בעיצומם של זמנים מאתגרים, כמו המצב המורכב והקשה שכולנו חווים בשבוע האחרון, לחץ הופך לבן לוויה קבוע אשר משפיע לא רק על המצב הנפשי שלנו אלא גם על הבריאות הפיזית. זו הסיבה בגללה חשוב להבין כיצד לחץ משפיע על הגוף שלנו, ועוד יותר מזה - חשוב מאוד להכיר את הדרכים בהן ניתן להפחית את ההשפעות המזיקות שלו. 

תגובת הגוף ללחץ

כאשר לחץ תופס את מרכז הבמה, הגוף שלנו עובר סדרה של שינויים, בין אם מיידיים ובין אם ארוכי טווח. תגובת "הילחם או ברח" (Fight Or Flight), מנגנון הישרדות טבעי, נכנסת להילוך: קצב הלב עולה, השרירים נמתחים וכל החושים מתחדדים. תגובת החרדה הזו בהחלט מועילה כאשר עומדים בפני סכנה מיידית, אך היא עלולה להיות מזיקה כאשר היא הופכת למצב כרוני. 

5 השפעות של לחץ כרוני על הבריאות

בעיות קרדיווסקולריות: לחץ ממושך יכול להוביל ליתר לחץ דם, סיכון מוגבר למחלות לב ואפילו סבירות גבוהה יותר להתקף לב או שבץ.

דיכוי מערכת החיסון: לחץ כרוני מחליש את המערכת החיסונית, מה שהופך אותנו רגישים יותר למחלות וזיהומים.

בעיות עיכול: לחץ עשוי להחמיר בעיות עיכול כמו תסמונת המעי הרגיז (IBS), ריפלוקס חומצי וכיבים.

פגיעה בנפש: חרדה ודיכאון מלווים לעיתים קרובות בלחץ כרוני ויוצרים מעגל שקשה לשבור.

עלייה במשקל: הורמוני לחץ, כמו הורמון הקורטיזול, עשויים להוביל לעלייה בתיאבון ותשוקה למזון מנחם עתיר קלוריות, וכתוצאה מכך נראית עלייה במשקל. 

מיינדפולנס (צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ)
תרגלו מדיטציה | צילום: צילום מסך מתוך ווטסאפ

החדשות הטובות הן שאתם לגמרי לא לבד בקרב הזה. הבנת ההשפעות המזיקות של לחץ על הגוף שלכם היא הצעד הראשון להחזרת השליטה ומזעור הנזקים – כן, זה לגמרי אפשרי, על ידי יישום כמה טכניקות יעילות תוכלו לעשות זאת.

  1. תרגילי נשימה עמוקה: הקדישו כמה דקות בכל יום לתרגול נשימות עמוקות. שאפו עמוק בספירה של ארבע, החזיקו את האוויר ל-4 ספירות, ונשפו לספירה של ארבע. תרגיל פשוט זה מפעיל את מערכת העצבים הפאראסימפתטית - תגובת "לנוח ולעכל" (rest and digest). התגובה הזו, ההפוכה לתגובת "הילחם או ברח", גורמת לקצב לב איטי יותר, הרפיית שרירים, חמצון מיטבי, לחץ דם נמוך יותר ועיכול מיטבי.
  2. פעילות גופנית סדירה: שלבו פעילות גופנית בשגרת היומיום שלכם. פעילות גופנית משחררת אנדורפינים, הורמונים טבעיים אשר משפרים את מצב הרוח, ומנגד מפחיתה את הורמוני הלחץ.
  3. צרכו צמחי מרפא מרגיעים: תה קמומיל או תה לבנדר, לפחות פעם ביום, ידועים בסגולותיהם המרגיעות יסייעו לכם רבות להשיג שלווה ורגיעה. ההמלצה היא לשתות כוס חליטת תה בערב כדי לקדם רגיעה ושינה טובה יותר. 
  4. מיינדפולנס ומדיטציה: טכניקות מוכרות אלו יכולות לעזור לכם להישאר נוכחים, להפחית חרדה ולטפח תחושת רוגע ושלווה. תתפלאו לדעת שאפילו 10 דקות בלבד ביום מספיקות! יש ברשת המון דוגמאות וסוגים שלבטח כל אחד יכול למצוא משהו להתחבר אליו.
  5. הקדישו זמן לעצמכם: הפכו את ההשקעה בהפחתת הלחץ לחלק בלתי ניתן למשא ומתן מהשגרה היומיומית. זה בהחלט שווה את ההשקעה. בין אם מדובר באמבטיה חמה ומרגיעה, ספר טוב או תחביב אהוב, מצאו לכם זמן לפעילויות שמביאות לכם שמחה ורוגע.

הכותבת היא עינב בורשטיין, יועצת ומנחה לתזונה טבעית ואורח חיים בריאלאינסטגרם של עינב