לאחר שאושר בקריאה שנייה ושלישית החוק לביטול עילת הסבירות, וכשברקע נפתחות קבוצות וואטסאפ של רופאים שמתכוונים לעשות רלוקיישן, אתמול (שלישי), התכנסו שורה של ארגוני רופאים בישראל לכנס חירום במוזיאון תל אביב. הכנס כלל מספר ארגונים בולטים: ההסתדרות הרפואית, ארגון מרשם, ארגון רופאי המדינה, ארגוני החלוקים הלבנים ואין בריאות בלי דמוקרטיה, שקמו במחאה הנוכחית כנד ההפיכה המשטרית. יוזמי הכנס הזהירו כי השפעת ביטול עילת הסבירות על מערכת הבריאות היא קריטית ושהיא עומדת, לדבריהם, "לפגוע בצורה בלתי הפיכה בעולם הבריאות". 

בכנס הועלו מספר הצעות פרקטיות להמשך המאבק תחת הכותרת: "עד עכשיו זו הייתה מחאה, מהיום זו מלחמה". ראשון עלה לבמה פרופ' צבי בנטואיץ', פנימאי בכיר שבין היתר הזהיר מפני השלכות המאבק. "אנחנו צריכים להיזהר מנשק השביתה. אסור לנו לפגוע במטופלים שלנו, אנחנו צריכים להמשיך עם הסברה מסיבית חזקה", אמר. אחריו עלתה חגית סלם, אחות, שציינה כי האחיות פוחדות לדבר. "המטרה שלי היא לגרום לכמה שיותר לדבר בלי לחשוש, למחות על מה שלא טוב. חייבים להכניס את ציבור האחרים והאחיות למאבק שלנו".

חשש גדול ממינויים פוליטיים

ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, מנהל היחידה לנוירוכירורגיה ילדים בשיבא וסגן יו"ר הר"י, הביע חשש כבד מהשלכות המהלך הפוליטי: "החוק לביטול עילת הסבירות מעניק חסינות מלאה לממשלה והעדר יכולת לבצע בקרה שיפוטית בכל התחומים, ובתחום הבריאות כמובן. אנחנו בחשש גדול מכך שיתקבלו החלטות לא סבירות ושלא תהיה לנו זכות לפנות לבית הדין בגלל ביטול עילת הסבירות. אנחנו חוששים מאוד ממינויים פוליטיים לתפקידים בכירים ברפואה. אם יתערבו באופן שבו מכשירים רופא מומחה, או אם יהיו מינויים לא ראויים של אנשים, זה ידרדר את מקצוע הרפואה. אנחנו לא יכולים לחיות בשלום עם החוק הזה ודורשים תיקון, לכן הכרזנו על סכסוך עבודה שיכנס לתוקף בעוד שבועיים. נמשיך להיאבק, לא נעצור עד שנוכל לעשות תיקון לחקיקה שיאפשר בנושאים המקצועיים לתת לנו זכות טיעון בבית המשפט".

כנס ארגוני הרופאים (צילום: דוברות החלוקים הלבנים)
"עד עכשיו זו הייתה מחאה, מהיום זו מלחמה". הרופאים בכנס החירום | צילום: דוברות החלוקים הלבנים
 

ד"ר נועה ורדי, פסיכיאטרית מומחית לילדים ונוער, עלתה גם היא לבמה, ותחילה ניסתה לעודד: "אנחנו במצב שמעולם לא היה בקהילה הרפואית, יש כאן משהו טוב שקורה - ההתאחדות של כל ארגוני הרפואה. זו פעם ראשונה שכולנו עובדים יחד. כל מקצועות הבריאות: הרופאים והאחיות, הטכנאים, מרפאות בעיסוק, פסיכותרפיסטים, כולם. הממשלה כבר מדברת על הצעות חוק שתכשיר מקצועות רפואה לא ע"י המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה) אלא ע"י קורסים ורישיונות ממשרד הבריאות, שיינתנו בהכשרה מיוחדת על ידי הסנהדרין, שהיא לא אקדמאית וללא פיקוח המל"ג. זה לא בא בחשבון, נאבק על זה. זה חיסול המקצוענות שלנו ומקצועות הבריאות".

"הרפואה בישראל הפכה פוליטית"

ד"ר נועם טראוב, רופא ילדים יזם עצומה שעליה חתומים כבר למעלה מ-300 רופאים. "העצומה קוראת לרופאים להתפטר אם גלי בהארב מיארה תתפטר, וזה נראה קרוב מתמיד. אני רופא, אבל לא רובוט. זכותנו לומר לא. אנחנו צריכים להבין שהמחאה היא פוליטית. לצערנו, הרפואה בישראל הפכה פוליטית, צריך להכיר בזה וללכת עם זה. לא לפחד להגיד שאנחנו מתנגדי משטר. להפסיק להתנצל".

סלם הוסיפה: "עברנו לנוהל מגיפה. הניסיון למנוע כשל, ועכשיו אנחנו נכנסים לשגרת מאבק על מה שאפשר להציל. נמנע חוקים בבשרינו. זה מאבק שנתמודד אתו חודשים ואולי שנים אבל לא נוותר. נצטרך לשלם מחיר, לפעמי מחיר כבד, אבל ככה זה במאבק. אנחנו חייבים להיערך באופן מנטלי להתנגדות ממושכת. בקרוב ננסח מחדש קוד אתי. אני רואה את קבוצות הוואטסאפ הולכות ומתמלאות, אז לכל הרופאים שמתכננים לעזוב אני אומרת - אל תשכחו שאם נעזוב, נפסיד את הארץ".

פרופ׳ חגי לוין, יו״ר רופאי בריאות הציבור וממקימי החלוקים הלבנים, אומר לסיום כי "ביטול עילת הסבירות ושאר צעדי ההפיכה מרסקים את מערכת הבריאות, והם לא יאפשרו לנו לממש את שבועת הרופא ולהגן על המטופלים ועל בריאות הציבור. נתכנן ונשקול כיצד נוכל למנוע את רוע הגזירה. המציאות הכואבת היא שאנחנו במצב חירום.
נוצר שבר עמוק נוכח הפרת החוזה ורופאים רבים מרגישים שלא יוכלו לעבוד כרופאים בישראל, שאינה דמוקרטית״.