העיתונאית ספיר ניסני שהורשעה בגרימת מותה של אמה ברשלנות הייתה יכולה להישלח לשנים ארוכות בכלא ולהיות גם מורשעת בעבירה של הריגה, אך טרם החלה לרצות את העונש הקל שקיבלה של שלושה חודשי מאסר. הסיבה - חוות דעת רפואית שהוגשה בעיצומו של המשפט, שהפכה את הקערה על פיה ונחשפת כאן לראשונה. 

 >> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

תחילתה של הפרשה באפריל 2016. ניסני (28) הייתה אז עיתונאית בתחילת דרכה והתגוררה בבית אמה, מרים בת ה-51 בכפר סבא. בין השתיים פרצו מריבות רבות שנגעו לסדר ולניקיון הבית והמטבח. האם מרים הקפידה על ניקיון בבית ובשלב מסוים החליטה לנעול את ארון התבלינים שהיה ממוקם בחדר השינה שלה ואת המפתח הניחה מתחת לכרית כדי שלבתה לא תהיה גישה אליו.

בליל ה-21 באפריל 2016, ניסני רקחה בתוך סיר רותח תכשיר נטורופתי ניסיוני שהכיל שמנים והייתה זקוקה למלח. לפי כתב האישום, היא נטלה את הסיר עם השמנים הרותחים, צעדה לעבר חדר השינה כדי לקחת את המפתח מהכרית ואת המלח מארון התבלינים, אך אז היא נתקלה בשואב אבק, מעדה והסיר הרותח נשפך על גופה של האם שישנה במיטתה. ניסני נבהלה, לקחה את אמה לחדר האמבטיה, התיזה עליה מים קרים ו-20 דקות לאחר מכן הזעיקה את מד"א.

האם פונתה לבית החולים שיבא כשהיא סובלת מכוויות קשות מדרגה שנייה ושלישית בשיעור של 28 אחוזים. האם הלכה לבית החולים כשהיא בהכרה מלאה ונושמת והורדמה והונשמה בהסכמתה. ניסני נעצרה על ידי חוקרי המשטרה ונחקרה בתחילה בעבירה של ניסיון רצח. כעבור חודשיים, כשהאם מתה בבית החולים, ניסני נחקרה בגין חשד לרצח, אך בפרקליטות קיבלו את גרסתה של ניסני שלא התכוונה לרצוח את אמה והגישו נגדה כתב אישום בגין עבירה של גרימת מוות ברשלנות לבית משפט השלום בפתח תקווה. העונש המקסימלי על עבירה זו: עד שלוש שנות מאסר בפועל.

עוד ב-mako בריאות:
>> מיכל צפיר חושפת: זה התפריט היומי שלי
>> התסמינים שמעידים שצרכתם יותר מדי ויטמין D
>> בן 20 סבל מהקאות – וזה מה שהתגלה באולטרסאונד

"אין קשר בין הכוויות לבין המוות"

במהלך המשפט החליפה ניסני חמישה עורכי דין. אחד מהם, עורך הדין ומנהל הפורום הפלילי של פורום רופאים, דביר מנוס, ביקש להגיש חוות דעת לבית המשפט לפיה ניסני לא גרמה למות אמה וכי מות האם נגרם כתוצאה מרשלנות הצוות הרפואי בבית החולים שיבא שטיפל בה.

על פי חוות הדעת שכתב פרופ' יחיאל מיכל-בר אילן מ"פורום רופאים", מומחה לרפואה פנימית מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, המובאת כאן לראשונה, רוב הסיכויים שמרים ניסני הייתה נשארת בחיים ומתאוששת אילולא רשלנות הרופאים. לדבריו, מרים ניסני נותחה באיחור של 25 יום - מה שגרם לסיבוך רפואי והוביל כעבור חודש מאוחר יותר גם למותה.

"אין קשר בין הכוויות לבין המוות", קבע פרופ' בר אילן. לדבריו, היה קרע באיבר פנימי שאובחן באיחור של 25 יום. הקרע גרם לדימום מסיבי ולסיבוך שהוא זה שהוביל למות האם. "הקרע גרם לדימום מסכן חיים. הקרע המלא אובחן באיחור של 25 יום לפחות, חלק משמעותי מתקופת האשפוז... מרים ניסני ז"ל אושפזה בשל פציעת כוויות. על פי הספרות הרפואית שהבאתי רוב הסיכויים היו שתתאושש", כתב פרופ' בר אילן. הוא הביע תמיהה מדוע העניין לא הועבר לטיפול ובדיקה של משרד הבריאות ולמה הרופאה שטיפלה במנוחה לא ציינה במסמך סיבת המוות את הגורמים השונים שתרמו למותה. לדבריו, בני משפחת ניסני הסכימו לניתוח גופת האם אבל משום מה הנתיחה לא בוצעה.

חוות הדעת הרפואית שהגיעה ממנכ"ל פורום רופאים למעשה הובילה לשינוי בכתב האישום ולפיכך גם בעונש שהוטל על ניסני. גם בגזר הדין השופטת אליאנא דניאלי התייחסה לחוות הדעת הרפואית כשיקול מרכזי לעונש הקל יחסית שגזרה על ניסני. "במהלך הטיפול שניתן לאם במסגרת אשפוזה, אירעה הסתבכות חריגה של פרוצדורה רפואית שנלוותה להרדמה, שלא הייתה קשורה קשר ישיר לכוויותיה. האם נותרה מאושפזת, מורדמת ומונשמת עד שביום 19 ביוני 2016 נפטרה מכשל רב-מערכתי, עקב הלם זיהומי שנגרם במהלך אשפוזה על רקע כוויותיה", ציינה השופטת בגזר הדין.

בהמשך ציינה השופטת בסוגיה זו, כי גם התביעה הביאה בחשבון את חוות הדעת הרפואית שהוגשה מטעמה של ניסני ולכן ביקשה לגזור עליה עונש קל. "שיקול שני שנשקל לקולה הוא ההסתבכות הרפואית שקרתה בבית החולים ותרמה למות המנוחה", הדגישה השופטת דניאלי שלמעשה אימצה את חוות דעתו של פרופ' בר אילן. בטרם גזרה השופטת את דינה של ניסני היא נגעה שוב בסוגיית מותה של האם: "יש מקום להתחשב גם בחוות הדעת מטעם ההגנה, ממנה עולה כי סביר שמרים ניסני יכולה הייתה להחלים מהכוויות".

עמוס והבה מנכ"ל פורום רופאים. (צילום: לני מידן)
עמוס והבה, מנכ"ל פורום רופאים | צילום: לני מידן

כאמור, השופטת גזרה על ניסני שלושה חודשי מאסר בפועל, שאותם כבר ריצתה בכלא נווה תרצה, אך ניסני הגישה ערעור לבית המשפט המחוזי מרכז על עצם הרשעתה בתיק ודרשה את זיכויה בעקבות חוות הדעת הרפואית. עקב כך מועד כניסתה לכלא נדחה עד לקבלת החלטה בערעור. הפרקליטות מתנגדת לזיכוי ודורשת להשאיר את העונש על כנו. השבוע אמור היה להתקיים דיון בעניין, אך ניסני לא התייצבה לדיון כפי שקרה כמה פעמים גם במהלך משפטה. הדיון נדחה לשבוע הבא.

מבית החולים "שיבא" נמסר בתגובה: "המטופלת הגיעה למרכז הרפואי 'שיבא' כאשר היא סובלת מפגיעות אנושות אשר היוו סכנה מידית לחייה. הכוויות הנוראיות מהן סבלה היו לא רק חיצוניות אלא גרמו גם לפגיעות פנימיות, דבר אשר סיבך יותר את פציעתה והביא לבסוף לפטירתה אחרי ייסורים קשים. אין ספק כי מדובר באחד המקרים הקשים שנתקלנו בהם וכי מפגיעה כזו אחוזי ההישרדות הינם מעטים אם בכלל".