תושבי בני ברק, עיר חרדית מהאשכול הסוציו־אקונומי הלפני־אחרון (אשכול 2), הם בעלי הסיכוי הנמוך ביותר לחלות בסרטן, המרוצים ביותר מבריאותם, ובעלי תוחלת חיים גבוהה מהממוצע בקרב תושבי הערים הגדולות בישראל - כך עולה מנתונים שמפרסם היום משרד הבריאות, על פערי הבריאות בין תושבי 16 הערים הגדולות בישראל, שבהן חיים יותר מ–100 אלף תושבים.

הנתונים מתפרסמים על ידי מינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי במשרד הבריאות, כחלק מהדו"ח השנתי בנושא האי־שוויון במערכת הבריאות וההתמודדות עמו. את הדו"ח כתבו וערכו ד"ר אמה אברבוך וד"ר שלומית אבני.

עיר בריאה, עיר חולה

נתוני תמותה, תחלואה והרגלים בריאותיים בערים בישראל

נתוני תמותה, תחלואה ובריאות בערים  (אינפוגרפיקה: TheMarker)
אינפוגרפיקה: TheMarker

נתוני תמותה, תחלואה ובריאות בערים  (אינפוגרפיקה: TheMarker)
אינפוגרפיקה: TheMarker

תוחלת חיים: כפר סבא מובילה

תוחלת החיים בכפר סבא היא 84.4 שנים, מה שהופך אותה לעיר שתושביה מאריכים ימים יותר מתושבי שאר הערים הגדולות בישראל. העיר שלתושביה תוחלת החיים הנמוכה ביותר היא בת ים, עם תוחלת חיים של 81.1 שנים - פער של 3.3 שנות חיים.

ממוצע תוחלת החיים בכלל הערים הגדולות בישראל הוא 82.5, ותושבי הערים אשדוד, אשקלון ובאר שבע לא מגיעים לתוחלת החיים הממוצעת.

תמותת תינוקות: פער עצום בין הערים

במדד של תמותת התינוקות, הפערים בין העיר ה"מצטיינת" ל"בעייתית" ביותר במדד - גדולים אף יותר. גם במדד זה תושבי כפר סבא מציגים את התוצאות הטובות ביותר, עם 0.9 מקרים של תמותת תינוקות לכל 1,000 לידות - בעוד בבאר שבע יש 4.8 מקרים של תמותת תינוקות לכל 1,000 לידות. ממוצע תמותת התינוקות הארצי הוא 3.2 מקרים ל–1,000 לידות, אך ערים כמו רמת גן (1.6 מקרים) ובית שמש (1.9) נמצאות הרחק מתחתיו, וירושלים (3.8 מקרים) קרובה אליו.

תוחלת החיים הגבוהה ביותר - כפר סבא - 84.4 שנים

 תוחלת החיים הנמוכה ביותר - בת ים - 81.1 שנים  

שיעור התושבים שמבצעים פעילות גופנית הגבוה ביותר - רחובות 47 אחוז

מספר מקרי סרטן השד הגבוה ביותר - תל אביב - 119 לכל 100 אלף נשים 

שיעור ההשמנה הגבוה ביותר בקרב ילדים - אשקלון - 38 אחוז

אשדוד (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
אשדוד. שיעור הסרטן בקרב גברים באשדוד הגבוה ביותר | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

בראשון לציון מעשנים יותר מכולם

ראשון לציון היא שיאנית העישון בישראל - 28% מתושביה מעשנים, הרבה מעל הממוצע של 23% בערים הגדולות. בעיר הסמוכה לראשון לציון, רחובות, שיעור העישון נמוך באופן משמעותי - 17%. 

שיעור העישון הנמוך ביותר, 15%, נרשם בערים בית שמש ובני ברק - המתאפיינות באוכלוסיות מסורתיות, דתיות וחרדיות, שבהן שיעור העישון בקרב נשים נמוך מאוד. ערים נוספות שבהן שיעורי העישון נמוכים מהממוצע הן ירושלים, נתניה ופתח תקוה.

יותר גברים חולים בסרטן באשדוד

בין הערים יש פערים משמעותיים בשיעורי התחלואה בסרטן, בקרב גברים כמו גם בקרב נשים. השיא המפוקפק של מספר הגברים חולי הסרטן (בכל הסוגים) שמור לאשדוד, עם 379 חולים לכל 100 אלף נפש, לעומת 264 חולים לכל 100 אלף נפש בבני ברק, שבה שיעור החולים הנמוך ביותר. הפער בין שתי הערים הוא 115 חולים לכל 100 אלף נפש - 43%.

המספר הממוצע של מקרי הסרטן בגברים לכל 100 אלף תושבים בכל הערים הוא 330, וגם בערים אשקלון, באר שבע, בת ים, חולון, חיפה, פתח תקוה, ראשון לציון, כפר סבא ותל אביב נרשם שיעור תחלואה גבוה מהממוצע. בולטות לטובה ירושלים (עם 291 מקרים), ובית שמש (280 מקרים).

הכי הרבה מקרי סרטן של נשים - בחולון

ממוצע התחלואה בסרטן (מכל הסוגים) בקרב נשים בישראל הוא 315 מקרים לכל 100 אלף נפש. בחולון נרשמה התחלואה הגבוהה ביותר, עם 352 מקרי סרטן של נשים לכל 100 אלף תושבים, ואחריה אשקלון עם 351 מקרים.

ערים נוספות שמספר חולות הסרטן בהן גבוה מהממוצע הארצי הן חיפה (349 מקרים) ופתח תקוה (343 מקרים). המספר הנמוך ביותר של חולות סרטן נמדד בבני ברק - 264 מקרים לכל 100 אלף תושבים, נתון נמוך ב–25% בהשוואה לחולון.

שיאנית ההשמנה בקרב ילדים: אשקלון

המדד שנבחר על ידי מחברי הדו"ח לייצג את השמנת הילדים בערים בישראל הוא שיעור הסובלים מעודף משקל בכיתה ז'.

לפי נתוני הדו"ח, העיר שבה מתגוררים הילדים הרבים ביותר עם עודף משקל היא אשקלון, שבה כמעט ארבעה מכל עשרה ילדים בכיתה ז' סובל מהשמנה (38%).העיר שבה שיעור הילדים הסובלים מעודף המשקל הוא הנמוך ביותר היא בני ברק, עם 24% מתלמידי כיתה ז'.

השיעור הממוצע של ילדים בכיתה ז' בעלי עודף משקל בכל הערים הוא 30%. הערים שנמצאות מעל הממוצע הן אשדוד, באר שבע, בת ים, חיפה, נתניה וראשון לציון.

סוכרת: הכי הרבה חולים באשדוד ובת ים

התחלואה הגבוהה ביותר בסוכרת נרשמה בבת ים ובאשדוד, עם 60 חולים לכל 1,000 תושבים בכל אחת מהערים. העיר שבה התחלואה בסוכרת היא הנמוכה ביותר היא רמת גן, עם 42 מקרים ל–1,000 תושבים; ואחריה תל אביב (45 מקרים); וכפר סבא (47 מקרים).

הממוצע הארצי של תחלואה בסוכרת הוא 56 מקרים לכל 1,000 תושבים. במקרה זה, נראה כי יש מתאם גבוה בין סוג התחלואה למשתנים סוציו־אקונומיים.

חולון (צילום: By Dafna A.meron, shutterstock)
חולון. הכי הרבה מקרי סרטן של נשים | צילום: By Dafna A.meron, shutterstock

בני ברק מפתיעה

הנתונים שמפרסם המשרד מצביעים על הבדלים גדולים מאוד בין הערים השונות, וגם בין משתנה למשתנה. ערים ש"מצטיינות" במדדים מסוימים יכולות להיות "חלשות" במדדים אחרים.

יוצאת דופן היא בני ברק, עיר המשתייכת לאשכול סוציו־אקונומי נמוך ביותר (אשכול 2), וגם מדורגת במקום הנמוך ביותר מבין הערים במדדים של מניעת מחלות - כמו שיעור המתחסנים נגד שפעת ושיעור התושבים המבצעים פעילות גופנית. למרות זאת, היא מצטיינת במדדי התוצאה - ובעיקר בשיעורים נמוכים של מקרי סרטן, הן בקרב גברים והן בקרב נשים. ייתכן שניתן לייחס זאת לשיעור העישון הנמוך בבני ברק (15% בלבד), מאחר שעישון הוא גורם סיכון מוביל לסרטן.

גם תפישת הבריאות של תושבי העיר היא האופטימית ביותר מבין הערים: 92% העידו כי מצבם הבריאותי טוב או טוב מאוד - לעומת ממוצע ארצי של 84%.

"הסיפור הוא לא רק סוציו־אקונומי"

ד"ר שלומית אבני, מנהלת האגף לתכנון מדיניות במשרד הבריאות, אומרת: "יש פה תמונה מורכבת - במקרים מסוימים רואים קורלציה בין מצב סוציו־אקונומי לבין תוצאות הבריאות, אך זה לא קורה תמיד כפי שהיינו מצפים".

מה ניתן ללמוד מההבדלים בין הערים?

"שהסיפור הוא לא רק סוציו־אקונומי אלא מורכב יותר, ושהפערים האלה דורשים התערבות מורכבת ברמה העירונית. חלקם קשורים למדדים סוציו־אקונומיים, חלקם להיבטים של פריפריה מול מרכז, וחלקם קשורים למבנים קהילתיים אחרים. זה מה שבני ברק מרמזת לנו. ערים שיש בהן הון חברתי גבוה ומבנים חברתיים הדוקים כמו גמ"חים, תמיכה רוחנית, מסגרת קהילתית, שכנים שמתעניינים ובאים אליך הביתה - אלה גורמים מגינים שאנחנו רואים את ההשפעה שלהם על תוצאות הבריאות ברמה הכללית".

איך ההבנה הזאת יכולה להשפיע על המדיניות של משרד הבריאות?

"יש פה סוגיה אסטרטגית שעדיין בחיתוליה - 'עירוניות ובריאות'. המערכת מאוד מבוזרת - בערים יש ארבע קופות חולים עם כמה וכמה סניפים, מכון להתפתחות הילד, טיפות חלב, בית חולים, וכל התפישה של איך עובדים בצורה מתואמת כעיר היא סוגיה אסטרטגית שאנחנו עסוקים בה בשנה האחרונה במשרד, איך אפשר לפתח שגרת עבודה וממשקים בתוך המערכת, למשל בין קופת חולים לטיפת חלב".

תני דוגמה בבקשה.

"בפרויקט שעשינו בעיר מאשכול סוציו־אקונומי נמוך במרכז הארץ, גילינו שרק 60% מהילדים עם בעיית התפתחות מגיעים לאבחון להתפתחות הילד, ומהם רק 30% מקבלים טיפול. אלה דברים שאפשר למנוע אם המערכת תעבוד בצורה מתואמת. עבודה ברמת עיר מחייבת קשר גם בין קופת חולים למעונות יום, למשל. הנושא הזה הוגדר בתוכניות המשרדיות כאחת ממטרות העל של המנכ"ל לשנה הקרובה - רשויות מקומיות תחילה".

הכתבה פורסמה לראשונה באתר TheMarker

לעוד כתבות באתר:
>> הכירו את המיליונרים של הקנאביס
>> בשבוע הבא: הטיסה המסחרית הראשונה בשדה התעופה רמון