בשורה מעודדת עבור חולי סרטן המוח: שני ניסויים קלינים שנערכו בארה"ב שפורסמו בשבוע שעבר, הראו תוצאות מעודדות ופורצות דרך לגבי טיפול באחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר – גליובלסטומה מולטיפורמה, הידוע גם בשם המקוצר GBM, הנחשב לגידול סרטני שכיח מאוד, והסוג הקטלני ביותר של גידולי סרטן במערכת העצבים המרכזית.

פרופ' נועם שומרון, ראש מעבדת מחקר גנומי בפקולטה למדעי הרפואה והבריאות של אוניברסיטת תל אביב, מציין כי כי מדובר בסרטן אגרסיבי, הצומח בקצב מהיר, ותוחלת החיים הממוצעת מרגע האבחנה בו היא קצת מעל שנה. לדבריו, רק כ- 5% מהמטופלים שורדים 5 שנים. "לרוב הגידול אינו מגיב לטיפול הקונבנציונלי וקשה מאוד להסיר אותו בניתוח", הוא מסביר.   

לדבריו, בשנים האחרונות פותח טיפול חשוב ומשמעותי בשם CAR-T therapy, אשר במהלכו מוציאים מהגוף תאי דם לבנים מסוג T, הופכים אותם ל'סופר-תאים', ומחזירים אותם לגוף עם יכולת להילחם בסרטן. "למעשה מדובר בסוג של אימונותרפיה המשתמשת בתאים של מערכת החיסום מסוג T לאחר שמשנים אותם גנטית להילחם בסרטן. באמצעות טיפול זה, משתמשים למעשה במערכת ההגנה של הגוף כדי שתילחם בגידול. לעומת טיפולי כימותרפיה או רדיותרפיה, טיפולי CAR-T therapy נחשבים יחסית עדינים וממוקדים".

פרופ' שומרון מדגיש כי תרופה לסרטן יעילה כשיודעים איך בדיוק נראה הסרטן, וכמה הוא שונה מהתאים הבריאים. לדבריו, כדי להימנע ממצב שבו תאי הדם הלבנים ילחמו ויפגעו בתאים הבריאים שבגוף, הזריקו החוקרים בניסויים הקליניים את תאי הדם הלבנים ישירות לנוזל המקיף את המוח ואת חוט השדרה.

ניתוח מוח, אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)
מדובר בסרטן אלים במיוחד | צילום: שאטרסטוק

עוד הוא מציין כי עד כה הטיפול החדשני הראה תוצאות מרשימות בהתמודדות עם סוגים שונים של סרטן הדם, וכעת זו הפעם הראשונה שהטיפול נוסה והצליח גם על גידולים מוצקים שמקורם במוח. כמו כן, הוא מציין התפתחות משמעותית נוספת שהראו המחקרים - "גליובסטומה הוא גידול סרטני עם תאים מאוד מגוונים, בצורות ובגדלים שונים, ובניסויים אימנו החוקרים את תאי הדם הלבנים להילחם ביותר מסוג אחד של מוטציה של הגידול הסרטני".

רגרסיה דרמטית של הגידול

שני הניסויים, שנערכו במרכזים נפרדים בארה"ב, נמצאים בשלבים הראשוניים של הניסוי הקליני, והשתתפו בהם רק מספר קטן של מטופלים. בניסוי שנערך בבית החולים הכללי של מסצ'וסטס MGH, המסונף לבית הספר לרפואה בהרווארד, נבדקו שלושה מטופלים עם גליובלסטומה חוזרת. הממצאים פורסמו בכתב העת הרפואי The New England Journal of Medicine. בניסוי השני השתתפו 6 מטופלים והוא בוצע ביחידה להמטולוגיה ואונקולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה, ופורסם בכתב העת המדעי Nature Medicine.

לפי הממצאים, באמצעות בדיקת MRI זיהו החוקרים רגרסיה של הגידול אצל חלק המטופלים בצורה דרמטית ומהירה בשני הניסויים, כמה ימים בלבד לאחר הזרקת תאי הדם הלבנים. ועדיין, מדובר בתוצאות זמניות שכן הניסויים נמדדו יחסית לטווח קצר. "הניסויים מוכיחים כי הטיפול משפיע בצורה טובה על גידולים מוצקים במוח. זה מרגש, אך דורש בדיקה על חולים נוספים ולטווח ארוך יותר", מסכם פרופ' שומרון.