חולה שני באבעבועות הקוף לשנת 2023 אובחן בישראל בקיץ הזה, כך פורסם ב"כאן חדשות". הגבר בשנות העשרים לחייו לא היה מחוסן. הוא החולה השני שידוע עליו, ומכיוון שלא היה מחוץ לישראל לאחרונה, שם המחלה נפוצה יותר, סביר שישנם חולים נוספים שלא הגיעו לקבלת אבחון במרפאה, ומאחד מהם הוא נדבק. החיסון נגד המחלה שייצורו הוגבר לאחר ההתפרצות המפתיעה של 2022, נמצא בקופות החולים וזמין לזקוקים לו. קבוצת הסיכון העיקרית להידבקות במחלה נכון להיום היא גברים המקיימים יחסי מין עם גברים, אך כמובן כל מגע בשלפוחיות של החולה או מגע אינטימי עם החולה עלולים להפיץ את המחלה הלאה, לכל מין ומגדר וללא תלות בנטייה המינית. כל מי שחוששים שהם עלולים להשתייך לקבוצות סיכון או שיש בסביבתם חולים, או שחוששים שנדבקו, כדאי שיפנו להתייעץ עם רופא המשפחה.

הכתבה פורסמה במקור באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי

החיסון אינו מקנה הגנה של 100 אחוז, ולראיה, החולה הקודם שאובחן היה מחוסן פעמיים. אך הוא מקנה הגנה יפה מפני הידבקות, בשיעור של כ-85 אחוזים למחוסנים בשתי מנות, ומקל על מהלך המחלה אם בכל זאת נדבקים. נראה שההתפרצות העולמית בשנה שעברה השאירה את אבעבועות הקוף איתנו בשגרה.

 עוד מקרי אבעבועות קוף בעולם: גם במדינת ויקטוריה שבאוסטרליה זוהו שני מקרי העברה קהילתית של אבעבועות קוף לאחר הפוגה מאז נובמבר 2022. בהונג קונג אושפז חולה בן 31 עם מחלות רקע לאחר שנדבק באבעבועות הקוף. בבריטניה מסכמים 39 חולים באבעבועות קוף מאז תחילת 2023. כמעט מחצית מהם בחודשיים האחרונים.

אך ההתפרצויות הגרועות מכולן של אבעבועות הקוף לקיץ 2023 הן במדינות מזרח אסיה, בסין, יפן, קוריאה הדרומית ותאילנד. בכולן התגלו בשנה הקודמת בעיקר מקרים מיובאים בודדים, אך לאחרונה מזוהים בהן עשרות מקרים לשבוע, מה שמצביע על העברה קהילתית. בתאילנד מודאגים מ-120 חולים, רבים מהם מאז חודש יוני האחרון ובסין מדובר על 315 מאומתים בשלושת החודשים האחרונים, אך בגלל בעיות דיווח במדינה, החשש הוא שהמספר האמיתי גבוה בהרבה.

כ-90 נדבקו ברחבי העולם מאז 2022 וכ-150 מהחולים איבדו את חייהם. במדינות המערב מתייחסים ברצינות למחלה, פונים בהסברה לאוכלוסייה שבסיכון ומציעים חיסונים. בסין לא עושים בשלב זה כמעט דבר. אפילו את החיסונים הקיימים הם טרם אישרו.

 קדחת הנילוס המערבי 

ואזהרה לציבור בישראל, בערבה התגלו יתושים נגועים בקדחת הנילוס המערבי. המחלה זואונוטית, נפוצה בעיקר בעופות ומועברת לאדם על ידי יתושים. תקופת הדגירה של המחלה היא בין 5 ל-21 יום, ונמשכת כשבוע. בדרך כלל תסמיניה יהיו דמויי שפעת והיא תחלוף ללא טיפול, אך במקרים נדירים היא עלולה להסתבך ואף לגרום למוות.

בניגוד לישראל, באירופה כבר נרשמו מתים מהמחלה הזו, ביוון ואיטליה. גם בצרפת אובחנו חולים בקדחת הנילוס המערבי. מוקדם יותר השנה התגלו חולים גם בספרד והונגריה. לתשומת לב ישראלים היוצאים לחופשות, ניתן להידבק במחלה גם בלי ביקור בערבה.

מחלה שהיא בגדר תעלומה

מחלה מסתורית תוקפת תושבים במדינת דרום סודן, ביניהם פליטים מהמלחמה המתחוללת בסודן, השכנה מצפון. למחלה יש תסמינים המזכירים קדחת דימומית נגיפית, ביניהם חום גבוה, הקאה וצואה עם דם, שיעול, פריחה ועוד. כמה מהחולים מתים בתוך שלושה ימים מתחילת התסמינים, אך אלה שעברו את התקופה המסוכנת, נוטים להחלים. לאחר חקירה התגלו כ-230 מקרים חשודים וביניהם כמעט 30 מקרי מוות. בבדיקות שנלקחו מחולים אובחנו מלריה וחצבת, אך הרשויות לא בטוחות שהמחלות הללו מסבירות את כל התחלואה. חלק מבעיות האבחון נובעות מתנאי השטח הגרועים באזור, היעדר אמצעי תקשורת והמרחקים הגדולים בין החולים למרכזים רפואיים, מה שמקשה מאוד גם על טיפול בחולים וגם על חקירות אפידמיולוגיות.

בשלב זה הרשויות מתכננות לערוך מבצע חיסוני חצבת, ולהמשיך לעקוב אחרי המצב.

 הרעלת בוטוליזם

ובהלת בוטוליזם פרצה באזור ספרד ומדינות סמוכות, לאחר שכמה אנשים בספרד ואיטליה לקו בהרעלת בוטוליזם לאחר שצרכו טורטייה ספרדית (חביתת תפוחי אדמה) מוכנה מראש שמקורה בספרד. המוצרים נרכשו בחנויות שונות ולא כולם תוצרת אותה החברה. הרעלת בוטוליזם נגרמת בדרך כלל עקב צריכת מזון מזוהם בחיידקים המפרישים רעלן מסוכן שאפילו צריכה מועטה ממנו עלולה להיות קטלנית.

בהתפרצות הטרייה יש כבר חמישה חולים ועוד ארבעה חשודים כחולים, שניים מהם באיטליה, שהקשר היחיד ביניהם הוא אכילה של אותה חביתת תפוחי אדמה מספרד. עוד לא ברור איזה חומר גלם מאלה המשמשים לייצור החביתה הוא המזוהם. בספרד אוספים את המוצרים החשודים, שחלקם משווקים גם בספרד, אנדורה ופורטוגל, למרות שטרם התגלו בהם ממצאים מפלילים ובבריטניה מזהירים את התיירים הבריטים בספרד מצריכה של מזון שלא נשמר בתנאים נאותים. לתשומת לב תיירים ישראלים לספרד. העצה טובה גם עבורכם.

 למאמרים נוספים באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי