סביר להניח שאת הסיפור הבא אפרת נעים איציק מכפר יונה לא תשכח זמן רב. הרגע המלחיץ אירע כאשר היא חזרה עם בתה בת ה-5 ושני בניה, תאומים בני 3, ממסיבת יום הולדת שערכה ילדה מהגן של הבת. "בדרך הביתה, הילדים התחילו לריב ביניהם, כי כולם רצו לשחק עם צעצוע קטן דמוי חצוצרה שחולק במסיבה. ביקשתי מאגם – הבת שלי, לתת לפלג הקטן לשחק איתו קצת כדי להרגיע את האווירה".

משם, המשיכה המשפחה לכיוון הבית. שם, במעלית בדרך לדירה, אגם הקטנה הפנתה את תשומת לבה של אפרת וסימנה לה עם היד שמשהו קורה לפלג. בדיעבד התברר שצפצפה קטנה שהכילה אותה חצוצרה נשאפה בטעות לתוך פיו בשעה שניסה לשחק בה.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

"לחצתי בכוח, והצפצפה עפה לו מהפה"

"סחבתי דברים בידיים ולא שמתי לב לכך שהילד הקטן שלי נחנק מול עיני", מספרת אפרת בדמעות. "לפתע, ראיתי שהחצוצרה נשמטת מידיו והוא מתחיל להשתנק. מיד זרקתי את התיקים שהיו עליי, הרמתי אותו וטפחתי לו על הגב".

הניסיון הזה אמנם לא צלח, אבל זה לא מנע מאפרת להפגין כישורים נוספים. לאחר שראתה שפלג עדיין באותו מצב היא סימנה לילדים להיות בשקט, וביצעה את תרגיל ההיימליך הידוע שהציל את חייו: "הורדתי אותו מהידיים, ירדתי על ברכיי ונעמדתי מאחוריו. חיבקתי אותו עם שתי ידיי, כשהן משולבות בצורת איקס במעלה הסרעפת שלו. כשראיתי שהוא מנסה לנפח את הבטן, לחצתי בכוח, והצפצפה, שהיתה חלק מהצעצוע, עפה לו מהפה. אגם צעקה לי שהוא חזר לנשום, ורק אז - גם אני".

צעצוע החצוצרה (צילום: אפרת נעים איציק)
אנחנו צריכים להיות ה'תו תקן' של הילדים שלנו | צילום: אפרת נעים איציק

מה חשבת לעצמך באותו רגע?

"לא ממש חשבתי באותן שניות. הייתי אסירת תודה על כך שפלג יצא מזה בשלום. רק היום ישבתי עם אמא שלי לקפה. סיפרתי לה על כך ולפתע פרצתי בבכי, זה חתיכת שוק להורה".

מי לימד אותך לבצע פעולת החייאה כזאת?

"טוב, זה קצת משעשע, אבל היום אני יודעת שחלק גדול מהעובדה שהיה לי את הידע לעזור קשור לעובדה שאני צופה אדוקה בכל סדרות הרפואה – 'האנטומיה של גריי', 'האוס' – תמיד מראים שם סיטואציות כאלה ורופאים שפועלים להציל חיי אדם. זכרתי שראיתי החייאה כזאת ב'אנטומיה של גריי', וניסיתי בעצמי. זאת פעם ראשונה שאני מבצעת פעולה מהסוג הזה".

כעסת על מי שחילק את הצעצוע?

"לא כעסתי, כי ברור לי שאף אחד לא התכוון לגרום לנזק. ובכל זאת, היה חשוב לי להעלות את המודעות לסכנה שבעניין. לכן פרסמתי אזהרה בדף הפייסבוק שלי, והאמא שארגנה את יום ההולדת התקשרה מבוהלת והתנצלה. אמרתי לה שזו לא אשמתה, אך ביקשתי שתעביר את המסר למפעילה שחילקה את הצעצוע".

מה המסר שלך להורים?

"אני חושבת שאנחנו צריכים להיות ה'תו תקן' של הילדים שלנו ולבדוק היטב עם מה הם משחקים ומה הם מכניסים לפה. החצוצרה הזאת למשל יוצרה בסין והיא בטח זולה מאוד, תמיד עדיף להשקיע עוד שקל או שניים ולהיות בטוחים שהילד משחק עם צעצוע איכותי שלא יתפרק כל כך מהר. מעבר לכך, אני חושבת שחשוב שכל הורה ידע לבצע פעולות החייאה בסיסיות. זה יכול להציל חיים".

אפרת נעים איציק (צילום: אפרת נעים איציק)
אפרת נעים איציק. צופה אדוקה בכל סדרות הרפואה | צילום: אפרת נעים איציק

עוד ב-mako בריאות:

>> 6 דברים מפתיעים שהמראה החיצוני אומר עליכם
>> סיוט שהתגשם: הובהלה למיון עם ג'וק בתוך האוזן
>> אכלה יותר ארוחות ביום - והשילה 30 ק"ג  

מד"א: "אף שהמקרה הסתיים טוב, במקרים דומים עדיף לפעול לפי הנחיות מסודרות"

במד"א מסבירים שסדרות טלוויזיה זה אמנם נחמד, ובהחלט משמח שהילד יצא מהסיפור בשלום, אבל אם אתם נתקלים חלילה בסיטואציה דומה, כדאי שתתקשרו למד"א לקבלת הוראות טלפוניות, או פעלו לפי ההוראות הידועות:

"ראשית, חשוב לציין שחסימת האוויר בקנה הנשימה יכולה להיות קלה או חמורה", מסביר נדב מצנר, פראמדיק במד"א. "אם החסימה קלה והנפגע בהכרה, הוא ישתעל ונשימתו יכולה להיות מלווה בצפצופים. הנפגע יהיה בהכרה, יאחז בגרונו, יהיה באי שקט וינסה לנשום ולהשתעל. במקרה זה יש לעודד אותו להשתעל כדי לדחוף את הגוף הזר באמצעות לחץ האוויר אל חלל הפה. אם הנפגע אינו מצליח לדבר ו/או להשתעל – מדובר בחסימה מלאה ויש לפעול מהר. במד"א מציינים שגם לאחר הוצאת הגוף הזר מקנה הנשימה, יש להפנות את המטופל להמשך בדיקות בבית החולים, על מנת לוודא שלא נגרמה פגיעה לקנה הנשימה במהלך הטיפול.  

כך תבצעו היימליך במבוגרים:  

  • בצעו במהירות חיבוק דוב ולחצו לחיצות ברום הבטן (החלק העליון והמרכזי של הבטן). עמדו מאחורי הנפגע, הקיפו את גופו באמצעות 2 ידיים שלובות עם אגרוף חבוק. לחצו במהירות 10-6 לחיצות חזקות כלפי מעלה לתוך הבטן. האוויר ייצא בעוצמה מהריאות דרך קנה הנשימה וייתכן כי ידחק החוצה את הגוף הזר.
  • אם הגוף הזר לא נפלט החוצה, המשיכו בביצוע לחיצות הבטן עד שהוא ייצא או עד שהנפגע יאבד את הכרתו ואז יהיה צורך בביצוע החייאת לב ריאות. דאגו להזעיק אמבולנס של מגן דוד אדום בהקדם האפשרי. במקרה זה, מטרת החייאת לב הריאות היא לדחוף את הגוף הזר אל תוך אחת הריאות ולאפשר לריאה השנייה להמשיך בתהליך הנשימה. הגוף הזר הנדחף לריאה יוצא בתהליך כירורגי בבית החולים.
  • במקרה של חנק מגוף זר אצל נשים בהריון/אנשים שמנים מאוד/ תינוקות/ אדם בכיסא גלגלים – יש לבצע את הלחיצות באמצעות לחיצות חזה, מכיוון הבטן כלפי מעלה.
  • במטופל שוכב יש לבצע את הלחיצות כאשר ראשו של הנפגע על הצד. 
    הדגמה שיטת היימליך (צילום: מדא)
    הדגמה שיטת היימליך | צילום: מדא

טיפול בחנק מגוף זר בתינוקות (עד גיל שנה):  

  • אם התינוק בהכרה אך מתקשה לנשום (נשימתו מלווה בחרחורים או בצפצופים או צבעו כחלחל) פתחו את פיו ובמידת הצורך, סלקו הפרשות. נסו לאתר גוף זר תקוע. אם ניתן להבחין בשאריות מזון או גוף זר תקוע, נסו לגרוף אותם באמצעות אצבע בלבד.
  • הפכו את התינוק על הזרוע שלכם והשעינו אותה על הירך. באמצעות היד השנייה טפחו בין השכמות 5 טפיחות חזקות.
  • אם הגוף הזר לא נפלט החוצה הפכו את התינוק ובצעו 5 לחיצות חזה באמצעות שתי אצבעות, במרכז עצם בית החזה. לחיצות אלו יגרמו לאוויר לצאת מתוך הריאות ולדחוק את הגוף הזר החוצה.
  • חזרו על שתי הפעולות האחרונות (טפיחות ולחיצות חזה) עד ליציאת הגוף הזר או עד שהתינוק יאבד את הכרתו. אם התינוק מחוסר הכרה, בצעו בו החייאת לב ריאות תוך הזעקת אמבולנס מ.ד.א. באופן מיידי.
  • אם לאחר ניסיונות הוצאת הגוף הזר, התינוק נמצא באפיסת כוחות ומאבד הכרתו – יש להשכיבו על הרצפה ולבצע בו פעולות החייאה. 
    טיפול בחנק תינוקות (צילום: דוברות מד"א)
    טיפול בחנק תינוקות | צילום: דוברות מד"א

 

>> מתברר ששיטת היימליך גם הרגה לא מעט אנשים