היא ממשיכה ומסבירה כי מה שנדרש זה "שהרופאים המרדימים שבאים כיום פעמיים בשבוע יום שלם, יבואו לחמישה ימים ושיעבדו בשעות המאוד מוקדמות. אני מעדיפה לבוא עם הילד ישן בחמש בבוקר כשהצום בזמן שהוא ישן ולא שיסבול. עניין המרדימים זה גם בעיה, כי אין מספיק וצריך לפרוס את מי שיש באופן שונה. אפשר לחשוב גם במסגרת בית החולים איך להפוך את המצב לטוב יותר".

כלל הפתרונות שהיא מציעה ונאבקת עליהם, הם ברמת בתי החולים עצמם. כמובן שהמדינה חייבת להוסיף עוד מכשירי MRI. אבל בשיחה איתה עדי אומרת ש"הדבר שהכי מטריף אותי זה כשאומרים לי, 'אין מה לעשות, כבר שנים שזה עובד ככה'. זה משפט שאני לא מסוגלת לשמוע". כחלק מהנעת המאבק לשינוי המצב היא מתכוונת לפנות כבר בזמן הקרוב ליו"ר וועדת הבריאות, ח"כ עידית סילמן ולשר הבריאות ניתן הורוביץ. זה מתוך תקווה שיהיה שינוי במצב גם בלי שיהיה צורך במאבק ארוך לאור זה שמדובר בבקשה מובנת מאליה.