תופעה מטרידה: בשניידר מדווחים כי לאחרונה ניכרת עלייה במספר הילדים המגיעים לטיפול בעקבות נשיכה מכלבים. במקרים רבים, מדובר בכלבים של בני המשפחה או של חברים. 

לפני כחודש אוריה בת ה-3 ננשכה על ידי כלב שאותו הכירה שנתיים. אמה, חן, מספרת: "היינו אצל קרובי משפחה, הילדים ישבו על הספה וקצת 'הציקו' לו. הם ליטפו אותו, עשו לו פרצופים והסתכלו עליו, אבל הכל היה ברוח טובה וכל הזמן היינו ממש לידם. בשלב כלשהו, הכלב פשוט תפס לאוריה את הראש - השן התחתונה שלו תפסה לה את העין והשן העליונה את הראש. פתאום שמענו צרחות, מיד לקחנו אותה, שטפנו לה את הפנים ואת העין, כל העין התמלאה בדם, לא הבנו מה קורה ואיפה בדיוק ממוקם החתך, זו הייתה חוויה נוראית. אחרי ששטפנו בהרבה מים, נסענו למוקד ומשם הפנו אותנו לבה"ח שניידר". חן מספרת שהמזל היה שהכלב שחרר את האחיזה אחרי כמה שניות, אבל הנזק עדיין היה משמעותי. "זה תפס אותנו לא מוכנים. זה כלב שאנחנו מכירים היטב. הוא אף פעם לא תוקף".

מקרה דומה אירע גם למאורי קלחמן לוינסקי בת ה-12, כשהלכה לבקר חברה לפני כחודשיים. היא התכופפה כדי לשחק עם הכלב שלה וקירבה את הפנים אליו, אז הוא התנפל עליה ונשך אותה באזור העיניים. חנן, אביה, מספר שלאחר המקרה המבהיל, הם מיהרו לגשת לטרם, ומשם הופנו למיון בשניידר. לדבריו, כחמש שעות לאחר ההגעה למיון היא נכנסה לניתוח לטובת שחזור דרכי דמעות ולביצוע תפרים בעפעפיים.

ילדה ננשכה (צילום: פרטי)
"זו חוויה נוראית" | צילום: פרטי

 סכנה מיידית

"נשיכה של כלב היא מאוד מהירה, ועלולה לגרום לפגיעה חמורה בעפעף ובמנגנון ניקוז הדמעות", מזהיר פרופ׳ גד דותן, מנהל יחידת עיניים ילדים ופזילה, במרכז שניידר לרפואת ילדים. "משמעותה של נשיכה של כלב באזור הזה היא סכנה מיידית, בעיקר לעפעפיים. באופן כללי, תיתכן גם סכנה לגלגל העין הפנימי יותר, אבל בשני המקרים האחרונים, הכלבים עשו לילדים חתך רציני בעין והיינו צריכים לבצע ניתוח לשחזור צינורית ניקוז הדמעות וכן תפרים בראש. בצענו ניתוחים של העפעפיים שהיה בהם חתך ובצינורית ניקוז הדמעות שממש נקרעה בנשיכה, תפרנו וחיברנו אותה. זו  צינורית עדינה מאוד ואם לא מחברים אותה מיד תיתכן פגיעה משמעותית. מדובר בניתוח בהרדמה מלאה. איחוי הצינורית נעשה על ידי ד"ר יפתח יסעור, מומחה לפלסטיקה של העיניים. מדובר בעבודת נמלים מאתגרת. רוב הנשיכות שאנחנו נקלים בהן בקר ילדים הן באזור העיניים הפנים והראש".

"עדיף שלא לקרב את הפנים לכלב"

גם מאורי וגם אצל אוריה חוו טראומות מכלבים. שי רצר, מאלף כלבים ומרצה בתחום, אומר שבעזרת חינוך ואילוף מוקדם ניתן למנוע חלק ניכר מהנשיכות. "נשיכות מכלבים הן תופעה שנובעת מחוסר טיפול או מגידול לא נכון. אנחנו צריכים ללמד את הגור שלנו או את הכלב הנקלט לאהוב הרבה דברים וגם ילדים. לאהוב רעש של ילדים ותזזיתיות. כל דבר שיכול להלחיץ כלב, זה דבר שיכול לייצר סכנה מבחינתו, הוא צריך להתרגל אליו. צריך ללמד כלבים להיחשף לילדים".

מהם הטיפים שלך לבעלי כלבים ולהורים בנושא?

"חשוב למשל ללמד כלב להיות אוהב אדם, לווסת את הנשיכה. זה קריטי בעיקר אצל גורים. חשוב לייצר התניה חיובית. בכל פעם שילד משחק עם הכלב, יש לתת לו מאכל טעים מיד אח"כ, וכך הכלב מבין שכדאי לו להיות נחמד לילדים, למעשה עושים ממש מניפולציה על המוח של הכלב. כמו כן, חשוב לנסות להימנע מדברים שמלחיצים את הכלב. בד"כ נשיכות בילדים מתבטאות באזור הפנים, כי הילד הקטן נכנס לטריטוריה של הכלב, אז חשוב להימנע מזה. אם כלב לא עובר אילוף ואימון, עדיף שלא להתקרב אליו עם הפנים".

שי רצר (צילום: פרטי)
"חשוב ללמד את הכלב להיות אוהב אדם". שי רצר | צילום: פרטי


אפשר לדעת שכלב עומד לתקוף?

"כן יש סימני אזהרה, כלבים כשנמצאים בסטרס בד"כ מלקקים שפתיים, הם סומרים, משמיעים קולות של גרגור, קופאים במקום, יש להם מעין מבט צינור, הם מפהקים, חושפים שיניים, אלה בהחלט סימנים שמעידים על סטרס ובמקרה כזה מוטב לשמור על מרחק".