"נשירת שיער היא אחד הפחדים הגדולים ביותר בקרב חולים אונקולוגיים", על כך מעידה ד"ר לריסה ריבו, מנהלת מכון אונקולוגי באסותא אשדוד. "אני פוגשת יותר ויותר מטופלים שאפילו מסרבים לקבל טיפול כימי רק בגלל הפחד מכך שהשיער ינשור. השבוע פנתה אליי בבכי מטופלת כבת 45 עם שיער ארוך ועבה, ואמרה שבשום אופן לא תסכים לקבל טיפול שיגרום לכך. היא הסבירה שהיא בדיכאון ממצבה, ושאם השיער ינשור מצבה הנפשי רק יחמיר".

לדברי ד"ר ריבו, כיום ישנן דרכים המאפשרות למנוע את הנשירה באחוזים גבוהים. "בגדול, השיטות כוללות מכשור ותרופות, כמו למשל טיפול ביולוגי משולב עם כימו. בעצם השילוב בין הטיפולים הללו מביא לריכוז כימי קטן יותר בדם, מה שבפועל תורם להפחתת הנשירה. מדובר בטיפולים יעילים מאוד לסרטן שד, סרטן קיבה, סרטן שלפוחית השתן ועוד. מעבר לכך, גם הצוות הרפואי מביא בחשבון את עניין נשירת השיער בעת התאמת הטיפול, במידת האפשר כמובן, כאשר מטרת הצלת החיים עומדת בראש סדר העדיפויות".

בנוסף, היא מציינת שכיום פחות משתמשים בתרופה הגורמת ל- 100% נשירה. "יצאו מחקרים שמראים שאפשר להחליף אותה בכזו שפחות גורמת לנשירה. בסרטן שד למשל משתמשים בתרופה טקסנים, שבשילוב עם אמצעי נוסף בשם כובע קרח היא מעניקה לאישה הזדמנות להישאר עם שיער. אני מאמינה שתוך שנתיים יהיו פיתוחים נוספים אף יותר מוצלחים". 

לדבריה, אומנם לא לכל סוגי הסרטן קיימות אופציות כאלה, אבל יש לא מעט אפשרויות. "עם הזמן, אנחנו רואים שהטיפולים האלה משתכללים, ואפשר להציע אותם ליותר חולי סרטן שסובלים ממגוון סוגים של המחלה. אגב, כיום ישנם גם ישנם טיפולים ביולוגיים וטיפולים אימוניים שכלל אינם כרוכים בנשירה, אבל הם לא מתאימים לכל סוגי הסרטן.

הקסדה שמונעת נשירה בטיפולי כימו (צילום: המרכז הרפואי מאיר)
כובע הקרח | צילום: המרכז הרפואי מאיר

הכובע שמפחית את הנשירה

כובע הקרח שעליו מדברת ד"ר ריבו מאפשר, לדבריה, להפחית את הנשירה מהטיפול בכ-30%. "מדובר בטכניקה שלמעשה מקררת את הקרקפת וגורמת לכיווץ כלי הדם. ככל שהטמפרטורה קרה יותר, כך היא יעילה יותר במניעת נשירה. מדובר באופציה שגם היא הולכת ומשתכללת, ובאנגליה למשל כבר מציעים למטופלים כובע מתקדם ופשוט יותר שקל להצמיד אותו לקרקפת. הוא מקרר טוב יותר ומגיע ליותר תאים. אני מניחה שהטיפול הזה יעודד יותר מטופלים להסכים לטיפול".

"חולים תמיד צריכים לבדוק מהן האופציות הטיפוליות שיכולות לסייע להם להירפא וגם לאבד פחות שיער. צריך לבקש אינפורמציה מלאה מהרופא, כי כיום החלופות והאפשרויות בתחום הן רבות כאמור", אומרת ד"ר ריבו לסיום.