לפני כחמש שנים שכרו ג' ואשתו, בני זוג מאזור חיפה, צימר לשלושה ימים בגליל. לטענת ג', בעת שהותו בצימר הוא התקלח במקלחת ובג'קוזי ולקה במחלה זיהומית קשה – מחלת הליגיונרים, שמקורה בחיידק הליגיונלה המתרבה באופן מואץ במערכות מים עומדים בטמפרטורה חמה (45-25 מעלות), בראשי מקלחת, צינורות, מרחצאות מים חמים, מערכות מיזוג אוויר ועוד.

למחלת הליגיונרים תסמינים דומים לאלה של דלקות ריאה, הכוללים חום גבוה, צמרמורת ושיעול, כאב שרירים, כאב ראש, בלבול ושלשול.  לעיתים המחלה עלולה להיות קשה, ואף קטלנית, בייחוד בקרב חולים קשישים או הסובלים ממחלות נוספות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

החיידק גרם לג' לקריסת מערכות והוא אושפז בבית החולים בצפון הארץ, ולאחר מכן נאלץ לעבור הליך שיקומי ממושך, ולהתנייד בכיסא גלגלים ובהליכון.

ג', בשנות ה-60 לחייו, הגיש תביעה באמצעות עורכת הדין מירב שחם נגד בעל הצימר לבית המשפט השלום בחיפה ודרש פיצוי. לכתב התביעה צורפה חוות דעת של רופאה מומחה שקבע ל-ג' נכות כללית של 91 אחוזים.

אחד המומחים הרפואיים קבע בחוות דעתו כי יש קשר ישיר בין חיידק הליגיונלה שהיה בצינורות המים למחלה שבה לקה ג'. כתב התביעה ייחס רשלנות לבעל הצימר באי טיפול כראוי במקלחת או בג'קוזי שיכול היה למנוע את התפרצות המחלה.

בעל הצימר ביקש לדחות את התביעה בנימוק כי ג' היה יכול ללקות במחלה כמה ימים לפני שהגיע לצימר, וכי לא ידוע על אורחים נוספים שחלו. "מדובר בחיידק די נפוץ שבקלות ניתן להידבק בו במקומות ציבוריים ופרטיים רבים", טענו. עוד נטען, כי היה יכול בקלות להידבק בעת שהתקלח במקלחת בביתו או בעת שניקה אותה.

עוד ב-mako בריאות:
>> להתרחק ומהר: זאת הפחמימה שהכי פוגעת בדיאטה
>> זאת תדירות הסקס שתשמור על הבריאות שלכם
>> אתם משתמשים בחפץ הזה כל יום והוא מסכן אתכם

השופט יואב פרידמן שדן בתיק קבע כי מספיק שאדם שואף רסיסים או אדי מים חמים של החיידק כדי להידבק בו, ויש כאלה שלא יידבקו ואחרים פחות עמידים יפתחו את המחלה. השופט קבע כי אין סבירות ש-ג' נדבק במחלה כאשר השתמש במקלחת שבביתו או מהמזגן שכן בעבר המחלה לא התפתחה בגופו.

כמו כן, בבדיקה שנעשתה על ידי נציגי משרד הבריאות במקום בעקבות דיווח של בית החולים, סמוך לאחר המקרה, נמצאו ערכים חריגים של החיידק.

בפסק הדין הדגיש השופט כי בעל הצימר לא ביצע חיטויים ולא תחזק כראוי את המקלחת, וכי לא נהג לבצע בדיקות על פי הנחיות משרד הבריאות ולא ביצע דגימות במים אחת לשנה או שנתיים. לבסוף נקבע כי בעל הצימר התרשל ואחראי למחלה הקשה ועליהם לפצותו. סכום הפיצוי ייקבע בתוך כמה חודשים, והוא צפוי להסתכם בכמה מאות אלפי שקלים. 

כך ממליץ משרד הבריאות למנוע את התפתחות החיידק בבתים פרטיים:

  • הימנעו מתנאים המאפשרים למים לעמוד ללא תחלופה זמן רב, בעיקר באמצעות צריכת מים קבועה בצנרת, שטיפה תקופתית של מים בקווים הנמצאים בשימוש נמוך, וביטול קווים ללא שימוש.
  • לאחר היעדרות ארוכה מהבית מומלץ לשטוף את המערכת ולהזרים מים לזמן מה, עד קבלת מים טריים.
  • הימנעו מהצבת מערכות האספקה ואגירת המים הקרים חשופות לשמש.
  • בבית משותף, יש לדאוג לניקוי וחיטוי תקופתי של מאגרי המים שבאחריות ועד הבית, להחליף או לנקות באופן תקופתי לכלוך המצטבר במסננים בנקודת הכניסה ובתוך הבית, ולהסיר משקעי אבנית מראשי הברזים והמקלחות.
  • הקפידו על ניקוי תקופתי של דוד המים החמים ע"פ הוראות היצרן.
  • במידה שיש ברשותכם ג'קוזי, חשוב לבצע תחזוקה תקופתית על פי הוראות היצרן.