ממצאים חמורים נחשפים היום (שני) במחקר שיזם משרד הבריאות ובוצע על ידי מכון ברוקדייל, בנושא פגיעות מיניות בין מטפלים ומטופלים במערכת הבריאות. לדברי משרד הבריאות, המחקר הוא חלק משורת צעדים למיגור התופעה הפסולה. המחקר, כלל סקר אינטרנטי שעליו השיבו 963 נשים מעל גיל 21, ונערך מינואר עד יוני 2023.

מהנתונים עולה כי 37% מהנשים חוו פגיעה מינית ממטפל במערכת הבריאות, כאשר 50% מהפגיעות התרחשו בקופות החולים, 28% במרפאות פרטיות, ו16% בבתי חולים. הפגיעות הנפוצות ביותר עליהן דיווחו הנשים היו מבטים (6.9%), אמירות מקטינות ומחפיצות (7%) בקשות להתפשט (13%), נגיעות (13%), הצעות מיניות (9%), מעשים מגונים (5%), אונס וביצוע מעשים מגונים בכפייה (5%) וסחיטה באיומים (4%).

עוד עולה מן הממצאים כי 37% מהפגיעות בוצעו על ידי רופאים שאינם גינקולוגים, 32% על ידי גינקולוגים, 12% על ידי בעלי מקצועות בריאות אחרים.

על אף הנתונים הקשים, מציינים במחקר כי 7% בלבד מן הנשים שנפגעו דיווחו לגורם כלשהו. בין הסיבות לשיעור הדיווח הנמוך: ספק בקרב חלק מהנשים כי מעשיו של המטפל מהווים פגיעה מינית, תחושת בושה, ואף חוסר אמון ביכולת של המערכת לטפל בעניין. 28% מהנשים שנפגעו דיווחו על נזק נפשי או רגשי, 9% על נזק אישי או חברתי ו-4% על נזק גופני או רפואי. כשליש מהנשים ויתרו בעקבות הפגיעה על טיפול רפואי. 

ממשרד הבריאות אומרים כי המשרד פועל לקידום חקיקה במטרה שיוענקו סמכויות למשרד הבריאות לטובת אכיפה וטיפול נוקשה כנגד כל בעל מקצוע רפואי הפוגע באדם אחר על רקע מיני, וכי ייבחנו הדרכים כדי להעלות את המודעות להגשת תלונות.

ענת לייכטר, ממונה על הטיפול בתלונות על הטרדות מיניות על ידי מטפלים במשרד הבריאות אומרת כי "מאז פרסום חוזרי המנכ"ל בשנת 2022, התקבלו בנציבות הקבילות למקצועות רפואיים כ-180 תלונות, כאשר בלמעלה מ-100 תלונות הסתיים הבירור. בין תוצאות הבירור המלצנו ב-13 תלונות על הגשת קובלנה ליחידת הדין המשמעתי. בנוסף, ב-12 מהתלונות ננקטו סנקציות במוסד הרפואי כגון פיטורין או אזהרת המטפל".

טל הוכמן, מנכ"לית שדולת הנשים מוסרת כי "הנתונים שעולים מדוח משרד הבריאות בלתי נתפסים. נשים צריכות להרגיש בטוחות בכל מקום אליו הן מגיעות, על אחת כמה וכמה לבדיקות וטיפולים במערכת הרפואה בה נשבעים הרופאים להגן ולהבטיח את הכבוד והאמון שנותנים בהם המטופלות והמטופלים. המצב שבו נשים נמנעות מלגשת לטיפול רפואי בשל הפחד מפגיעה על ידי המטפל הוא מסכן חיים. אסור שהטיפול של משרד הבריאות יתחיל ויגמר בעידוד נשים להגיש תלונות, משרד הבריאות חייב לעסוק גם במניעה והרתעה. בימים אלו בוחן משרד הבריאות את החזרת הרישיון המקצועי של הגניקולוג בני שכטר שהורשע ונאסר לאחר שביצע עבירות מין במטופלות בחדר הטיפולים. על המשרד לאסור את חזרתו של עבריין המין לזירת הפשע וכך להתחיל בהחזרת האמון של הנפגעות ונשים נוספות במערכת. באשר לפעילות המניעה אנו קוראות ליו"ר ועדת הבריאות בכנסת לכנס דיון דחוף עם כלל הגורמים הרלוונטים כדי לבחון פעולות אופרטיביות שיבטיחו לנשים מרחב טיפול בטוח."