אלכסנדר ניאוסיחין (81) ניצול שואה ערירי, שהתגורר בדירת עמידר קטנה בבת ים, נפטר אמש בבית החולים כשאין אף קרוב משפחה, שיאמר עליו קדיש. בזכות קריאתה של עובדת סוציאלית שליוותה אותו, הגיעו עשרות גברים ונשים ללוותו למנוחת עולמים.

"אלכסנדר היה איש מקסים", מספרת מור זהבי, עו"סית בקופת חולים 'מכבי'. "הוא עלה לארץ עם אמו שנפטרה לפני שנים והיה בודד, למעט המטפלת שלו תמרה, שדאגה לו כבן משפחה. אני התוודעתי אליו בשנה האחרונה כחלק מעבודתי עם ניצולי שואה. הכרתי נשמה טובה, ילד בגוף של זקן, שלמרות גילו המבוגר אהב לשחק במשחקי מחשב. אדם חכם בעל ידע ממש כמו אנציקלופדיה".

עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

"ידעתי שהוא אושפז, אבל לא הבנתי את חומרת המצב ואפילו תכננתי יחד עם גורמי המקצוע את נושא השיקום שלו אחרי האשפוז", היא מוסיפה. "כששמעתי מהמטפלת שלו שהא נפטר בפתאומיות ושאין אפילו מניין בהלוויה שלו אמרתי לעצמי שלא יתכן שאדם לא יזכה לכבוד אחרון. שלא יהיה אף אחד שיאמר עליו קדיש.

"פניתי לשרית אדטו מנהלת מרכז 'קדושי קהיר' בו אני עובדת, ולקרן לרווחת נפגעי השואה וביקשתי שכולם יעשו מאמץ ויפרסמו את הקריאה להגיע להלוויה בכל מקום אפשרי. האמת לא ממש האמנתי שמישהו בכלל יבוא. זו הייתה שעת לילה מאוחרת והיה ממש קר בחוץ. הגעתי לבית הקברות הקוממיות בחולון יחד עם סמדר הראל שמש, עמיתה מלווה בתוכנית "בידיים טובות" שעובדת איתי ועם המטפלת של אלכסנדר והיינו בטוחות שנהיה לבד.

"התחושה היתה ממש קשה וזה היה עצוב לחשוב שככה אדם מסיים את דרכו לבד. אבל אז ממש בהפתעה התחילה רחבת ההלוויות בבית העלמין להתמלא באנשים, גברים ונשים שניגשו אלינו, סיפרו שהם שמעו את הפנייה שלי והגיעו לכבד את אלכסנדר ולקיים מניין. בעוצמה כזאת של טוב לב לא נתקלתי כבר הרבה זמן. אנשים שלא מכירים את האדם שנפטר הגיעו וכיבדו אותו ואמרו קדיש לעילוי נשמתו. גם הרב שניהל את הטקס התרגש מאד מהמעמד ואמר שכבר הרבה זמן לא ראה כל כך הרבה אנשים אומרים יחד קדיש על בן אדם שמעולם לא הכירו. אלו הם הרגעים בהם אני מבינה למה בחרתי לעבוד כעו"סית, כמה טוב יכול להיות בבני אדם וכמה תקווה יש לכולנו".

תכנית "בידיים טובות", אליה משתייכת מור היא תכנית ייחודית של הרשות לזכויות ניצולי שואה במשרד לשיוויון חברתי ובשיתוף מכבי שירותי בריאות, במסגרתה מאתרים ניצולי שואה ללא מעטפת משפחתית, ועובדות סוציאליות ועמיתות מלוות מסייעים להם ומתאמים את הטיפול הנדרש עבורם.