העובדה שנזקי עישון הסיגריות האלקטרונית ידועים ומדווחים, לא מפריעה לבני נוער רבים להמשיך לצרוך אותן. לאחרונה שמענו על מקרים מצערים של בני נוער שניזוקו באופן קשה עקב השימוש, אחד מהם הוא הנער מידן קלר ז"ל שנפטר לאחר שאושפז במצב קשה עקב שימוש במוצר מהסוג הזה. גם אתמול (שלישי) התבשרנו על נער נוסף שנפגע קשה מהשימוש ואושפז עם אי-ספיקה נשימתית. לפי נתונים שפורסמו ע"י מכון דווידסון, מדי שנה מתים יותר משמונה מיליוני בני אדם ברחבי העולם מנזקי עישון סיגריות, מהם 1.2 מיליון בגלל עישון פסיבי. גם האגודה למלחמה בסרטן התייחסה לתופעת מחלת הריאות שנקשרת בשימוש בסיגריות אלקטרוניות וציינה כי חשוב שההורים ידעו עליה ויהיו מודעים לנזקים הבריאותיים שעלולים להיגרם לילדיהם.

אלא שלמרות המקרים הקשים והפגיעה המתמשכת בבריאות בני הנוער, השימוש בסיגריות האלקטרוניות נגיש וזמין לכל דורש. במדינות מסוימות בעולם כבר נאסרה לחלוטין מכירתן, אך בישראל הן עדיין לא הוצאו מחוץ לחוק. 3 מומחים מובילים בתחום הבריאות, ששוחחו עם mako בריאות, סבורים כי יש להוציאן מחוץ לחוק. לדבריהם, לא רק שהסיגריה האלקטרונית אינה עדיפה על סיגריה רגילה, היא אף מסוכנת פי כמה.

 "זה טרנד מסוכן שחייבים לעצור"

ד"ר אמיר בר-שי, מנהל המכון לרפואת ריאות באיכילוב טוען שכיום אין פיקוח על החומר שמכילות הסיגריות האלה.  "מובן שכל סוג של סיגריות אינו מומלץ, ואני חושב שצריך להוציא אותן מחוץ לחוק, אך בסיגריה האלקטרונית יש בעיה אף חמורה יותר, מפני שבהיעדר פיקוח אנחנו לא יודעים אילו חומרים היא מכילה, והסכנה היא בחימום חומרים שאין לנו מושג מהם. פעמים רבות, מדובר בשמנים שחודרים לריאות לאחר שהם מחוממים, מה שעלול לייצר דלקת חריפה שמתפשטת ויכול לגרום לקריסת ריאות". אגב, הוא מציין כי לעתים הורים כלל אינם מודעים לכך שתופעות בריאותיות שהילדים סובלים מהן קשורות לעישון. "בחילות, כאבי ראש - הם חושבים שזו שפעת, אבל זה פשוט השלכות של עישון הסיגריות. הסיגריה נמכרת לצעירים מתחת לגיל 18 בלי בעיה בכל פיצוציה, זה טרנד מסוכן שחייבים לעצור. אגב, בסיגריה רגילה, ניקוטין בכמות אדירה ולכן הן ממכרות הרבה יותר. חייבים לשנות את התדמית שלהם בעיני בני נוער והורים  ולעשות קמפיינים נגד העניין זה".

מידן קלר, הנער בן 16 שמת לאחר שימוש בסיגריה אלקטרו (צילום: רשתות חברתיות, רשתות חברתיות לפי סעיף 27א)
מידן קלר ז"ל | צילום: רשתות חברתיות, רשתות חברתיות לפי סעיף 27א

"צריך להוציא את הסיגריות מהחוק"

ד״ר לירן לוי, מומחה לרפואת ריאות ומנהל שירות השתלות ריאה במרכז הרפואי שיבא, מציין כי הסיגריות האלקטרוניות מוכרות בעולם כבר כ-15 שנה. "הרעיון שעומד מאחורי השימוש הוא לקחת נוזל שמכיל ניקוטין וגם נגזרות של קנאביס ועוד חומרי טעם וריח, לחמם אותם ולשאוף את האדים. אבל אנחנו לא יודעים אילו מולקולות משתחררות ברגע שהחומר מתאדה.

ד"ר לוי סבור כי יש להוציאן לחלוטין מהחוק, ובינתיים לנקוט מספר צעדים נוספים. "משרד הבריאות חייב לפעול בעניין. צריך להנגיש את המוצר פחות לציבור, להעלות את המיסוי. גם בתחום החינוך - אם הורים יבינו שזה לא תחליף בריא לסיגריות רגילות, הם יהיו פחות מתירנים בעניין הזה. אגב כל מה שאמרתי צריך לתפוס על כל מוצרי האידוי, גם  נרגילות, זה עובד על אותו עיקרון ומסוכן מאוד".  

"חייבים לאסור את השימוש בקרב ילדים"

גם פרופ' מרדכי קרמר, מנהל מערך הריאות בבלינסון, חושב שיש להוציא בדחיפות מהחוק את הסיגריות האלקטרוניות. "כמו שאנחנו יודעים לאסור מכירת אלכוהול, אסור למכור לנוער סיגריות אלקטרוניות. האידוי יכול להרוג, חייבים לאסור את השימוש בקרב ילדים. אגב, גם למבוגרים לא מומלץ לצרוך אותן. במקביל, חשוב להגביר את המודעות לנזק שיכול להיגרם כתוצאה מהעישון, כמו למשל לציין כיתוב על הסיגריה עצמה כמו שעושים בסיגריות רגילות. צריך לכתוב שהיו מקרים של מוות כתוצאה מהעישון".